Sanirali 12 hektara izgorjele šume

Na opožarenim površinama u mjestu Oćiba posađeno je 10.000 sadnica crnog bora i smrče

1274 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Uprva za šume
Foto: Uprva za šume

Sanacija velike opožarene površine u mjestu Oćiba, na području gazdinske jedinice (GJ) Vučje, u kolašinskoj opštini, uspješno je završena.

Obimni poslovi sanacije, koji su podrazumijevali i pošumljavanje, obavljeni su u okviru projekta izgradnje kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa kroz Nacionalni informacioni sistem za šumske požare i smanjenje rizika od katastrofa, zasnovano na rješenjima iz ekosistema, u opštinama Ulcinj i Kolašin.

Kako je kazao Radovan Dabetić, rukovodilac kolašinske područne jedinice (PJ) Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, između ostalog, posađeno je 10.000 sadnica crnog bora i smrče, a iz prirode je na opožarene površine presađeno 300 sadnica bukve.

“Radovi su se sastojali u čišćenju terena, sprovođenju mjera na kontroli erozije, sprovođenje ANR (Assisted natural regeneration) ljudska zaštita i očuvanje prirodnih sadnica drveća u šumskim područjima, pošumljavanju…. Zajedno sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju, uz čiju podršku se realizuje projekat, nacionalnim koordinatorom projekta Vilsonom Duševićem i izvršnim direktorom NVO ‘Natura’ Mikanom Medenicom obišli smo izvršene radove u predmetnim odjeljenjima i konstatovali da su urađeni u potpunosti u skladu sa projektnom dokumentacijom”, rekao je Dabetić.

Prema njegovim riječima, aktivnosti sanacije odnosile su se na oko 12 hektara.

Dabetić podsjeća da su se požari u Oćibi desili u novembru 2019. i u marta 2020. godine. Kako kaže, vatra je, i pored velikog napora Službe zaštite i spasavanja na čelu sa komandirom Željkom Darmanovićem i Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, napravila ogromnu štetu.

Bonus video: