Hoteli stalni, prečišćavanje voda privremeno

Još nema dugoročnog rješenja za vodosnabdijevanje turističkih naselja na Bjelasici.Trenutno ne postoji ni mogućnost da se objekti priključe na kanalizacionu mrežu, a prema najavama nekih investitora za sada će poslužiti privremeni pojedinačni prečišćivači

12066 pregleda 20 reakcija 6 komentar(a)
Projektovani izgled chaleta, Foto: Privatna arhiva
Projektovani izgled chaleta, Foto: Privatna arhiva

Pred skoro otvaranje jednog od hotela koji se rade na Bjelasici, zvanično se ne pominje gradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, koji bi služio za sve objekte na planinskim centrima Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Iako trenutno ne postoji mogućnost da se objekti na planini priključe na gradsku kanalizacionu mrežu, prema najavama nekih investitora za sada će poslužiti privremeni pojedinačni prečišćivači.

Iz Direktorata za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma “Vijestima” su još prije godinu kazali da će otpadne vode na tim lokalitetima biti tretirane u postrojenju za prečišćavanje, kapaciteta ES 2.750 (ekvivalent tolikom broju stanovnika). Kako su pojasnili, “u zoni odmarališta biće prikupljane otpadne vode od svih objekata”. Prečišćena voda ulivaće se, objasnili su tada iz resora za ekologiju, u lijevu pritoku Dubokog potoka. Taj potok je pritoka Paljevinske rijeke, koja se nedaleko od vodoizvorišta gradskog vodovoda uliva u Svinjaču.

Direktor preduzeća Vodovod i knalizacija Miloš Peković podsjeća za “Vijesti” da se lokacija na kojoj je predviđena izgradnja objekata u okviru planinskih centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600 nalazi uzvodno od izvorišta gradskog vodovoda u Mušovića Rijeci. Svi objekti planirani na ta dva planinska centra nalaze se unutar granica zone ograničenog režima zaštite, odnosno unutar granica II zone zaštite (uža zona zaštite) izvorišta gradskog vodovoda.

Peković
Pekovićfoto: Privatna arhiva

“Problematiku snabdijevanja vodom i sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda objekata čija je izgradnja planirana na pojedinačnim urbanističkim parcelama u okviru planinskih centara neophodno je rješavati generalno, odnosno istovremeno i za Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Kako ne postoji mogućnost priključenja objekata na gradsku kanalizacionu mrežu, tehničkom dokumentacijom objekata čija je izgradnja planirana ili je završena planirano je da se otpadne vode iz objekata tretiraju u biološkim uređajima”, objašnjava Peković.

Prema njegovim riječima, kako se objekti nalaze u granicama II zone zaštite vodoizvorišta sa kojeg se snabdijeva opština Kolašin, izlazni parametri moraju zadovoljavati važeći Pravilnik o kvalitetu i sanitarnotehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u recipijent i javnu kanalizaciju. Prije ispuštanja prečišćenih otpadnih voda u recipijent, objašnjava Peković, predviđen je njihov dodatni tretman, takozvana UV dezinfekcija.

“Smatram da prije puštanja u rad pomenutih objekata, nadležne institucije moraju izvršiti detaljnu provjeru i utvrditi da li su svi gore navedeni uslovi ispunjeni od strane investitora. Koliko sam informisan, rađene su dvije studije koje se bave mogućim uticajem voda Paljevinske rijeke na izvorište gradskog vodovoda. Prema tim analizama ne postoji uticaj voda Paljevinske rijeke na izvorište gradskog vodovoda Kolašin”, objašnjava direktor preduzeća Vodovod i knalizacija.

Granice I, II i III zone zaštite izvorišta Mušovića Rijeka, međutim, date su u Glavnom projektu snabdijevanja vodom Kolašina, koji je rađen 1980. godine, a određene su u skladu sa tada važećim zakonskim propisima.

Iz kompanije Ski resort Kolašin 1450 koja je investitor pojedinih hotela i jednoporodičnih smještajnih jedinica (chalet) i na Bjelasici “Vijestima” nijesu odgovorili na koji način će obavljati prikupljanje i tretman otpadnih voda iz objekata koje grade.

Međutim, kako su početkom godine najavili na portalu koji je u vlasništvu te kompanije plan je da se grade dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Navodno, investitori će finansirati izradu plana, a onda će se “istim principom kao za gradsku zonu tako i za ovaj dio Kolašina obezbijediti 85 odsto sredstava iz EU fondova, a preostalih 15 odsto iz opštinske kase”.

“Do tada, za prva četiri hotela koja će biti otvorena krajem ove godine, kada bude završen vodovod, predviđeno je samostalno prečišćavanje otpadnih voda za svaki od njih pojedinačno i to kao privremeno rješenje jer će oni, kao i svi ostali koji kasnije budu završeni, biti prikopčani na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za koje se očekuje da budu gotova do kraja iduće godine”, najavljivali su na tom portalu.

U elaboratima procjene uticaja na životnu sredinu za neke od objekata koji se grade na Bjelasici navedeno je “da nivo podataka o hidrogeološkim karakteristikama Bjelasice nije dovoljan s aspekta propisivanja konkretnih mjera zaštite podzemnih voda”.

U Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za četiri chaleta, čiji je investitor Ski resort Kolašin 1450, piše da će odvođenje fekalnih otpadnih voda za te objekte biti riješeno “lokalno, izgradnjom biološkog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda”. Kako je precizirano, “otpadne vode iz objekata su najkraćim pravcima izvedene van objekta u glavni sabirni kanal i dalje uplanirani biološki prečišćivač”.

“Predviđeni biološki prečišćivač otpadnih sanitarnih voda izrađuju se u vidu kontejnera. Prečišćivači će biti smješteni pored objekta u podzemnom betonskom rezervoaru koji će biti izgrađen za tu namjenu. Uređaj se sastoji od mehaničke komore i biološkog reaktora”, piše u dokumentu.

Kolašin se snabdijeva vodom sa vrela u Mušovića Rijeci, četiri kilometra istočno od grada. Vrelo pripada slivnom području rijeke Svinjače, koja nastaje od Ljevaje i Paljevinske rijeke.

Autori elaborata za neke od objekata na Bjelasici zaključuju da “bez detaljnih hidrogeoloških istraživanja ne može se govoriti o strogo definisanim mjerama zaštite kvaliteta voda, već se mogu dati samo opšte mjere zaštite vode”.

Jedan od hotela na lokalitetu 1600
Jedan od hotela na lokalitetu 1600foto: Privatna arhiva

Za sada nema dugoročnog rješenja ni za vodosnabdijevanje hotela i turističkih naselja na Bjelasici. Komisija nadležnog kolašinskog Sekretarijata u maju je dala rok od pola godine obrađivaču Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje ski-staza planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450 da napravi izmjene u tom dokumentu.

Mještani ne daju vodu, nejasno ko gazduje sistemom

Nosioci projekata za vodosnabdijevanje i osnježavanje na Bjelasici su Uprava za kapitalne investicije i Opština Kolašin, a javna rasprava o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje ski-staza planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450 protekla je uz veliki broj primjedaba ekoloških aktivista, mještana, vlasnika imanja....

Među zaključcima sa javne rasprave je i konstatacija da je “projekat predimenzioniran u smislu količine voda i infrastrukture potrebne za osnježavanje, finansijski neodrživ i energetski neefikasan”. Navodno, u Elaboratu nedostaje jasna informacija ko će da gazduje sistemom vodosnabdijevanja i osnježavanja planinskih centara, kao i da li će doći do rasta cijena komunalnih usluga vodosnabdijevanja za građane Kolašina. Tokom javne rasprave problematizovano je i dalje funkcionisanje mHE Mušovića Rijeka, koja koristi vodu rijeke Ljevaje, sa koje je planirano i uzimanje vode za vodosnabdijevanje i osnježavanje za objekte na Bjelasici.

Dio mještana i vlasnika imanja u selu Mušovića Rijeka prije nekoliko dana poručili su da neće dozvoliti realizaciju tog projekta. Kako tvrde, projekat je štetan za lokalnu zajednicu i životnu sredinu i predstavlja “otimanje rijeke, uništavanje imanja i prirode zbog interesa nekoliko pojedinaca”.

Bonus video: