CGO: Dominantna većina građana cijeni da je neophodna sveobuhvatna reforma osnovnog i srednjeg obrazovanja

"Partijsko zapošljavanje, po ocjeni građana i građanki, najviše šteti obrazovnom sistemu na svim nivoima. Pored toga, kad je riječ o kvalitetu nastavnog kadra, loši fakulteti na kojima se taj kadar školuje, kao i podcijenjenost i nedovoljna finansijska satisfakcija vide se kao značajna ograničenja"

7876 pregleda 4 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

Dominantna većina od 56,7 odsto građana i građanki Crne Gore cijeni da je neophodna sveobuhvatna reforma osnovnog i srednjeg obrazovanja, dok je manje od četvrtine (23,9 odsto) suprotnog stava, a oko petine (19,5 odsto) nema definisano mišljenje o ovom pitanju, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Partijsko zapošljavanje, po ocjeni građana i građanki, najviše šteti obrazovnom sistemu na svim nivoima. Pored toga, kad je riječ o kvalitetu nastavnog kadra, loši fakulteti na kojima se taj kadar školuje, kao i podcijenjenost i nedovoljna finansijska satisfakcija vide se kao značajna ograničenja. Na istoj liniji u zoni visokog obrazovanja, primjetan je zastarjeli pristup nastavnim metodama, nedovoljna motivacija nastavnog kadra, ali i partijsko miješanje u rad Univerziteta", ističe se u saopštenju.

Iz CGO su dodali da odsustvo kritičke misli iz akademske sfere postaje hronično u Crnoj Gori, a to potvrđuje i podatak da 63.3 odsto građana i građanki smatra da univerzitetski profesori u Crnoj Gori moraju biti društveno aktivniji i kritičniji prema stvarnosti.

Oni su naveli da su ovo nalazi dio projekta "Kakva nam država Crna Gora treba?", koji vodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku njemačke Fondacije Fridrih Ebert (FES) i u saradnji sa agencijom DAMAR.

Bonus video: