Malinari u Bijelom Polju najavili protest ispred Vlade: Najbolje neka na Crkvine stave žicu i ograde nas

Malinari istakli da je rod u posljednje dvije godine smanjen skoro dvostruko, i da je uz prosječno povećanje troškova uzgoja u prosjeku oko 250 odsto, zbog čega je jedino prihvatljiva cijena 4.30 eura

6004 pregleda 10 komentar(a)
Detalj sa blokade, Foto: Jadrankla Ćetković
Detalj sa blokade, Foto: Jadrankla Ćetković

Već četvrti dan za redom malinari Bijelog Polja blokirali su kružni tok u Ribarevinama i putne pravce prema Bijem Polju i Prijepolju, Beranama i Podgorici, ogorčeni zbog odnosa Vlade i premijera Dritana Abazovića.

Za vrijeme protesta, danas od 12 do 13 časova iz svih putnih putnih pravaca formirane su kilometarske kolone vozila.

Ova grupa ljudi danima protestuje zbog nemogućnosti plasmana 350 tona maline koja je zarobljena u hladnjačama i što Ministarstvo poljoprivrede "nema sluha za njihove probleme".

Malinare su pored hladnjačara podržali i stočari.

Predsjednik "Udruženja malinara Polimlja" Andrija Delić kazao da će proteste nastaviti i sjutra, nakon čega će, najvjerovatnije proteste preseliti ispred zgrade Vlade, kako bi ‘olakšali’ premijeru Abazoviću da ih sasluša, pa makar i sa prozora.

"Izgleda da smo na sjeveru odsječeni. Najbolje neka stave žicu preko Crkvina, neka nas ograde i kažu ‘vi ste sada neki rezervat’. Došli smo u situaciju da moramo da ili selimo sa sjevera i gasimo svoja ognjišta. Ovo igrnorisanje nas danima je krajnje neprimjereno i bahato. Mi ovdje radimo i mi smo ‘posljednji Mohikanci’ koji nisu otišli otišli i koji se bore na sjeveru, i nećemo da odemo", poručio je Delić.

On je istakao da je rod u posljednje dvije godine smanjen skoro dvostruko, i da je uz prosječno povećanje troškova proizvodnje u prosjeku oko 250 odsto, jedina prihvatljiva cijena 4.30 eura.

"Ako uzmememo da su preparati poskupjeli 250 odsto, đubriva 300 odsto, radna snaga sto odsdto, a prinos po hektru je u prosjeku umjesto 8 ili 10 tona, sada iznosi 3,5 ili 4 tone. To nije cijena 4.30 eura, nego je to cijena 1.80 na tu količinu", kazao je Delić, naglašavajući da.

Iz vlasti, nebitno koje, napomenuo je Delić, poljoprivrednika sa sjevera sjete kad krenu razne kampanje.

"Tada se rašrtkaju se po selima pa grle i ljube telad koliko god mogu. Ali to samo dok traje kampanja. Zovu razne poljoprivrednike, plantažere, ‘možemo li da se slikamo, da dođemo", kazao je Delić, poručujući da su svi predsjednički kandidati nepoželjni da do dođu kako bi se samo fotografisali.

Nedović: DPS zaposlio sinove u policiju, njima ne trebaju maline

Za razliku od Delića malinar Vuko Nedović iz Prijeloga smatra da bi upravo predsjedničke kandidate trebalo uključiti, od kojih neki poput Andrije Mandića obećavaju brda i doline po sjeveru.

"Kako bilo kod od njih misli sjutra da dobije naš glas kada se ovako ophode prema nama. Jedino mislim da ovdje nema iz DPS-a zato što oni i neće doći, prepali su se. I oni su zaposlili svoje sinove u policiju tako da njima ne trebaju maline. Poručujem svima ovima pogotovo Mandiću, koji obećava brda i doline. Ovo nije pitanje samo šta ćemo u budućnosti, mi već sada nemamo da kupimo džak brašna a kamo li sredstva za maline i ne znam kako nadležni misle da mi preživimo. Oni su tamo svi zajedno, pijanče, meze i piju a narod je glup", kazao je Nedović.

Nedović
Nedovićfoto: Jadrankla Ćetković

Mrdak: Stočari uz malinare

Andrija Delić je kazao da su posljednjim agro mjerama na rub propasti dovedeni i stočari.

"Posljednjim agro mjerama hoće stočarima da ubace fiskalnu kasu za tri kilograma sira. Da im izdaju fakture. Kaže da ih izdaju hotelima i marketima, pa njima se svih ovih godina prodaja zasniva na prodaji hotelima i marketima. Kao da smo Palma De Majorka", kazao je Delić.

Delić
Delićfoto: Jadrankla Ćetković

Da se loše piše i stočarima potvrdio je i predstavnik Unije stočara Ljubo Mrdak iz Tomaševa .

"Malinari su uništeni, počinje nova sezona i mi ne znamo šta da radimo, nećemo imati ni sadnju maline ni ništa. To čeka i nas. Agrobudžet je tako napravljen da sve pare pokupiše novozaposleni u ministarstvu, za nas nema ništa", kazao je on.

Jedan od najvećih proizvođača kupina u Crnoj Gori Gojko Nedović je kazao da i njih čeka neizvjesna sezona, iako je naplatio svoju robu, zbog otkupa.

"Jer neću moći da se naplatim kupine zbog lošeg odnosa prema malinarima i hladnjačarima i svi ćemo imati problem. Da hoće, imaju na desetine načina da riješe problem hladnjačarima, od subvencija za struju, za naftu proizvođačima ali tu nema volje", kazao je Nedović, dodajući da predlaže potpune blokade, do ispunjenja zahtjeva.

Bonus video: