Nestašica lijeka protiv karcinoma dojke: Dio pacijenata nije primio hemioterapiju

Iz KC kažu da im je juče stiglo 50 od 400 traženih kutija, a da danas i do kraja sedmice očekuju nove količine citostatika

25816 pregleda 115 reakcija 13 komentar(a)
KC u decembru dobijao nedovoljne količine citostatika, Foto: Shutterstock
KC u decembru dobijao nedovoljne količine citostatika, Foto: Shutterstock

Pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke juče su ostale bez zakazane hemioterapije u Institutu za onkologiju Kliničkog centra (KC), jer je falio lijek “taksol”.

Iz KC juče su potvrdili “Vijestima” da su tokom decembra dobijali male količine ovog lijeka, uprkos potraživanjima od “Montefarma” i da je juče, sa zakašnjenjem, stiglo 50 od 400 traženih kutija.

Dio pacijenata vratio se juče kućama bez primljene terapije, a sinoć su kazali da ih niko nije obavijestio o tome da su manje količine lijeka stigle i kada da dođu ponovo, dok su pojedini, sudeći prema odgovoru KC, juče primili hemioterapiju.

U toj ustanovi tvrde i da nove količine lijeka očekuju danas i do kraja sedmice.

“Tokom decembra tekuće godine Klinički centar dobijao je nedovoljne količine navedenog lijeka u odnosu na naša poptraživanja koja redovno upućujemo AUCG ‘Montefarm’. I danas je sa zakašnjenjem stiglo 50 od traženih 400 kutija. Takođe nam je od ‘Montefarma’ najavljena isporuka još 40 za sjutra, a do kraja nedjelje dodatnih oko 100 kutija. Prema informacijama iz Instituta za onkologiju KC, odmah pri dobijanju lijeka pacijentima je isti i uključen”, piše u odgovoru.

Iz KC su kazali da, prema informacijama koje su dobili od “Montefarma”, razlog nedovoljne isporuke lijeka je kod samog dobavljača, na šta ni ta ustanova koja raspisuje tender za nabavku medikamenata ne može da utiče.

Iz najveće zdravstvene ustanove juče nijesu odgovorili da li je pacijentima dostupna terapijska paralela i da li i u kojoj mjeri odgađanje terapije kod onkoloških pacijenata može da utiče na njihovo zdravstveno stanje.

Lijek “taksol” koristi se u terapiji karcinoma dojke, jajnika i pluća.

Tokom ove godine, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, zabilježene su manje nestašice citostatika.

O tome su, uglavnom, javnost obavještavali upravo pacijenti, koji dođu na zakazanu terapiju i budu obaviješteni da je nestašica. Početkom godine falili su ljekovi abraxane i phesgo, za koji je postajala terapijska paralela pa nije bilo odlaganja hemioterapije.

Najveće nestašice citostatika u posljednjih nekoliko godina zabilježene su u drugoj polovini 2022. U drugoj polovini prošle godine zabilježene su nestašice više citostatika, falili su “zoladeks”, “pertuzumab” i “trastuzubam”, “docetaksel”, “zometa”... Prema pisanju medija, u jednom periodu falilo je čak devet ljekova koje u bolničkim uslovima primaju onkološki pacijenti.

Do zastoja u nabavci ljekova za onkološke bolesnike u drugoj polovini 2022. došlo je zbog nedostatka novca za njihovu nabavku, a pojedini citostatici falili su zbog problema u proizvodnom lancu.

Onkološki pacijenti hemioterapiju trenutno mogu primiti jedino u Institutu za onkologiju KC. Iz te ustanove nedavno su najavili mogućnost decentralizacije onkološke službe i otvaranje onkoloških dispanzera na sjeveru i jugu u 2024. godini.

“Terapija bi se pripremala na Institutu za onkologiju i transportovala bliže mjestu stanovanja pacijenta, čime bi sa jedne strane smanjila značajna novčana sredstva za troškove putovanja, a sa druge ušteda vremena pacijentima koje utroše na putovanje, čekanje i povratak kući, a to vrijeme sa socijalno psihološkog aspekta mogu koristiti u svrhe poboljšanja kvaliteta života”, kazali su iz KC.

Bonus video: