Bošnjačka stranka položila vijence povodom 80 godina od osnivanja ZAVNOS-a na spomen ploču ispred pljevaljske Gimnazije

"Danas obilježavamo i ljubilarnih 80 godina od formiranja ZAVNOS-a, čije je zasijedanje bilo upravo u Pljevljima", saopštili su iz Bošnjačke stranke

4736 pregleda 3 komentar(a)
Delegacija Bošnjačke stranke položila je vijence u Pljevljima, Foto: Bošnjačka stranka
Delegacija Bošnjačke stranke položila je vijence u Pljevljima, Foto: Bošnjačka stranka

Povodom 80 godina od osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka delegacija Bošnjačke stranke položila je vijence ispred spomen ploče postavljenoj na zgradi pljevaljske Gimnazije u kojoj je 20. Novembra 1943. održano je zasijedanje ZAVNOS-a.

“Pljevlja danas obilježavaju Dan opštine, ali i 80 godina od zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Delegacija Bošnjačke stranke Pljevlja, tradicionalno svake godine upriliči polaganje cvijeća ispred Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i na taj način odaje poštovanje Bošnjacima koji su dali veliki doprinos u radu ZAVNOS-a. Pljevlja su grad koji je bio personifikacija antifašističke borbe, grad narodnih heroja, grad koji je u Crnoj Gori podnio najvišu žrtvu za slobodu i oslobođenje od okupatora i domaćih kvislinga”, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Napominju da je u toku Drugog svjetskog rata, da je u Pljevaljskom srezu stradalo nešto više od 5.500 stanovnika, što je proporcionalno broju stanovnika najveći broj stradalih u Crnoj Gori.

Polaganje vijenca u Pljevljima
Polaganje vijenca u Pljevljimafoto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

“Čuvena Pljevaljska bitka, 1. decembra 1941. godine, kao i organizacija i učestvovanje pljevaljske partizanske organizacije u trinaestojulskom ustanku i ogromna žrtva koju su partizanske i antifašističke snage dale u borbi za slobodna Pljevlja, govore nam o želji većinskog stanovnika tadašnjih, ali i današnjih Pljevalja. Ali, kako tada, tako i danas, postojale su i postoje određene strukture koje su sprovodile hegemonističke i klerofašističke ideje, zajedno sa okupatorom. Bošnjačka stranka je dužna da se i ovom prilikom napomene sprovedeno etničko čišćenje muslimanskog stanovništva u Pljevaljskom srezu, stradanje 3.700 naših sugrađana, većinom civila, starih, žena i djece od strane četničkog pokreta. Kao jedina alternativa takvim, genocidnim politikama, pojavio se antifašistički partizanski pokret, koji je nastojao da objedini sve Pljevljake, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost. Danas smo, takođe, dužni da napomenemo da je u pljevaljskim partizanskim brigadama učestvovao i veliki broj muslimanskih boraca, od kojih je 135 dalo život u borbi za slobodna Pljevlja”, stoji u saopštenju.

Istakli su da je danas na sceni jačanje istorijskog revizionizma.

“Takođe, danas obilježavamo i ljubilarnih 80 godina od formiranja ZAVNOS-a, čije je zasijedanje bilo upravo u Pljevljima. U današnjem vremenu jačanja istorijskog revizionizma, pokušaja izjednačavanja oslobodilačkog i kvislinškog pokreta, koje je sve više prisutno kako u Pljevljima tako i u Crnoj Gori, moramo se sjetiti i odati počast ljudima koji su nam još tada ukazali kojim putem trebamo ići i koji su bili organizatori ZAVNOS-a. Tu prije svega mislimo na Sretena Vukosavljevića, muftiju Murata Šećeragića i protu Jevstatija Karamatijevića, i druge učesnike, koji su tada pozvali narod da se ,,pridruži narodnooslobodilačkoj borbi, dokazujući tako svoju ljubav prema narodu i slobodi, koji zaista leže interesi naše borbe, našeg naroda, bratstva Srba, Muslimana i Crnogoraca, njihove budućnosti i slobode. To je jedini ispravni put, kako tada, tako i danas, put uvažavanja drugih i drugačijih, put suživota i multietničnošti, evropski put, onaj put koji je Bošnjačka stranka propagirala od njenog osnivanja. Sjetićemo se danas i narodnih heroja koji su dali živote za slobodna Pljevlja, Salka Aljkovića, Velimira Jakića, Miša Cvetkovića, Vladimira Kneževića Volođe, Rifata Burdžovića Trša i mnogih drugih koji su bili glavni organizatori otpora u Pljevaljskom kraju”, navodi se na kraju saopštenja Opštinskog odbora Bošnjačke stranek u Pljevljima.

Bonus video: