Sindikat slobodnih radnika KCCG traži od Vlade da smijeni Radulović

Predsjednik Sindikata slobodnih radnika KCCG Željko Milićević kazao je da direktorica KCCG Radulović "postupcima direktno ugrožava pravo radnika na sindikalno udruživanje, slobodu sindikalnog djelovanja i pravo na slobodnu riječ."

11707 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore tražio je dopisom od premijera Dritana Abazovića i Vlade da hitno smijeni direktoricu te zdravstvene ustanove Ljiljanu Radulović.

Predsjednik tog sindikata Željko Milićević na konferenciji za medije kazao je da Radulović postupcima direktno ugrožava pravo radnika na sindikalno udruživanje, slobodu sindikalnog djelovanja i pravo na slobodnu riječ.

On je na konferenciji za medije u PR Centru kazao da su direktorki KCCG u dvogodišnjem mandatu uputili dvadesetak dopisa i da na nijedan nije odgovoreno, kao i da rukovodstvo ove zdravstvene ustanove prinudom, strahom i silom želi da spriječi jačanje tog sindikata. Pojasnio je da se zaposleni uslovljavaju da se jedino sa ličnom kartom preko pravno-kadrovske službe mogu učlaniti u tu sindikalnu organizaciju.

Milićević je kazao i da prethodnih dana, nakon aktiviranja disciplinskih postupaka, zaposleni trpe ucjene da se zaposlenima na određeno vrijeme neće produžiti ugovori, ukoliko se ne iščlane iz Sindikata slobodnih radnika.

Željko Milićević
Željko Milićevićfoto: Luka Zeković

"Pokretanje disciplinskog postupka protiv bivše šefice računovodstva KCCG Milice Zeković je pokušaj da se krivice za greške, neznanje i nesavjesno trošenje novca svale na nekog ko je najvredniji, najpošteniji i najčasniji među njima, a još kad je ta osoba član sindikata slobodnih radnika, eto najboljeg povoda za revanšizam i progon. Današnja situacija, kada direktor najveće javne zdravstvene ustanove pokreće disciplinske postupke protiv sindikalnih aktivista zbog javno iznešenog stava je poruka da iza tog čina stoji Vlada, jer direktor KCCG je funkcioner kojeg je Vlada postavila na to mjesto da je predstavlja i štiti javni interes. Disciplinske prijave protiv javno izgovorene riječi, gdje se sindikalni aktivista ne tretira kao glasnogovornik sindikata već isključivo kao zaposleni radnik nad kojim apsolutnu vlast ima direktorka i koji po njenom tumačenju zakona ne može bez njene saglasnosti dati izjavu bilo kojem mediju, pokazatelj su ogoljenog revanšizma i hajke", saopštio je Milićević.

Predsjednik Sindikata državne uprave i pravosuđa Nenad Rakočević rekao je da daju punu i bezrezervnu podršku Sindikatu slobodnih radnika.

Nenad Rakočević
Nenad Rakočevićfoto: Luka Zeković

"Ne može više ni jedan funkcioner ili političar da misli da je bog i monarh u državnoj ustanovi. Pozivamo predsjednika Vlade i ministra zdravlja na odgovornost. Ako su stava da direktorica i medicinski direktor KCCG rade dobro, onda njih dvojica i sama Vlada rade loše... Ukoliko ne budu smijenjeni obećavamo da ćemo ih mi sindikalci, radnici i građani Crne Gore, smijeniti 11. juna. I njih i još nekog drugog koji su odgovorni za njihovo postavljenje i bitisanje na ovim funkcijama", rekao je Rakočević.

Sekretar Sindikata slobodnih radnika Slobodan Brajović rekao je da je prema riječima Radulović svaki zaposleni dužan da prijavi nepravilnost, dok je on kažnjen uslovnim otkazom nakon što je ukazao na nezakoniti obračun prekovremenih sati u toj ustanovi.

Slobodan Brajović
Slobodan Brajovićfoto: Luka Zeković

Rekao je da su protiv njega pokrenuta još dva disciplinska postupka koji, tvrdi, imaju drugu pozadinu, i koji su poruka zaposlenima da se ukazivanje na nepravdu ne isplati.

On je ocijenio da za 25 godina, koliko radi u KCCG, nije naišao na stanje "tolike mržnje i namjere da se nekom napakosti, kao što to trenutno radi uprava prema svima koiji imaju slobodu mišljenja".

Bonus video: