Onkološki pacijenti i dalje na čekanju

Iako je KCCG isporučen aparat i softver, tek nedavno je ustanova ušla u proces dobijanja saglasnosti za buduće zaposlene i u tender za klimatizaciju prostora. Na novi sistem koji donosi benefite za oboljele, osoblje, ali i uštede, čekaće se još najmanje nekoliko mjeseci

26053 pregleda 59 reakcija 5 komentar(a)
Institut za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Institut za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Iako je još tokom ove godine, i to u septembru, trebalo da bude zaokružen projekat centralne primjene citostatika, tačan datum puštanja u rad tog za pacijente i osoblje na onkologiji veoma važnog sistema, još nije poznat.

Iz najveće zdravstvene ustanove kažu da privode kraju realizaciju tog velikog projekta, koji je od značaja za cjelokupnu zdravstvenu zajednicu i onkološke pacijente, ali izvori “Vijesti” tvrde da bi ovaj sistem mogao da bude pušten do polovine 2024. godine.

Tvrde i da je menadžment, prije isporuke aparata, trebalo da razmišlja o pripremi prostorija, klimatizaciji i kadru koji je neophodan za rukovanje aparatom i pripremu citostatika, kako bi se projekat bez odlaganja završio tokom ove godine.

Prema odgovorima KCCG, aparat, odnosno izolator za centralnu primjenu citostatika nabavljen je krajem marta 2023, kada je potpisan ugovor o javnoj nabavci vrijedan 453.750 eura, a rok za isporuku bio je šest mjeseci jer je za ovakvu opremu potreban duži period za proizvodnju. I taj rok “probijen” je za dva mjeseca, a izvori tvrde da je razlog nepripremljenost prostora za isporuku i montažu.

Softver, vrijedan 254.100 eura nabavljen je polovinom novembra, dok je adaptacija koštala 144.654 eura.

“Dakle, oprema je već instalirana i preostala je još instalacija klimatizacije nakon čega će se odraditi validacija prostorije, a zatim obuka osoblja. Tačan datum obuke će zavisiti od raspoloživosti termina aplikacionih specijalista nakon instalacije i puštanja u rad klimatizacije”, navodi se u odgovoru KCCG.

Izvori pojašnjavaju da je tender za klimatizaciju traje do 15. decembra i, ukoliko ne bude žalbi, vrijeme isporuke je 75 dana od dana zaključenja ugovora.

Upitani ko će raditi na tom aparatu i da li je u planu prijem novog kadra i obuka zaposlenih, kazali su da su za četiri farmaceutska tehničara dobili saglasnost od Ministarstva zdravlja, dok za dva farmaceuta i dalje čekaju saglasnost nadležnih, nakon čega će raspisati konkurs za njihov prijem.

Pojasnili su da nakon toga slijedi petosedmična edukacija od stručnih lica koji su obuku radili u drugim zdravstvenim centrima koji imaju taj sistem.

Sistem koji je spreman za epidemiju karcinoma

Centralna priprema citostatika je sistem koji se primjenjuje unazad nekoliko decenija u svim većim onkološkim centrima Zapadne Evrope, SAD, Australije, ali koji se sada ubrzano uvodi i u srednje razvijenim zemljama u svijetu, uključujući i države regiona, pojašnjavaju iz KCCG.

Kazali su da se taj sistem uvodi upravo zbog pouzdanosti, zaštite zaposlenih od kancerogenih i mutagenih citotoksičnih materija, ali i ogromne uštede prilikom pripreme hemoterapije i veoma skupe ciljane imunoterapije.

“Upravo zahvaljujući ovakvom vidu pripreme terapije u velikim onkološkim kliniku u Zapadnoj Evropi, ali i u okruženju, smanjene su gužve u čekaonicama u Dnevnim bolnicama za primjenu terapije jer se unaprijed zakazuju terminu aplikacije, što između ostalog značajno utiče na komfor i zadovoljstvo pacijenata, ali i zaposlenih”, piše u odgovoru KCCG.

Istakli su da je stavljanje u pogon tog sistema kapitalni projekat od nacionalnog značaja za našu zemlju, jer obuhvata pripremu specifične onkološke terapije za sve ustanove u kojima se ona implementira na teritoriji Crne Gore.

Taj sistem, tvrde, značajan je i jer bi generacijama koje dolaze ostavili savremenu onkološku službu spremnu da odgovori izazovima u budućnosti, između ostalog i pandemijama kao što je bila COVID-19, s obzirom na procijenjeni porast broja oboljelih onkoloških bolesnika od čak 47 odsto do 2040. godine (podaci SZO iz 2019. godine).

“Ovaj sistem omogućava ispunjavanje zakonskih normi Zaštite na radu što omogućava bolju i efikasniju zaštitu zaposlenih sestara i tehničara koji aplikuju terapiju, kao i ljekara koji rade u dnevnoj bolnici i na Odjeljenjima, u odnosu na sadašnji način pripreme i svodi na minimum mogućnost izloženosti povišenim dozama citotoksičnih i mutagenih materija”, kazali su.

Iz KCCG su istakli da sistem omogućava kompjutersko dokumentovanje pripreme i aplikacije tačnih doza ljekova prema utvrđenim onkološkim protokolima, koje su prilagođene laboratorijskim nalazima pacijenta, uz potpuno isključenje ljudskog faktora kao uzročnika greške, tako da mogućnost greške pri pripremi i aplikaciji ove terapije ne postoji.

Onkološki dispanzeri na sjeveru i jugu 2024?

U ovoj ustanovi navode i brojne benefite projekta za cijeli zdravstveni sistem, između ostalog, i mogućnost decentralizacije onkološke službe u smislu primjene u centrima na sjeveru i jugu.

“Terapija bi se pripremala na Institutu za onkologiju i transportovala bliže mjestu stanovanja pacijenta, čime bi sa jedne strane smanjili značajna novčana sredstva za troškove putovanja, a sa druge ušteda vremena pacijentima koje utroše na putovanje, čekanje i povratak kući, a to vrijeme sa socijalno psihološkog aspekta mogu koristiti u svrhe poboljšanja kvaliteta života”, piše u odgovoru.

Iz KCCG su rekli i da početkom naredne godine počinje i unapređenje onkološke službe, gdje očekuju osnivanje onkoloških dispanzera za primjenu terapije na sjeveru i jugu i proširenje Dnevne bolnice Instituta za onkologiju. Na taj način bi se pacijentima omogućilo što komfornije vrijeme prilikom primjene terapije, a medicinskom osoblju više vremena koje će posvetiti za praćenje efekata i neželjenih događaja liječenja, edukaciju pacijenata i članove njihovih porodica, uz pružanje psihološke podrške i jednima i drugima.

Bonus video: