AZLP: Zaštita ličnih podataka građana mora biti obezbijeđena tokom sprovođenja popisa

Iz AZLP su kazali da je Uprava za statistiku dužna da, po službenoj dužnosti, preduzme sve neophodne mjere administrativne, logističko-tehničke i organizacione prirode, kao i sveukupne mjere zaštite ličnih podataka od nezakonitog pristupa, otkrivanja ili zloupotrebe

1908 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Monstat
Foto: Monstat

Zaštita ličnih podataka građana mora biti obezbijeđena tokom sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom, saopštili su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP), navodeći da će pratiti taj proces.

Iz AZLP su kazali da je Uprava za statistiku dužna da, po službenoj dužnosti, preduzme sve neophodne mjere administrativne, logističko-tehničke i organizacione prirode, kao i sveukupne mjere zaštite ličnih podataka od nezakonitog pristupa, otkrivanja ili zloupotrebe.

„Zaštita ličnih podataka građana, kao osnovno ljudsko pravo, mora biti obezbijeđena tokom sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom“, poručili su iz Agencije.

Oni su naglasili da popisivači, instruktori, državni instruktori, kontrolori i druge osobe koje vrše poslove u vezi sa popisom moraju, shodno zakonu, čuvati kao službenu tajnu sve podatke prikupljenje od popisanih lica, koje se odnose na njihove lične, porodične i imovinske prilike.

„Ovaj proces zahtijeva od rukovaoca zbirki ličnih podataka preciznu obradu i zaštitu podataka kojima bi se spriječilo njihovo uništavanje, odnosno neovlašćen pristup, obrada, korišćenje ili prenos podataka“, kaže se u saopštenju.

Iz AZLP ukazali su da svaka osoba na lični zahtjev mora imati uvid i biti informisana o tačnosti prenosa podataka u krajnju bazu, što su neophodni standardi i elementarni uslovi provjerljivosti, transparentnosti i tačnosti obrađenih podataka.

„AZLP, iz domena svojih nadležnosti i ovlašćenja, a shodno predmetnoj inicijativi, u nekoliko jedinica lokalne samouprave u postupku je nadzora u dijelu koji se odnosi na ispunjenost organizacionih i tehničkih uslova zaštite ličnih podataka“, rekli su iz Agencije.

Oni su naveli da će, shodno zakonskim nadležnostima, a u cilju zaštite ličnih podataka, pratiti popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

Bonus video: