Zeković i menadžment KCCG razmijenili teške optužbe: Montirani proces ili lažiranje isprava

"Prijava je podnesena zbog sumnje da je tadašnja šefica računovodstva, a bez informisanja rukovodstva KCCG i FZO, u januaru 2021. godine dala nalog da se storniraju fakture u iznosu od 16 miliona eura ka FZO, a sa nalogom za knjiženje na 31. decembar 2019. godine. To znači da su prihodi KCCG za tu godinu prikazani umanjeno za 16 miliona eura, a obaveze ka FZO uvećane za taj iznos iako to ne odgovara stvarnosti", istakli su iz uprave KCCG

29848 pregleda 121 reakcija 16 komentar(a)
Zgrada KCCG, Foto: Savo Prelević
Zgrada KCCG, Foto: Savo Prelević

Bivša šefica računovodstva Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Milica Zeković optužila je upravu te ustanove da vodi hajku protiv nje i montirani disciplinski postupak, poručivši da će na sudu dokazati njihovo neznanje.

Iz KCCG su kazali da su protiv Zekovićeve podnijeli krivičnu prijavu tužilaštvu zbog sumnje da je počinila krivično djelo falsifikovanja službene isprave.

U upravi te ustanove tvrde da je odbila da izvši primopredaju dužnosti i da sumnjaju da je imala više nepravilnosti u radu, zbog čega su joj dostavili upozorenje o postojanju razloga za pokretanje disciplinskog postupka. Uprava je optužuje da je poslovnu 2019. godinu zaključila vještački, bez usaglašenosti sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO).

Ona, međutim, u izjavi "Vijestima" poručuje da se šef računovodstva, hijerarhijski, nalazi na najmanjoj ljestvici u upravljanju ekonomsko-finansijske službe KCCG i da za svoj rad odgovara rukovodiocu i pomoćniku direktora ekonomsko-finansijske struke.

"Odluka da se pokrene disciplinski postupak od strane KCCG smatram kao pokušaj nesposobnosti i nestručnosti lica koja upravljaju KCCG i onih koje su postavili na pozicije rukovodioca ekonomsko-finansijske službe u namjeri da se prebaci odgovornost na mene kao najslabiju kariku u nepotističkom klupku njihovih interesa. Očigledno je da je njihov cilj da za krivca proglase bivšeg šefa računovodstva kojeg su razriješili sa te pozicije, s namjerom uručivanja otkaza ugovora o radu i tako svu odgovornost uklone sa sebe", naglasila je Zekovićeva.

KCCG: Zekovićeva vještački zaključila poslovnu godinu

Iz uprave KCCG prethodno su saopštili da su Zekovićevu prijavili tužilaštvu zbog sumnje da je sačinila isprave neistinite sadržine, sa namjerom da ih u pravnom prometu upotrijebi kao prave, što je, sumnjaju, učinila.

"Prijava je podnesena zbog sumnje da je tadašnja šefica računovodstva, a bez informisanja rukovodstva KCCG i FZO, u januaru 2021. godine dala nalog da se storniraju fakture u iznosu od 16 miliona eura ka FZO, a sa nalogom za knjiženje na 31. decembar 2019. godine. To znači da su prihodi KCCG za tu godinu prikazani umanjeno za 16 miliona eura, a obaveze ka FZO uvećane za taj iznos iako to ne odgovara stvarnosti", istakli su iz uprave ove ustanove.

Kazali su da prema Zakonu o računovodstvu, zdravstvene ustanove vrše usklađivanje prihoda sa FZO prije zaključenja poslovnih knjiga, a šef računovodstva je odgovoran za pripremu finansijskih izvještaja, kao i za usklađenost poslovanja sa zakonskim i drugim relevantnim propisima.

"Zatvaranje poslovnih knjiga vrši se na osnovu zapisnika koji mora biti potpisan od strane KCCG i FZO. Međutim, šefica računovdstva je poslovnu 2019. godinu zaključila vještački - bez usaglašenosti sa FZO. Nakon toga, tek u maju 2021. godine od novog menadžmenta KCCG zahtijevala je da se potpiše zapisnik iz 2019. godine, što je Uprava odbila s obzirom na saznanje o storniranih 16 miliona eura zbog čega je slučaj procesuiran ka tužilaštvu", odgovorili su iz KCCG.

Istakli su da nije bilo moguće sravniti bilanse od 2020. godine jer to nije učinjeno 2019.

"Šefica računovodstva, Milica Zeković je, između ostalih i zbog ovog razloga u decembru 2022. godine raspoređena na drugo radno mjesto u skladu sa Zakonom o radu. Međutim, pošto je odbila da izvrši primopredaju dužnosti, ali i zbog sumnje u niz novih nepravilnosti u radu, stekli su se uslovi i za dostavljanje upozorenja o postojanju razloga za pokretanje disciplinskog postupka i to po više osnova koji ukazuju na postojanje teže povrede radne dužnosti", istakli su iz uprave ustanove.

Zekovićeva je "Vijestima" kazala da je uprava tereti da nije izvršila predaju IOPPD obrasca od januara do novembra 2022, obradila izvještaj o amortizaciji za 2021. i bilans uspjeha za 2019, 2020. i 2021. godinu, sravnjenje stanja i obaveza i potraživanja KCCG i FZO te tri godine.

"U postupku ću dokazati istinu i njihovu nestručnost, nepoznavanje propisa i javašluk", poručila je.

Milica Zeković: Uprava krši sistematizaciju zbog kume

Zekovićeva je juče "Vijestima" kazala da većina problema počinje sa dolaskom, kako tvrdi, kume direktorice Ljiljane Radulović, Ljiljane Peruničić, koja je postavljena za rukovodioca ekonomsko-finansijske službe kršenjem sistematizacije, jer nije ispunjavala uslove.

"Zatim sam bila svjedok na strani zaposlenog ekonomsko-finansijske službe, inače sekretara Sindikata slobodnih radnika KCCG Slobodana Brajovića, protiv koga su kume vodile montirani disciplinski postupak. Kao odgovor na svjedočenje u procesu protiv Brajovića, podnesena je krivičina prijava protiv mene u kojoj se navodi da sam omogućila sačinjavanje neistinitih službenih isprava sa namjerom da se upotrijebe kao prave, što je notorna glupost", istakla je ona.

Kazala je da će se u narednom periodu fokusirati na odbrani svega što joj se stavlja na teret i u saradnji sa advokatima pokrenuti postupak.

"Svjesna sam da su već spremili otkaz, ali ću u sudskom postupku razbucati njihovo neznanje, aroganciju i bahatost sakrivenu iza autoriteta tate, muža, kuma i političkih partija. Moje poštenje i čast nemaju cijenu, a ko koliko zna svoj posao najbolje znaju zaposleni KCCG, kolege iz FZO i svi oni koji su imali priliku da sarađuju sa mnom", zaključila je.

Fakture ne utiču na prenos sredstava

Prema saznanjima "Vijesti", svi finansijski izvještaji od 2019. godine su sravnjeni, usaglašeni, potpisani i zavedeni od finansijskih rukovodilaca. Izvori "Vijesti", upućeni u finansiranje javnih zdravstvenih ustanova, tvrde da finansijski izvještaji govore o tome koliko novca je preneseno zdravstvenim ustanovama i obavezan su dio izvještaje završnog budžeta države. Tvrde da se plaćanja zdravstvenim ustanovama ne vrše na osnovu poslovnih knjiga.

Izvori su pojasnili da se sve javne zdravstvene ustanove finansiraju na osnovu Odluke FZO iz opredijeljenog budžeta, pa se na osnovu definisanog godišnjeg iznosa potpisuju ugovori. Na kraju godine, neke ustanove iskazuju više, a neke manje faktura u odnosu na opredijeljena sredstva.

Državna revizorska institucija konstatovala je da se u tekstu ugovora koji FZO zaključuje sa javnim ustanovama ostavlja prostor za diskrecionu potrošnju i omogućava trošenje državnog novca bez pravdanja dokumentacijom. DRI je preporučila FZO da izmijeni ugovore sa zdravstvenim ustanovama i obaveže ih da pravdju uplaćena sredstva u cjelosti, kao i da se neopravdani iznosi kao obaveza pravdanja prenose u narednu godinu.

Bonus video: