"Zajedno gradimo Kolašin": Sječa drveća u park šumi Dulovine posljedica kašnjenja u izradi Studije zaštite parka

Oni pitaju zbog čega se odugovlači sa postupkom proglašenja zaštićenog područja Dulovine i “da li to ima veze sa gradnjom hotelskih kapaciteta na samom ulazu u park šumu”

2835 pregleda 2 komentar(a)
Pokret Zajedno gradimo Kolašin, Foto: Pokret Zajedno gradimo Kolašin
Pokret Zajedno gradimo Kolašin, Foto: Pokret Zajedno gradimo Kolašin

Sječa drveća u budućem zaštićenom području je posljedica kašnjenja u izradi Studije zaštite parka šume Dulovine, tvrde iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin.

Studijom bi se, objašnjavaju, pored površine koju bi zaštićeno područje obuhvatalo, definisale i mjere njegove zaštite od devastacije.

Kako su saopštili, “zatečeni najnovijom devastacijom drveća u budućem zaštićenom području parka šume Dulovine, a sa namjerom da javnost bude upoznata sa svim detaljima, odbornici Pokreta zajedno gradimo Kolašin su se obratili komunalnoj inspekciji i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Opštine Kolašin sa pitanjima u vezi obavljenog inspekcijskog nadzora i utvrđenim činjenicama u tom slučaju.

“Iako je prošlo više od 14 mjeseci od pokretanja inicijative za zaštitu tog područja, Agencija za zaštitu životne sredine i lokalni sekretarijat nijesu pred javnost izašli sa nacrtom dokumenta koji bi pružio uvid u mjere kojima bi se omogućila blagovremena zaštita ovog predjela. Neažurnost je za posljedicu imala da je park izložen stalnoj opasnosti od devastacije privatnih vlasnika i investitora, koji su kupili parcele za gradnju u neposrednoj blizini parka”, tvrde iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin.

Oni pitaju zbog čega se odugovlači sa postupkom proglašenja zaštićenog područja Dulovine i “da li to ima veze sa gradnjom hotelskih kapaciteta na samom ulazu u park šumu”.

Javnost će, tvrde, dobiti odgovore na ta pitanja "kada odbornički klub Pokreta prikupi neophodne informacije od institucija uključenih u slučaj”.

Bonus video: