Dulovine za bolje snabdijevanje Kolašina

Čeka se analiza ispravnosti vode kako bi rezervoari postali dio kolašinske vodovodne mreže

3240 pregleda 1 komentar(a)
Rezervoari u Dulovinama, Foto: Dragana Šćepanović
Rezervoari u Dulovinama, Foto: Dragana Šćepanović

Radovi koji su bili preduslov za uključivanje jednog od rezervoara u Dulovinama u vodovodni sistem privedeni su kraju.

To je “Vijestima” rečeno nezvanično u kolašinskoj lokalnoj upravi.

Navodno, čeka se samo analiza ispravnosti vode, pa će taj objekat postati dio vodovodne mreže. Radovi, koji su počeli sredinom maja, kako je tada saopšteno, povećaće zapreminu rezervoarskog prostora za takozvanu i (nižu) zonu vodosnabdijevanja, sa 800 na 3.800 metara kubnih.

Iz Opštine i preduzeća Vodovod i kanalizacija objasnili su na početku radova da će, imajući u vidu ulogu rezervoara u vodovodnom sistemu, pored povećanja zapremine rezerve vode, biti omogućena bolja i lakša regulacija neravnomjernosti potrošnje u toku dana. Takođe i održavanje pritiska u distribucionoj mreži i zone.

Stavljanje rezervoara u funkciju, to jest povećanjem zapremine rezervoarskog prostora “produžiće se i vrijeme u kojem sistem može da funkckioniše, odnosno u kojem će potrošači imati vodu, i u slučaju prekida dotoka vode sa izvorišta u rezervoar”.

U kolašinskom vodovodnom sistemu do sada je bio u funkciji jedan stari rezervoar zapremine 800 kubika, koji se takođe nalazi u Dulovinama. U njegovoj blizini, prije petnaestak godina, izgrađen je “novi” rezervoar sa dvije komore, ukupne zapremine 3000 kubika, no on nikad nije bio u funkciji. Taj objekat, prema podacima iz zvanične opštinske dokumentacije, nikad nije dobio potrebne dozvole za rad. Tek lani je određeno rješenje, koje je omogućilo njegovo uključivanje u sistem.

Kako je ranije objašnjavano iz Vodovoda i kanalizacije, oba rezervoara funkcionisaće kao akumulacioni.

Radovi na novom rezervoaru dio su rekonstrukcije vodovodne mreže, koji podrazumijevaju i sanaciju kvarova i zamjenu neispravnih zatvarača i fazonskih komada u postojećim oknima, čime je planirano da se eliminiše dio gubitaka, smanji pad pritiska u pojedinim djelovima sistema i na taj način poboljšati funkcionisanje vodovodnog sistema.

U njegovoj blizini, prije petnaestak godina, izgrađen je "novi" rezervoar sa dvije komore, ukupne zapremine 3000 kubika, no on nikad nije bio u funkciji. Taj objekat nikad nije dobio potrebne dozvole za rad.

Bonus video: