Pljevlja: Komandant prijavio Opštinu tužilaštvu

Krivična uslijedila nakon što je po nalogu gradonačelnika uklonjen dio ograde kasarne u Pljevljima

10748 pregleda 7 komentar(a)
Uklonjena ograda ispred kasarne, Foto: Goran Malidžan
Uklonjena ograda ispred kasarne, Foto: Goran Malidžan

Komandant garnizona Vojske Crne Gore u Pljevljima Dragomir Dačević podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog odluke lokalne uprave u Pljevljima da bez njihovog odobrenja ukloni dio ograde kasarne “Vladimir Knežević Volođa” na dijelu pored trotoara u Ulici serdara Janka Vukotića.

Radnici opštinskog preduzeća Čistoća uklonili su ogradu 14. septembra, a predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je “Vijestima” da je to urađeno po njegovom nalogu.

Vraneš je rekao da je ograda ukonjena na zahtjev građana naselja Guke čija djeca odlaze u školu tim putem, jer su strahovali za bezbjednost svoje djece zbog dotrajalosti ograde.

Podsjetio je da je polovina ograde ranije uklonjena iz istog razloga tokom uređenja vještačkog jezera koji se nalazi u sklopu kasarne “Vladimir Knežević Volođa”.

“Sada su radnici Čistoće po mom nalogu uklonili preostali dio ograde, koja je bila ruglo i ugrožavala je bezbjednost prolaznika jer se nalazila neposredno uz trotoar. Uklonjena ograda skladištena je u krugu preduzeća Čistoća”, rekao je Vraneš, koji je izjavu tim povodom dao i u Centru bezbjednosti.

Dario Vraneš
Dario Vranešfoto: Goran Malidžan

Predsjednik Opštine tvrdi da je prostor iza ograde Vojska Crne Gore ustupila Opštini na korišćenje, o čemu lokalna uprava, kako ističe posjeduje dokumentaciju.

“Iza demontirane ograde nalazi se park i dječije igralište u koji je Opština Pljevlja u zadnje dvije godina investirala oko 80 hiljada eura, kroz a adaptaciju prostora i postavljanje novog mobilijara i uređenje parka kako bi ga mogli koristiti pljevaljski mališani”, rekao je Vraneš.

Podsjeća da je Vojska Crne Gore uradila svoju novu ogradu i ograničila svoj prostor koji trenutno koristi.

“Radnici Čistoće nisu ni prilazili toj novoj vojnoj ogradi, već su radili na uređenju cijelog ambijenta pomenutog parka”, rekao je Vraneš.

Naveo je i da su radovi na demontiranju dijela ograde trajali dva dana, i da niko od pripadnika Vojske Crne Gore nije protestovao zbog toga već su posmatrali izvođenje radova, kao i brojni građani koji su prolazili.

Prethodnih godina iz Opštine Pljevlja više puta je saopštavano da će Ministarstvo odbrane Opštini Pljevlja ustupiti četiri lokacije koje su bile u sastavu nekadašnje kasarne “Vladimir Knežević Volođa” u tom gradu, ali nikada javnost nije obaviještena da li je i kada došlo do dogovora.

Ukupna površina zemljišta je 21,6 hektara, a radi se o lokacijama velikog i malog logora, vojne benzinske pumpe i lokacije vojnih garaža, u kojoj je sada smještena mehanizacija lokalnih puteva.

Opština trenutno koristi zgradu nekadašnjeg vojničkog kluba u pljevaljskoj kasarni, u kojem je do prije par godina radilo istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta iz Podgorice. U dio prostora u Akademskom centru smještena je RTV Pljevlja.

Bonus video: