Počasna garda dobila sedam brdskih topova

Adžić je kazao da je saradnja sa Slovenijom, koja je donirala topove, besprekorna i da može služiti kao uzor

2523 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Primopredaja sedam brdskih topova i 112 salvi, koje je Slovenija donirala Ministarstvu odbrane za potrebe Počasne garde Vojske Crne Gore, obavljena je danas u danilovgradskoj kasarni “Milovan Šaranović”.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane saopšteno je da je tim povodom u Crnu Goru stigla tročlana delegacija slovenačkog Ministarstva odbrane, na čelu sa državnim sekretarom Damirom Črnčecom.

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić istakao je da je riječ o još jednoj potvrdi izuzetno dobre i uspješne saradnje dvije zemlje na polju odbrane.

On je kazao da je saradnja sa Slovenijom besprekorna i da može služiti kao uzor, a da topovi, koje će koristiti Garda za ispaljivanje plotuna u odgovarajućim svečanim prilikama, imaju i simboličko značenje, imajući u vidu ulogu garde u hiljadugodišnjoj istoriji Crne Gore i patriotski odnos prema državi.

“U nama imate velike prijatelje i partnere i želim da tako ostane i u budućnosti”, poručio je Adžić.

ministarstvo odbrane donacija
foto: Vlada Crne Gore

Črnčec je kazao da je „ovo još jedan od listova u velikoj knjizi saradnje dvije zemlje“.

„On je pomenuo neke od zajedničkih aktivnosti dva ministarstva odbrane, posebno ističući zajedničko prisustvo pripadnika oružanih snaga dvije zemlje u eFP borbenoj grupi u Letoniji“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Crna Gora je Sloveniji već donirala avion “G4 Super Galeb” i helikopter “Gazela”, koji će služiti kao vojni muzejski eksponati na aerodromu Cerklje.

Iz Ministarstva su rekli da su donacije predmet dva sporazuma potpisana tokom Sajma odbrane, zaštite i spašavanja “Sobra” u Gornjoj Radgoni.

Črnčec je zahvalio na donaciji Crne Gore i istakao značaj baze Cerklje koja je, kako je naveo, logistička avijatičarska baza za potrebe zajedničkih angažmana u Alijansi.

„Krstu Peroviću, dosadašnjem državnom sekretaru u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Črnčec je uručio Medalju za međunarodnu saradnju i zasluge u afirmaciji ugleda slovenačkog Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: