Mojkovac: Šteta bi bila manja da rijeke i potoci nisu puni smeća

Šteta prouzrokovana posljednjim nevremenom u Mojkovcu skoro milion eura. Otpad je na više lokacija pravio “brane” u koritima ili začepljavao propuste, pa je time značajno pospješeno izlivanje vode, ali i stvaranje klizišta

13830 pregleda 23 komentar(a)
Smeće i ostaci drvne mase veliki problem, Foto: Privatna arhiva
Smeće i ostaci drvne mase veliki problem, Foto: Privatna arhiva

Šteti, koju su vodene bujice i klizišta minulih dana pričinili na putnoj i ostaloj infrastrukturi na području mojkovačke opštine velikim dijelom je doprinijelo i prethodno gomilanje smeća u vodotocima i propustima. Otpad je na više lokacija pravio “brane” u koritima ili začepljavao propuste, pa je time značajno pospješeno izlivanje vode, ali i stvaranje klizišta.

To je za “Vijesti” potvrdio potpredsjednik Opštine i predsjednik Komisije za elementarne nepogode Ivan Ašanin, koji je saopštio da je, prema preliminarnim procjenama, šteta prouzrokovana posljednjim nevremenom u Mojkovcu skoro milion eura.

”Obično kad se nešto ovako desi tek tada stavimo prst na čelo i shvatimo da plastična flaša ili neka druga vrsta otpada bačena bezobzirno u vodotok može haos da napravi. Tako nesavjeno bačeno smeće začepi cijevi propusta, voda koja ne može da prolazi izliva se, izaziva klizišta i onda kreće lančana rekcija, manji odroni izazivaju veće, slično lavini na planini. To je bilo evidentno na više lokacija minulih dana”, rekao je Ašanin.

Otpad začepio sve propuste
Otpad začepio sve propustefoto: Privatna arhiva

On kaže da sanacije za sve koji nepropisno odlažu smeće i one koji stvaraju divlje deponije treba da budu oštrije, a nadležne službe ažurnije da kontrolišu način na koji se odlaže otpad. Ašanin podsjeća da na području mojkovačke opštine postoje kontejneri ili kante za smeće duž saobraćajnica, ali i u većim mjesnim centrima, pa da nema izgovora za nesavjestan odnos mještana.

”Zalažem se za to da Komunalna policija reaguje, a kao mjeru sam predlagao i video nadzor, postavljen u skladu sa zakonom. Porazno je da se zbog jedan odsto nesavjesnih građana dešavaju stvari na štetu svih onih savjesnih koji poštuju propise i imaju ekološki odgovoran odnos prema životnoj sredini. Pored tih sankcija i mjera kontrole, svakako treba intenzivirati edukaciju u školama. Djeca treba odmalena da nauče odgovornost prema svom okruženju, ali i da saznaju koje su posljedice nesavjesnog odnosa”, preporučuje potpredsjednik Opštine.

Štete skoro milion eura -
Štete skoro milion eura -foto: Privatna arhiva

Šteta koju je, u drugoj polovini oktobra minule godine, na putnoj infrastrukturi i objektima napravilo nevrijeme na području kolašinske opštine, kako su tada kazali iz nadležnih službi, takođe je mogla biti znatno manja da je bilo savjesnijeg i odgovornijeg odnosa kako mještana, tako i koncesionara šume.

Klizišta i izlijevanje vode u više sela, kako su kazalu u Službi zaštite i spasavanja, tada je bilo uzrokovano činjenicom da su “korita rijeka puna smeća i ostataka šumske sječe”.

Gomilanje habastog i ostalog smeća u vodotocima, kao i neodgovoran odnos onih koji eksploatišu šume, kako je ocijenio tadašnji komandir Službe zaštite i sapašavanja Željko Darmanović, doprinosi kontinuirano haosu koje za sobom ostavlja nevrijeme.

Bonus video: