Ministarstvo usvojilo žalbu Miraša Miketića iz Kanade: Katastar sam upisao zabilježbu spora

Ministarstvo je predmet vratilo na ponovni postupak

8259 pregleda 0 komentar(a)
Sporni objekat Miraša Miketića u Pržnu, Foto: Privatna arhiva
Sporni objekat Miraša Miketića u Pržnu, Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo za prostorno planiranje, urbanizam i državnu imovinu uvažilo je žalbu Miraša Miketića iz Kanade, koji više od 17 godina ne može da riješi sudski spor u vezi sa stambenim objektom u Pržnu, i poništilo rješenje budvanskog katastra o zabilježbi spora.

Protiv Miketića je poslovni partner iz Srbije 2006. podnio tužbu tražeći da mu se prizna pravo svojine nad trećinom objekta u Pržnu, pozivajući se na, kako kaže Miketić, nepotpisani protokol kao ugovor o zajedničkoj gradnji. To pravo su tužiocu priznale niže sudske instance i Vrhovni sud.

Miketić se žalio Ustavnom sudu koji je četiri puta usvajao njegove žalbe, a Vrhovni sud ih ingorisao sve do 2022. godine.

Prema ocjeni Ustavnog suda, Vrhovni je “arbitrerno i proizvoljno” primijenio odredbe zakona na štetu Miketića i na taj način mu povrijedio pravo na pravično suđenje iz Evropske konvencije.

Ministarstvo prostornog planiranja je, poništavajući rješenje budvanskog katastra, predmet vratilo na ponovni postupak.

Rješenjem budvanskog katastra od 25. maja 2003. godine poništeno je u cjelosti rješenje donijeto na osnovu presude Osnovnog suda u Kotoru iz decembra 2011. i upisana zabilježba spora na nepokretnostima u Pržnu. Zabilježba se odnosi na ponovi postupak pokrenut pred Osnovnim sudom u Kotoru, a na osnovu rješenja Vrhovnog suda iz 2022.

Miketić je u žalbi istakao da je rješenje nezakonito jer se vrši upis zabilježbe spora, iako taj zahtjev u postupku nije ni postojao.

“Dakle, Uprava za državnu imovinu i katastar nije ovlašćena da vrši upis zabilježbe postupka samoinicijativno, te jedini zahtjev koji je postao jeste obaveza poništavanje rješenja iz 2013. godine”, naveo je u žalbi.

Ministarstvo je ocijenilo da su žalbe osnovane i ukazuje da nije bilo mjesta za upis zabiljžbe spora na nepokretnostima i da je obaveza organa bila da omogući izjašnjenje strankama o eventualnom zahtjevu za upis zabilježbe.

Bonus video: