Novac građana Kolašina rasporediti ravnomjernije

Na javnoj raspravi o nacrtu kolašinskog budžeta zatraženo pažljivije planiranje utroška sredstava

4616 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Više novca za sport, značajnija podrška aktivnostima KUD-a “Mijat Mašković”, izgradnja azila za pse, ravnomjernija raspodjela novca za manifestacije, pažljivije planiranje kapitalnog budžeta... neke su od sugestija koje su se čule na javnoj raspravi o nacrtu Odluke o budžetu Kolašina za 2024. godinu.

Javna rasprva je bila prilika i da građani diskutuju i o započetim i nezavršenim projektima lokalne uprave, a prije svega, rekonstrukciji hidrotehničke infrastrukture u Ulici Boška Rašovića i radove na Spomen domu.

Kako je kazala odbornica Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (ZGK) i bivša predsjednica Opštine Marta Šćepanović, budžetom za narednu godinu nije predviđena izgradnja azila za pse, a taj projekat nije planiran ni rebalansom za ovu godinu. Ona je podsjetila da je, prema podacima iz Opštine, na još nezavršene radove na Spomen domu od 7. avgusta do 20. septembra, potrošeno 300.000 eura. Ona je pitala i koliko je novca do sada potrošeno za rekonstrukciju Ulice Boška Rašovića.

“S druge strane, za sitan novac u odnosu na taj, doveden je Muzej u sadašnje stanje. Da li su radovi na Spomen domu izašli iz obima redovnog održavanja time će se bsviti Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Za puteve je rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeno milion eura, bez ijednog tenedera. To je, takođe, ogroman novac, pa treba izanalizirati da li toliko novca baš treba”, rekla je ona.

Šćepanovićeva kaže da je zajedno sa partijskim kolegama predložila da Opština učestvuje u sufinansiranju članarine za sportske klubove djeci do 15 godina, kao i mjesečnu naknadu za reprezentativce. Predloge Pokreta je i da se povećaju sredstva za podršku ženskom preduzetništvu i opredijeli novac za podršku mladim preduzetnicima.

Davor Sedlarević, umjetnički rukovodilac KUD-a “Mijat Mašković”, koje je ove godine proslavilo 80 godina postojanja, imao je više predloga, kada je riječ o odlnosu Opštine prema aktivnostima tog KUD-a. Između ostalog, on je predložio da se u budžetu predvidi 10.000 eura za promociju nacionalnog kulturnog dobra “Igre kolašinskog kraja”.

“Molimo vas da uzmete u obzir nesrazmjernost sredstava koja su predviđena za kulturne manifestacije “Korifej” (18.000 eura), “Tango-kamp” (20.000) uz odnosu na sredstva za aktivnosti KUD-a “Mijat Mašković” kao najstarije i najbrojnije kulturne institucije u gradu. Etno-kamp “Kolašin” je naučno-istraživačka stanica i nema veze sa direktnim aktivnostim članova KUD-a. Ovim ne umanjujem značaj “Korifeja” i “Tango kampa”, već upozoravam na činjenicu da nemamo status kakav bi trebalo da dobijemo s obzirom na sve navedene reference, kao i činjenicu da funkcionišemo u Kolašinu tokom svih 12 mjeseci u godini”, rekao je Sedlarević.

Podsjećajući da sportski klubovi u gradu okupljaju oko 400 djece u 15 klubova, Ivica Šćekić je kazao da je odnos lokalne vlasti godinama prema sportu zabrinjavajući. On tvrdi da je predviđenih 50.000 za sport premalo, s obzirom na to da je budžet za narednu godinu planiran u iznosu od preko sedam milIona eura.

Sekretar za finansije Vuk Vuković objasnio je kako je namjera bila da se kapitalni budžet sastavi u iznosu koji je moguće ralizovati.

“U kapitalnom budžetu smo planirali prvenstveno završetak započetih projekata. Obuhvatili smo on projekte za koje znamo koliko iznose - rekonstrukcija Ulice Mirka Vešovića, za koju će biti potrošeno 160.000 i ulice na Brezi 210.000 eura. Za te dvije ulice postoji završena projektna dokumentacija. Predviđena je i izrada novih projekata, kako bismo ih imale spremni za eventualni rebalans za narednu i budžet za 2025. godinu”, kazao je sekretar.

Budžet opštine Kolašin, kako je planirano, naredne godine iznosiće oko 7,34 milona eura i manji je za oko tri odsto u odnosu na ovogodišnji. Nacrtom Odluke o budžetu, projektovano je da kapitalni izdaci budu 2,6 milona eura, ili 35,5 odsto, dok će za tekuće izdatke biti potrošeno dva milona više. Istovremeno, tekući rashodi veći su za 295.000 ili 6,7 odsto, u odnosu na one planirane za ovu godinu.

Bonus video: