Kolašin: Optimizam uz bagere, nezavršeni opštnski projekti, u osvit zimske sezone

Iz kolašinske Turističke organizacije (TO) najavljuju brojne manifestaciji, iz državnog Ski-centra novi lift, a pogledi su uprti u nebo...

18024 pregleda 26 reakcija 20 komentar(a)
Simbol Kolašina: Spomen-dom, Foto: Dragana Šćepanović
Simbol Kolašina: Spomen-dom, Foto: Dragana Šćepanović

Obimne pripreme, optimizam, ali i nezavršeni opštinski projekti, obilježavaju posljednji mjesec pred početak zimske turističke sezone u Kolašinu.

Iz lokalne Turističke organizacije (TO) najavljuju brojne manifestaciji, a iz državnog Ski-centra Kolašin 1600 novi lift. Očekuje se i otvaranje prvog hotela u okviru Planinskog centra Kolašin 1600.

Čeka se i snijeg, jer će od količine padavina opet umnogome zavisiti kad će i koliko turista stići u Kolašin.

Direktorica TO Zorica Milašinović kaže za “Vijesti” da su pripreme za zimsku sezonu počeli odmah nakon završetka ljetnje. Najavljuje organizaciju tradicioalnog Novogodišnjeg bazara na Trgu boraca, a na štandovima će ponovi biti raznovrsna ponuda domaće radinosti i organskih proizvoda.

“U skladu sa vremenskim uslovima, planirana je organizacija muzičko-zabavnog programa, kako bismo upotpunili prazničnu čaroliju. Učestvovaćemo u organizaciji trećeg Winter Art festivala gitare, na kojem ce nastupiti poznati umjetnici i mladi talentovani gitaristi”, najavljuje ona.

Milašinovićeva objašnjava da je novina ove sezone Kolašin SkySnow trka po utabanim ski-stazama, koja će se se 24. februara organizovati na Ski-centru i koja, kako kaže, predstavlja pravu avanturu za sve ljubitelje snijega.

TO će i ove godine podržati organizaciju Bjelasičkog i Sinjavinskog zimskog maratona.

Samo da snijeg ne zakasni

Kolašinska zimska ponuda predstavljena je na Međunarodnom sajmu turizma u Parizu, a Milašinovićeva kaže da je veliki broj turoperatora pokazao interesovnje. TO će učestvovati i na Sajmu turizma u Novom Sadu, koji počinje krajem novembra.

“Imamo najavu da će se ove sezone otvoriti Swiss hotel na lokalitetu Kolasin 1600, ali ne u punim kapacitetima. I ove zime očekujemo najviše domaćih gostiju, turista iz regiona i Albanije. Očekivanja od zimske turističke sezone su direktno u vezi sa snježnim padavinama. To će odrediti i poćetak i uspješnost sezone. Nadam se da snijeg neće zakasniti kao prethodne godine”, kaže direktorica TO.

Pripreme i na Ski-centru Kolašin 1600 su u završnoj fazi, tvrdi za “Vijesti” rukovodilac tog skijališta Bojan Medenica.

Završava se, kaže on, remont žičara, servisiranje tabača, sređivanje staza…

“Radi se na instalaciji lifta koji će pratiti stazu broj 1. To je, inače, najkomercijalnija staza, kategorizovana kao ‘plava’. Očekujemo da će lift biti u funkciji oko 20. decembra. Takođe, očekujemo dovoljno snijega i rekordnu posjetu. Lani smo imali oko 60-ak skijaških dana, a za ovu godinu nadam se da će ih biti 90”, kaže Medenica.

Raskopana ulica, radi se i na Spomen-domu

Ono na šta ne mogu da utiču ni u TO ni u Skijalištu je kašnjenje radova na infrastrukturi u gradu. Brojnim privatnim gradilištima minuog ljeta dodata su još dva, koja se finansiraju iz kapitalnog budžeta - rekonstrukcija hidrotehničke infrastrukture u Ulici Boška Rašovića i adaptacija Spomen-doma. Rokovi na ta dva gradilišta su više puta probijani. Iako su iz lokalne uprave ranije najavili da će u Ulici Boška Rašovića “do 1. novembra biti izvedeno 95 odsto radova”, prema trenutnom stanju na terenu, to se neće destiti ni do početka decembra.

Ne nazire se kraj radovima
Ne nazire se kraj radovimafoto: Dragana Šćepanović

Iz Opštine “Vijestima” ovog puta nijesu odgovorili na pitanja kada očekuju da će jedna od najdužih saobraćajnica u Kolašinu i jedna od veza centra sa gornjim dijelom grada, odnosno putem prema skijalištima, biti završena. Navodno, kako su nazvanično rekli, te podatke čekaju od službe nadozora.

Ulica je minulih dana još jednom prekopavana, a ovog puta, prema nezvaničnim informacijama, postavlja se telekomunikacioni kabl.

Radove, koji su počeli krajem maja, posljednjih sedmica ometa i kiša, a na gradilištu je svih minulih mjeseci evidentan mali broj radnika i mehanizacije.

Prvobitni rok za završetak radova, prema ugovoru, bio je 120 dana, odnosno 3. oktobar. Kako su ranije kazali iz Opštine, “usljed otežanih uslova izvođenja radova, činjenica je da je moralo doći do pomjeranja rokova”.

“Kašnjenje prilikom izvođenja radova je direktna posljedica loših vremenskih uslova na samom početku izvođenja radova, otežanih uslova rada, iskopa na dubinama i preko četiri metra, u materijalima koji pripadaju lošijoj stijenskoj kategoriji, pa je prilikom izvođenja radova dolazilo do čestih obrušavanja”, neki su od razloga, koji su po ocjeni nadzora, doveli do kašnjenja, saopštili su sredinom oktobra iz kabineta tadašnjeg predsjednika Opštine Vladimira Martinovića.

Podsjetili su i da je pravljena pauza dok je trajala manifestacija MOSI 2023.

Izvođač je, saopštili su iz nadzorne službe, imao izazove i zbog starih azbestnih vodovodnih cijevi. Navodno, trebalo je voditi računa da prilikom iskopavanja u blizini cijevi ne dođe do oštećenja, a samim tim i prekida u vodosnabdijevanju. Kao i ranije kada su izvođeni slični radovi na gradskim saobraćajnicama, teškoće je, kako tvrde, stvarao i veliki broj instalacija kojih nema u katastru instalacija.

Radove izvodi “Indel Inženjering” d.o.o. Podgorica.

Realizacijom tog projekta, kako je ranije objašnjeno, biće riješen problem izlivanja atmosferskih voda u dijelu naselja koja gravitiraju toj saobraćajnici, kao i problem neizgrađene fekalne kanalizacije. Takođe, projektom je obuhvaćeno i rješenje problema otpadnih voda u takozvanom izbjegličkom naselju, koje će konačno biti povezano na novoizgrađenu kanalizacionu mrežu.

Izvođenje radova minulih mjeseci zakomplikovalo je režim saobraćaja u gradu, naročito tokom ljetnje turističke sezone. Ta i povremeno djelovi Ulice Milivoja Bulatovića bile su zatvorene za saobraćaj.

Za završetak radova na Spomen-domu, kako je rečeno ranije, čeka se dovoljan broj sunčanih dana. U međuvremnu, saopšteno je da će adaptacija jednog od simbola Kolašina koštati oko 640.000 eura, odnosno 100.000 više nego što je prvobitno planirano...

Bonus video: