Novi ugovori za magnetnu rezonancu: Fond objavio javni poziv za privatnike

U pozivu se navodi da se javni poziv odnosi za usluge radiološke dijagnostike, magnetne rezonance, po uputu izabranog doktora za opštine Podgorica, Zeta, Tuzi, Kolašin, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Šavnik, Pljevlja, Žabljak, Cetinje, Budva, Bar, Ulcinj, Kotor i Herceg Novi

8904 pregleda 2 komentar(a)
Na MR kod privatnika ako nema termina u narednih 45 dana, Foto: Savo Prelević
Na MR kod privatnika ako nema termina u narednih 45 dana, Foto: Savo Prelević

Fond za zdravstveno osiguranje raspisao je javni poziv za privatnike koji će o trošku države, kada postoje liste čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, pružati usluge radiološke dijagnostike, odnosno preglede magnetnom rezonancom.

Javni poziv objavljen je prije dva dana i trajaće do 18. decembra.

U pozivu se navodi da se javni poziv odnosi za usluge radiološke dijagnostike, magnetne rezonance, po uputu izabranog doktora za opštine Podgorica, Zeta, Tuzi, Kolašin, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Šavnik, Pljevlja, Žabljak, Cetinje, Budva, Bar, Ulcinj, Kotor i Herceg Novi.

Piše da ponudu na javni poziv mogu podnijeti zainteresovani davaoci zdravstvenih usluga koji su osnovani i obavljaju djelatnost u jednoj od opština za koje se raspisuje javni poziv.

“Prilikom odlučivanja o izboru prijavljenih davaoca zdravstvenih usluga, Fond će voditi računa o teritorijalnom rasporedu zdravstvenih ustanova, u cilju smanjenja troškova prevoza osiguranika i veće dostupnosti zdravstvene zaštite”, navodi se u javnom pozivu.

Posljednji ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama potpisani su u decembru 2019. godine, na period od dvije godine. Fond je tada potpisao ugovore sa ustanovama “Hipokrat” sa sjedištem u Podgorici i područnim jedinicama u Nikšiću i Kotoru, “Konzilijum” Podgorica, kao i “Tesla Medical” i “Stojanović Medical” koje se nalaze u Beranama.

U javnom zdravstvenom sistemu aparatima za magnetnu rezonancu trenutno raspolaže Klinički centar Crne Gore (KCCG) i Opšta bolnica Berane, nedavno preimenovana u Kliničko bolnički centar (KBC).

Magnetnu rezonancu u narednom periodu trebalo bi da dobije još nekoliko opštih bolnica. Uprava za kapitalne projekte krajem prošle godine raspisala je tender za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za potrebe bolnica u Nikšiću i Bijelom Polju, ali procedura još nije okončana ni nakon gotovo 12 mjeseci.

Ugovori sa privatnim klinikama u kojima se rade MR pregledi u situacijama kada u javnom zdravstvenom sistemu nema termina, na snazi su posljednjih sedam godina.

Pacijenti su se najprije upućivali u privatne ustanove sa uputom izabranog doktora, uz prethodno pribavljeno odobrenje konzilijuma, u slučajevima kada se u javnom zdravstvu na taj pregled čekalo duže od 30 dana, shodno Pravilniku Fonda.

Tokom 2021. godine, odlukom i uputstvima prethodnog rukovodstva taj rok produžen je za 15 dana, što znači da se pacijenti koji čekaju na pregled magnetnom rezonancom u javnim ustanovama upućuju kod privatnika ako je prvi slobodan termin u narednih 45 dana.

Bonus video: