SMO: Toplotni talas jača, očekuju se rekordne temperature noću

"Temperature u Sjevernoj Americi, Aziji, te širom Sjeverne Afrike i Mediterana će biti preko 40 stepeni više dana ove sedmice dok se toplotni talas intenzivira", navodi se u saopštenju SMO

8109 pregleda 4 komentar(a)
Podgorica, Foto: Luka Zeković
Podgorica, Foto: Luka Zeković

Toplotni talas na sjevernoj hemisferi će se pojačati ove nedjelje, što će učiniti da temperatura noću bude još veća što može povećati rizik od srčanih udara, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija.

"Temperature u Sjevernoj Americi, Aziji, te širom Sjeverne Afrike i Mediterana će biti preko 40 stepeni više dana ove sedmice dok se toplotni talas intenzivira", navodi se u saopštenju SMO.

Dodaju da će noćne temperature obarati rekorde.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je juče da se predviđa da će se toplotni talas koji će zahvatiti Sredozemno more intenzivirati do sredine nedjelje i da će se vjerovatno ponegdje nastaviti do avgusta.

"Već su postavljeni novi rekordi za određene meteorološke stanice u djelovima sjeverne hemisfere, a mogli bi da budu postavljeni i novi nacionalni rekordi, navodi se na sajtu agencije UN.

"Predviđa se da će se vrućina pojačati do sredine sedmice (19. jula) u djelovima Mediterana, uključujući Grčku i Tursku“, navodi se u saopštenju.

Naveli su da je nastavak toplotnog talasa "vjerovatan i u avgustu".

Bonus video: