"Dani meda" u Nikšiću okupili preko 40 izlagača iz svih krajeva Crne Gore

„Opština Nikšić će uvijek biti tu da ove dane podrži, jer kada nešto stekne takav kontinuitet i tradiciju, onda ono mora imati podršku i u budućnosti, pa se nadam da ćemo ovdje proslaviti i 40. Dane meda", kazao je predsjednik Opštine

6706 pregleda 63 reakcija 0 komentar(a)
"Dani meda" u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
"Dani meda" u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Ova godina je za pčelare bila izuzetno uspješna, a to su pokazali i brojnošću proizvoda na tradicionalnoj manifestaciji „Dani meda“ koja je po 20. put organizovana u Nikšiću, u okviru „Septembarskih dana“.

„Jako smo zadovoljni jer su prinosi više nego očekivani. Otac je pčelar skoro 20 godina, a mi mu porodično pomažemo koliko možemo. Iako su veliki trošlkovi i ulaganja, može se i zaraditi. Jeste cijena možda skuplja, ali ljudi su svjesni koliko je med dobar i zdrav, pa mi se čini da nađu način da za med izdvoje sredstva“, kazala je doktorica Milica Martinović koja se trudi da ocu Dušanu pomognre kad god je u prilici.

Martinović
Martinovićfoto: Svetlana Mandić

Med, pčelinje proizvode, kao i pčelarsku opremu izložilo je preko 40 pčelara iz svih krajeva Crne Gore, a minifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković. Pohvalio je organizatore manifestacije i poručio da moraju ohrabriti

Mlade da što višu počnu da se bave pčelarstvom. Pozvao je pčelare da zajedno kreiraju nove mjere, jer, kako je kazao, za ovu godinu budžet za pčelarstvo je bio veći nego ijedne druge godine.

„Nadamo se da će sledeće godina biti još veći, a to činimo da bi omogućili pčelarima da na lakši način dođu do svega onoga što im je potrebno i da im te podsticajne mjere daju novi podstrek i snagu da se bave ovim poslom“, kazao je Joković.

Joković
Jokovićfoto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da naš med, kao proizvod, podsjeća kako su slatki plodovi kada je dobra organizacija, kao i još uvijek nijesmo dostigli taj stepen organizacije koji je priroda dala pčelama, ali da se pčelarska organizacija, uz pomoć Opštine i Ministarstva poljoprivrede, trudi da to podigne na najveći mogući nivo.

„Opština Nikšić će uvijek biti tu da ove dane podrži, jer kada nešto stekne takav kontinuitet i tradiciju, onda ono mora imati podršku i u budućnosti, pa se nadam da ćemo ovdje proslaviti i 40. Dane meda. Ova manifestacija je jedan od bisera 'Septembarskih dana' našeg grada. U ponedeljak proslavljamo i naš Dan Opštine i zaista bi ovi dani bili siromašniji da nemamo jedan ovakav događaj“, poručio je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Predsjednik Saveza pčelara Crne Gore Radule Miljanić zahvalio se Opštini Nikšić na podršci u organizovanju pčelarske manifestacije.

„Iza nas je dobra pčelarska godina koja nas motiviše da što kvalitetnije pripremimo naše pčelinjake za narednu godinu. Dobra godina se osjeća i na štandovima što je rezultat odgovornog i kvalitetnog rada dobro obučenih pčelara“, kazao je Miljanić.

Miljanić
Miljanićfoto: Svetlana Mandić

„Dane meda“ organizuje Pčelarska organizacija Nikšić koja broji 246 članova koji imaju 11 hiljada košnica.

„Mi smo jedna od najbrojnijih i najorganizovanijih pčelarskih organizacija u Crnoj Gori. Što se organizovanosti tiče, hvala bogu, da imamo od koga da učimo – od naših pčelinjih društava, a poznato je da je pčelinja zajednica jedna od najorganizovanijih na planeti“, kazao je predsjednik Pčelarske organizacije Nikšić Miodrag Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Svetlana Mandić

Program su nastupom obogatili učenici OŠ "Luka Simonović", članovi kreativnog studija "Art viva dens", kojim rukovodi Tanja Čolević, i narodni guslar Nikola Terić.

Bonus video: