Bakrač: Cilj Ljetnjeg vojnog kampa je da se polaznici upoznaju sa dijelom vojničkog života

"Ovogodišnji Ljetnji vojni kamp počeo je 26. juna, a završiće se 10. jula. Na njemu učestvuje 38 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet srednjoškolaca iz Sjeverne Makedonije. Od ukupnog broja, 27 je mladića, a 16 djevojaka", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane

2928 pregleda 6 komentar(a)
Ljetnji vojni kamp, Foto: Ministarstvo odbrane
Ljetnji vojni kamp, Foto: Ministarstvo odbrane

Cilj Ljetnjeg vojnog kampa je da se njegovi polaznici tokom dvije sedmice upoznaju sa dijelom vojničkog života, te da sagledaju mjesto i ulogu Vojske u društvu“, kazao je direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Velibor Bakrač tokom jučerašnje posjete Kampu.

"Polaznici su boravili na Štitarici, zbog obuke posvećene preživljavanju u prirodi, što će i na ovom, sedmom kampu, kao i na prethodnih šest koje su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, svakako biti jedna od najatraktivnijih aktivnosti", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Oni su naglasili da su obuci prisustvovali i predstavnici Odreda izviđača iz Podgorice, sa predsjednikom Pekom Vukadinovićem, njihova iskustva su, kako navode iz tog resora bila posebno zanimljiva i korisna za polaznike Kampa.

"Ovogodišnji Ljetnji vojni kamp počeo je 26. juna, a završiće se 10. jula. Na njemu učestvuje 38 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet srednjoškolaca iz Sjeverne Makedonije. Od ukupnog broja, 27 je mladića, a 16 djevojaka", dodaje se u saopštenju.

Ljetnji kamp
foto: Ministarstvo odbrane

Naglasili su da tokom dvije sedmice trajanja Kampa, za koji je interesovanje srednjoškolaca svake godine sve veće, instruktori iz VCG sa učesnicima realizuju niz zanimljivih obuka, veoma korisnih i primjenljivih u realnim životnim situacijama "Pored preživljavanja u prirodi, riječ je o pružanju prve pomoći, orijentaciji, kretanju na nepoznatom terenu uz pomoć karte, rukovanju sredstvima veze, osnovama alpinistike, ali i obuci za rafting na brzim vodama, koja se realizuje na rijeci Tari", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pojasnili da su juče učesnici učili o biljkama i životinjama koje se koriste za preživljavanje u prirodi, o načinu izrade ložišta za pripremu hrane, ali i kako se može upaliti vatra, prečistiti voda, ili pripremiti hrana

"Za njih su organizovane i kulturno-zabavne aktivnosti, posjeta NP Biogradska gora, Ski centru 1600, kvizovi znanja, a imaće priliku i da pogledaju muzički program Vojnog orkestra Gardijske čete. Na kraju će biti proglašeno troje najboljih učesnika", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: