Prava Crna Gora: Popisom stanovništva obuhvatiti i pitanja u vezi osoba sa invaliditetom

"Svaka vrsta invalidnosti zahtjeva rešavanje posebnih problema sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, uključujući otklanjanje barijera i omogućavanje pristupa različitim obrazovnim, kulturnim, sportskim i drugim sadržajima pod jednakim uslovima"

4689 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)

Prava Crna Gora predala je u skupštinsku proceduru amandman na Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim traži da se među ostalim pitanjima na popisu uvrsti i pitanje postojanja invaliditeta i vrsta invalidnosti.

Ističu da su podaci koji se prikupljaju popisom stanovništva, domaćinstava i stanova su veoma važni za planiranje politika u različitim oblastima.

"Osobe sa invaliditetom nisu bile obuhvaćene na pravi način na poslednjem održanom popisu stanovništva iz 2011. godine. Posledica toga je činjenica da danas nemamo preciznih podataka o osobama sa invaliditetom na osnovu kojih bi mogle da se planiraju i sprovode odgovarajuće politike kojima bi se njihov položaj u društvu značajno unaprijedio. Napominjemo da je Crna Gora ratifikovala Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom još 2009. godine, kojom se obavezala da poštuje njihova prava i da stvara jednake mogućnosti za njihovo učešće u građanskim, ekonomskim, socijalnim, kulturnim i svim drugim sferama života", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je neophodno utvrditi tačan broj osoba sa invaliditetom kako bi im se obezbjedile jednake mogućnosti u društvenom životu.

"Svaka vrsta invalidnosti zahtjeva rešavanje posebnih problema sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, uključujući otklanjanje barijera i omogućavanje pristupa različitim obrazovnim, kulturnim, sportskim i drugim sadržajima pod jednakim uslovima. Uklanjanje određenih barijera i obezbjeđivanje pristupačnosti zahtjeva određena sredstva koja se moraju isplanirati u skladu sa brojem lica sa invaliditetom kojima su ta sredstva potrebna. Dakle, rešenje koje Prava Crna Gora predlaže ovim amandmanom podrazumjeva da se između ostalog prikupljaju podaci i o osobama sa invaliditetom prema vrsti invalidnosti na koji način bi se došlo do preciznijih podataka o broju lica sa invaliditetom, a u cilju planiranja i sprovođenja politika za poboljšavanje njihovog položaja u društvu", zaključuje se u saopštenju Prave.

Bonus video: