Dozvolu Morskog dobra niste dobili

Legalisti Vujičići trebalo bi da objasne kako su postavili reklamni i info-pult - ako je postavljen u zoni 6.15 koja nema zakupca i formalno je “na divlje” koristi Opština Tivat, onda je štand postavljen samovoljno od strane “Montenegro Cruisinga”
224 pregleda 6 komentar(a)
Siniša Luković, Foto: Privatna arhiva
Siniša Luković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.08.2017. 18:20h

Uvažena gospoda Nenad i Božidar Vujičić koji su se našli prozvani mojim tekstom o tome što Opština i Komunalno Tivat rade ili ne rade na pristaništu Pine (zanimljivo, Opština i Komunalno nisu reagovali na taj tekst), nisu u pravu kada tvrde da u radnjama njihove kompanije “Montenegro Cruising” na Pinima nema nelegalnosti.

Umjesto panegirika o razvoju i pionirskoj ulozi njihove firme u poslu brodskog prevoza turista u Boki, a koji je najmanje 150 godina stariji od “Montenegro Cruisinga”, Vujičići su propustili da kažu od koga su tražili i dobili dozvolu za postavljanje privremenog objekta - reklamnog i info-pulta na Pinima.

Od “Morskog dobra” sigurno nisu, jer je ta firma preko svojih kontrolora zvanično konstatovala da su dva pulta na Pinima (od kojih je jedan “Montenegro Cruisinga”) postavjena nepropisno.

“Isti nijesu postavljeni u skladu sa Planom objekata privremenog karaktera za Opštinu Tivat 2016-2018, odnosno sa pozicijom lokacije 6.15”, stoji u zapisniku.

Legalisti Vujičići trebalo bi da objasne kako su postavili reklamni i info-pult - ako je postavljen u zoni 6.15 koja nema zakupca i formalno je “na divlje” koristi Opština Tivat, onda je štand postavljen samovoljno od strane “Montenegro Cruisinga”.

Ako je pak u zoni 6.2 čiji je zakupac Komunalno, opet je, makar i uz formalnu saglasnost Komunalnog, štand postavljen nelegalno jer Plan objekata privremenog karaktera u zoni Morskog dobra za period 2016-2018. ne predviđa takav objekat u toj zoni.

Posebna priča je kako taj njihov štand “šeta” pa se svakog dana, odnosno noći, nalazi na drugoj poziciji i orjentaciji u prostoru.

G. Vujičići tvrde da ne prodaju karte za vožnje svojih brodova na spornom štandu, već da samo vrše rezervaciju karata. Sve da je to i tačno (a nije, jer postoje svjedoci među kojima sam i ja sam), takva djelatnost na štandu krši njegovu namjenu.

“Korisniku nije dozvoljeno postavljanje privremenih objekata koji nemaju namjenu informacionog pulta”, jasno su rekli u “Morskom dobru”.

Rezervacija karata je komercijalna a ne reklamno-informativna djelatnist (o prodaji karata da i ne govorimo). Dakle, inspektor nije trebao da vrši kontrolu na brodovima “Vesna V” i “Vesna VII” gdje, kako se Vujičići hvale, nije našao nepravilnosti, već na samom štandu i to svake večeri.

Koliko znam, on se tamo nije pojavio.

U zemlji kakva je Crna Gora lako je biti ispravan čak i kada to nisi - to znam i ja, a i gospoda Vujičići.

Na primjer, samo je ovdje moguće bagatelno kupiti dva rashodovana policijska patrolna broda koji su, po kupoprodajnom ugovoru, prodati kao sirovina za rezanje u staro željezo i morali su biti isječeni i pretopljeni, ali su ipak volšebno, nastavili da u rekonstruisanoj formi budu u komercijalnoj upotrebi, kao osnova flote “Montenegro Cruisinga”.

Samo je ovdje moguće da, iako je to direktno suprotno članu 46 Zakona o turizmu, “Montenegro Cruising” u Opštini Budva dobije rješenje za rad turističkih brodova koji polaze i vraćaju se sa krstarenja preko “prihvatnog objekta nautičkog turizma” - u ovom slučaju pristaništa Pine, koje je na teritoriji Opštine Tivat.

Sama ovakva dozvola za rad brodovima “Vesna V” i “Vesna VII” je nelegalna jer oni ne voze u Budvi koja im je izdala rješenje za rad i koja naplaćuje najveći dio dadžbina iz poslovanja te firme, već na teritoriji opština Tivat, Kotor i Herceg Novi koje sa druge strane, od poslovanja “Montenegroo Cruisinga” nemaju skoro pa ništa.

A trpe posljedice - gužvu na svojim pristaništima koje im prave brodovi i putnici što pune džepove vlasnika firme u Budvi.

Oni još i poput Pina, dobijaju za svoje brodove ekskluzivni dio obale gdje niko drugi ne može pristati i gdje se oni zadržavaju mnogo duže nego što dozvoljavaju pravila “Morskog dobra”.

Ako bih bio maliciozan kao što su to bila gospoda iz “Montenegro Cruisinga” koji su me bez dokaza optužili da o ovome pišem iz mojih “ličnih interesa” ili štitim interese drugih prevoznika, onda bih mogao reći da je “Montenegro Cruising” ovakav svoj povlašćeni položaj u Tivtu dobio isključivo zahvaljujući privatnim dobrim vezama i stomatološkoj kolegijalnosti g. Bošidara Vujičića i gradonačelnice Tivta dr Snežane Matijević.

Ali, to ipak ne kažem. Ne još...

Siniša Luković

Bonus video: