Do nekih ljekara tek na proljeće - pojedini specijalistički pregledi zakazuju se za februar i mart 2024. godine

U novembru bili nedostupni pregledi gastroenterologa. KC otvorio nove termine, dok u Beranama tvrde da se čeka najduže 15 dana iako u toj ustanovi radi samo jedan ljekar konsultant

27446 pregleda 169 reakcija 56 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pacijenti u Crnoj Gori i dalje najduže čekaju na pregled reumatologa, neurologa, endokrinologa i gastroenterologa.

Slobodnih termina za endokrinologa i reumatologa u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prethodnih dana nije bilo, dok se pregledi neurologa, hematologa i gastroenterologa sada zakazuju za februar. Slobodni termini u ambulanti nuklearne medicine za štitastu i paraštitastu žlijezdu dostupni su tek krajem marta naredne godine.

Pregled urologa u najvećoj zdravstvenoj ustanovi čeka se najmanje mjesec i po, a specijaliste ORL i alergologa do druge polovine januara. Pregledi oftalmologa dostupni su tek u drugoj polovini januara, dok je prvi slobodni termin u kabinetu za glaukom 15. februar. Prema listama čekanja, pregledi kardiologa dostupni su građanima u roku od desetak dana, ali je do kabineta za holter monitoring nemoguće doći u naredna tri i po mjeseca.

Otvoreni novi termini za gastroenterologe

Građani su se prethodnih sedmica žalili da nema termina za pregled gastroenterologa u Podgorici, ali ni u beranskom Kliničko-bolničkom centru, gdje se na ovog specijalistu čeka i po šest mjeseci.

Iz beranske ustanove, međutim, kažu da je “vrijeme čekanja najduže 15 dana, prema izjavi medicinske sestre koja vrši zakazivanje na odjeljenju gastroenterologije”. Upitani koliko ta bolnica, nedavno transformisana u KBC, ima zaposlenih gastroenterologa, odgovorili su da je angažovan jedan specijalista iz KCCG.

“Do prije dva mjeseca angažovali smo jednog specijalistu iz penzije, koji je bio stalno zapošljen u našoj ustanovi, dok se povratak našeg specijaliste sa uže specijalizacije iz gastroenterologije očekuje u decembru”, odgovorili su prije petnaestak dana iz beranskog KBC-a.

Sa druge strane, direktor Poliklinike KCCG Rifat Međedović potvrdio je 20. novembra da nije bilo slobodnih termina za supspecijalistički pregled kod gastroenterohepatologa, ali ni za gastroskopiju i kolonoskopiju. Ipak, rekao je da će do 26. novembra biti otvoreni termini za specijalističke i supspecijalističke preglede i dijagnostičke procedure iz te oblasti i to za januar, februar i mart naredne godine.

“Time će našim pacijentima isti biti dostupni za zakazivanje. Osim toga, krajem ovog mjeseca (novembra 2023. godine) biće ‘otvoreni’ termini za dopunski rad, smjenski rad i prekovremeni rad, za dacembar 2023. godine, te će i ti raniji termini biti dostupni našim pacijentima za zakazivanje. Podsjećam da u slučaju potrebe za hitnim gastroenterološkim pregledom i za hitnom gastroskopijom, sistem zdravstvene zaštite podrazumijeva pregled u Hitnoj medicinskoj pomoći i u Urgentnom centru KCCG, gdje je kolegama koji su zapošljeni u Urgentnom centru 24 sata dostupna konsultacija naših kolega gastroenterologa”, kazao je Međedović.

ljekar, doktor
foto: Shutterstock

Prema listama dostupnim na sajtu ustanove, prvi slobodni termini za kabinet za gastroskopiju su u januaru, a pregled supspecijaliste za sredinu februara.

“Gastroenterohepatolozi naše ustanove su samo za ambulantne pacijente u oktobru obavili ukupno 739 supspecijalističkih pregleda, zatim 269 gastroskopija i 159 kolonoskopija, odnosno, od januara do 21. novembra tekuće godine 5.627 supspecijalističkih pregleda, zatim 2.358 gastroskopija i 1.523 kolonoskopije. Napominjemo da se navedeni podaci ne odnose na njihov rad na Odjeljenju za gastroenterohepatologiju, sa bolničkim pacijentima, kao i dežurstva te konsultativni pregledi za pacijente ostalih organizacionih jedninica KCCG”, kaže Međedović i pojašnjava da se veliki broj pregleda na tom odjeljenju graniči sa fizičkim mogućnostima.

Kako funkcioniše centralno zakazivanje

Međedović podsjeća da je sistem centralnog zakazivanja predviđen za redovne preglede i da funkcioniše “na način učestalog i ponovnog ‘otvaranja’ termina”, pa su liste čekanja u različitim vremenskim tačkama i različite.

“Na primjer, u momentu ‘otvaranja’ termina, odnosno puštanja termina za zakazivanje, liste čekanja mogu biti kraće od mjesec za neke specijalističke i supspecijalističke preglede, dok nakon određenog vremena i popunjavanja mogu biti i do dva mjeseca, ali i da ih nema sve do otvaranja novih termina”, istakao je.

doktor, ljekar, pregled
foto: Shutterstock

Međedović pojašnjava da sistem centralnog zakazivanja omogućava zakazivanje kako u domovima zdravlja kod izabranog ljekara (kada su u pitanju prvi i kontrolni pregledi i dijagnostičke procedure), ali i zakazivanje u KCCG kada je riječ o kontrolnim pregledima. Termini za redovan rad otvaraju se na tromjesečnom nivou, dok se krajem prethodnog i početkom narednog mjeseca otvaraju termini za prekovremeni, dopunski i smjenski rad za preglede i dijagnostiku.

Popunjeni termini za MR u Beranama

Odgovarajući na žalbe pacijenata iz više sjevernih opština koji mjesecima čekaju pregled magnetnom rezonancom u KBC Berane, iz te ustanove su kazali da su svi termini kod izabranih ljekara popunjeni do kraja godine. Tvrde, međutim, da oni preko vanrednih termina i konzilijuma zakazuju preglede da se ne bi stvarale liste čekanja. Tako su, tvrde, termini dostupni u roku od sedam dana. MR pregledi u beranskom KBC zakazuju se za pacijente iz Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, Mojkovca, Rožaja i Plava.

“Snimanje magnetnom rezonancom radi se u dvije smjene, u prosjeku se uradi 17 do 20 snimanja. Po izjavi načelnika radiološke službe, uglavnom ih očitavaju naši radiolozi, a zbog povećanog obima posla i radiolozi koje angažujemo iz drugih ustanova”, piše u odgovoru.

Bonus video: