Studentska popisnica i dalje samo inicijativa

U Savezu studenta Crne Gore u Srbiji nijesu obaviješteni o tome da li je Vlada Srbije preduzela neke korake ka usvajanju njihovog predloga da kopija popisnice bude dokaz o nacionalnoj pripadnosti

8710 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka u Vladi Srbije, Foto: mod,gov.rs
Sa sastanka u Vladi Srbije, Foto: mod,gov.rs

Vlada Srbije poslije više od dva mjeseca nije obavijestila ni javnost ni predstavnike Saveza studenata Crne Gore u Srbiji da li je preduzela neke korake u vezi sa inicijativom kojom bi kopija popisnice postala integralno dokazno sredstvo o nacionalnoj pripadnosti prilikom apliciranja za ostvarivanje prava na besplatno školovanje studenata iz Crne Gore u Srbiji.

“Nismo članovi Vlade, nismo narodni poslanici, nismo zaposleni u Ministarstvu prosvjete, tako da ne možemo da budemo upućeni u svakodnevni tok događaja unutar državnih organa, što je i pozitivna stvar jer država nije dužna da iz dana u dan laike i obične građane informiše o najsitnijim tehničkim pitanjima njenog djelovanja. Nismo se obratili zvaničnim organima sa pitanjem da li je u međuvremenu došlo do zvanične implementacije naše inicijative”, kazao je za “Vijesti” student Vuk Orović.

On je, zajedno sa Markom Milačićem i Anom Dobričanin, činio delegaciju Saveza studenata Crne Gore u Srbiji, koja se 26. oktobra prošle godine sastala sa potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane Milošom Vučevićem i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem. Na sastanku je predočena inicijativa kojom bi ubuduće kopija popisnice postala integralno dokazno sredstvo o nacionalnoj pripadnosti prilikom apliciranja za ostvarivanje prava na besplatno školovanje studenata iz Crne Gore u Srbiji.

Prema važečim propisima, pripadnik srpske nacionalne manjine iz susjedne zemlje u školskoj 2023/2024. godini mogao je upisati prvu godinu studija pod istim uslovima kao državljanin Srbije, uključujući i pravo na upis na studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta. Prilikom podnošenja prijave i propisane dokumentacije za upis na studije, kandidat na visokoškolskoj ustanovi podnosi i izjavu u pisanoj formi da je pripadnik srpske nacionalne manjine.

U crnogorskoj javnosti ova inicijativa je uglavnom povezivana sa popisom. U Centru za demokratsku tranziciju (CDT) su tada ocijenili da se radi o potpuno nedozvoljenoj aktivnosti strane države kojom se “utiče na popisni proces i svjesno remeti popisni ambijent”.

Orović negira tvrdnje da je pokretanje ove inicijative povezano sa popisom stanovništva u Crnoj Gori i naglašava da ako Crna Gora smatra da bi jedan pravni propis koji Srbija usvoji za unutrašnje potrebe mogao da utiče na nacionalno izjašnjavanje određenog dijela njenog stanovništva, to predstavlja problem kolektivnog identiteta crnogorskog društva i pitanje koje je nacionalni i sociološki fenomen, a ne pitanje međunarodnih odnosa.

“Cilj ove ideje nije se odnosio na uticaj na popis. Ako je ova ideja uticala na neko lice da se deklariše kao Srbin, a ne kao Crnogorac, Bošnjak, Albanac ili nešto potpuno drugo, to je pitanje za pomenuta lica i za njihov lični izbor”, istakao je Vuk Orović.

U međuvremenu, prema njegovim riječima, Savez studenata Crne Gore u Srbiji je preimovan i registrovan u novembru prošle godine kao Udruženje studenata srpske dijaspore.

Iz Ministarstva prosvjete Vlade Srbije “Vijestima” nije odgovoreno na pitanja u vezi sa ovom inicijativom.

Bonus video: