Zeković nezadovoljan raspodjelom novca od ekonomskog državljanstva: Milion eura nedovoljno za Kolašin

"Po milon eura dobili su Kolašin, kao i opštine u kojima nema projekata iz programa ekonomskog državljanstva. Takva raspodjela nema smisla, jer neke opštine uopšte nemaju obaveza kada je riječ o opremanju komunalne infrastrukture"

24006 pregleda 33 reakcija 17 komentar(a)
Ulica Boška Rašovića za čiju rekonstrukciju će biti potrošeno milion eura, Foto: Foto: Dragan Šćepanović
Ulica Boška Rašovića za čiju rekonstrukciju će biti potrošeno milion eura, Foto: Foto: Dragan Šćepanović

Odluke Vlada da od prihoda ostvarenih od ekonomskog državljanstva, opredijeli po milion eura podjednako, za 10 opština na sjeveru, u kolašinskoj opoziciji smatraju nepravednim. U pokretu “Zajedno gradimo Kolašin” podsjećaju da se velika većina projekata iz programa ekonomskog državljanstva realizuje u tom gradu, te da je lokalna uprava obavezana da za komunalno opremanje lokacija na kojima se gradi izdvaja višemilionske iznose.

Prema podacima iz marta ove godine, u Kolašinu se, u okviru projekta ekonomskog državljanstva, gradi devet luksuznih hotela na lokacijama koje nijesu opremljene komunalnom infrastrukturom.

“Po milon eura dobili su Kolašin, kao i opštine u kojima nema projekata iz programa ekonomskog državljanstva. Takva raspodjela nema smisla, jer neke opštine uopšte nemaju obaveza kada je riječ o opremanju komunalne infrastrukture za objekte, koji se grade u okviru programa ekonomskog državljanstva. Kolašin ima brojne obaveze i biće neophodna višemilonska ulaganja da se komunalno opreme lokacije na kojima se grade takvi objekti “, kaže odbornik pokreta Bojan Zeković.

On je slično zapažanje iznio i na sjednici Skupštine opštine, na kojoj je donesena odluka o rebalansu budžeta. Rebalans je bio neophodan upravo zbog milion eura opredijeljenih iz potprograma “Pomoć manje razvijenim lokalnim samoupravama sa sjevera za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva”. U Kolašinu su taj novac opredjelili za rekonstrukciju Ulice Boška Rašovića, u kojoj je izgrađeno više turističkih i stambenih objekata koji do sada nijesu imali mogućnosti ni za priključenja na kanalizacionu mrežu.

Kolašinu je potrebno više novca: Bojan Zeković
Kolašinu je potrebno više novca: Bojan Zekovićfoto: Mediabiro

Da su potrebni višemilionski iznosi za komunalnu infrastrukturu, kazao je, u martu ove godine, i predsjednik opštine Vladimir Martinović.

Kako su “Vijestima” kazali u Ministarstvu finansija, pomoć manje razvijenim lokalnim samoupravama sa sjevera za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva opredijeljena je u skladu sa zakonom. Vlada je, početkom maja, zaključkom zadužila Upravu za kapitalne projekte da sa 10 opština sa sjevera Crne Gore zaključi ugovore o namjenskoj potrošnji sredstava opredijeljenih kroz aktivnosti “Pomoć manje razvijenim lokalnim samoupravama sa sjevera za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva”. To se odnosilo na Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Plav i Petnjica.

“Sredstva prihodovana u okviru programa ekonomskog državljanstva su raspodijeljena u skladu sa zakonom. Sa druge strane, raspodjela sredstava iz kapitalnog budžeta obavlja se u skladu sa spremnošću infrastrukturnih projekata i drugih kriterijuma u okviru standardne, zakonom propisane procedure u postupku pripreme godišnjeg budžeta”, objasnili su “Vijestima” u tom resoru.

Kako kažu “u okviru kapitalnog budžeta, koje sprovode Uprava za kapitalne projekte i Uprava za saobraćaj, od ukupnih oko 202 miliona eura, planirano je da 70 miliona bude iz namjenskih prihoda, to jest, iz prihoda stečenih od ekonomskog državljanstva, isključivo za realizaciju kapitalnih projekata na sjeveru Crne Gore”.

Iz Ministarstva finansija podsjećaju da je program ekonomskog državljanstva završen. Međutim, kako kažu, ako u budućnosti bude nekih sličnih programa “trebalo bi dodatnu pažnju posvetiti ravnomjernoj raspodjeli prema svim opštinama”.

Prema podacima Agencije za investicije, od početka realizacije programa ekonomskog državljanstva 1. januara 2019. godine zaključno sa 30. decembrom prošle, za razvoj manje razvijenih opština od investitora je prikupljeno 72,40 miliona eura. Taj novac ranije nije korišćen, a sa računa Agencije za investicije prebačen je u ovogodišnji državni budžet.

Bonus video: