Neobučena posada u zabranjenoj kontroli: Novi detalji o skupoj havariji na vojnom helikopteru

Preciznu dijagnostiku prizemljene letjelice, umjesto specijalizovane ekipe, radili domaći stručnjaci i to po proceduri koju je proizvođač eksplicitno zabranio

57226 pregleda 120 reakcija 58 komentar(a)
Vojni helikopter koji je pretrpio tešku havariju, Foto: airfighters.com
Vojni helikopter koji je pretrpio tešku havariju, Foto: airfighters.com

Havarija na jednom od ukupno tri srednja višenamjenska helikoptera tipa “bell-412” kojima raspolaže Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore (VVCG), rezultat je sprovođenja vanredne procedure pregleda helikoptera, a koja je u međuvremenu zabranjena i od proizvođača te letjelice. Provjera je uz to sprovođena od za takav postupak neobučene posade helikoptera.

To tvrdi izvor “Vijesti”, koji je dobro upoznat sa okolnostima pod kojima se dogodio taj takozvani vanredni događaj, kada je u incidentu 17. januara, na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima, helikopter VCG evidencijske oznake XHB 307, pretrpio tešku havariju, odnosno velika mehanička oštećenja pogonskog i tranzimisionog sklopa.

Ta havarija rezultirala je velikom materijalnom štetom na helikopteru koja se još procjenjuje, a prema tvrdnjama upućenih, kreće se u rasponu od pola do možda i preko milion eura.

Zbog tog incidenta, helikopter će duže biti van stroja, dok se u servisnim centrima u Evropi, a možda čak i kod proizvođača u Kanadi, ne saniraju oštećeni motori i transmisioni sklopovi rotora.

Riječ je o polovnom helikopteru “bell 412 EP” koji je, prije nego što ga je kupilo Ministarstvo odbrane Crne Gore 2018. godine, dugo korišten u Policiji Njujorka.

Ta letjelica je sa proizvodne trake fabrike Bell Helicopters u Fort Vortu, Teksas, sišla sad već pomalo daleke 2002. godine.

Prema tvrdnjama dobro upućenog sagovornika “Vijesti”, na tom helikopteru još su lani uočeni problemi - varijacije u broju obrtaja turbine, odnosno vrijednosti okretnog momenta koji ona isporučuje na rotor helikoptera pri nepromijenjenom položaju ručica “gasa”.

Stoga je predloženo prizemljivanje tog helikoptera do precizne dijagnostike i otklanjanja kvara, ali umjesto da to povjere specijalizovanoj ekipi Bellovih servisera, rukovodstvo VVCG se odlučilo da u “sopstvenoj režiji” izvede mjerenje parametara rada motora i to po proceduri koju je u međuvremenu, proizvođač eksplicitno zabranio.

Havarija koja je iz toga proistekla, prema navodima sagovornika Vijesti koji je želio da ostane anoniman, desila se zbog neobučenosti posade, odnosno nepoštovanja preporuka i standarda koje je propisao proizvođač.

“Tokom vanrednog pregleda helikoptera, odnosno mjerenja određenih parametara motora na toj letjelici, pristupilo se proceduri provjere koja nije predviđena u redovnoj eksploataciji i održavanju ovog tipa vazduhoplova. Ova vrsta provjere se ne radi duže od dvije godine, po instrukciji iz kompanije Bell, odnosno ista je zabranjena. Ovom prilikom navedena procedura je vršena i mimo ranijih standarda, dakle, rađen je daleko napredniji nivo provjere od prethodno pomenute, a ista se jedino primjenjuje u remontnom zavodu sa za to obučenim licima. Posada helikoptera, koja je vršila ovu provjeru, nije bila ni na osnovnom nivou obučenosti da provodi ovaj postupak provjere”, istakao je sagovornik Vijesti.

Prema njegovim riječima, posadu su činili najmanje obučeni među svim pilotima i najmanje obučeni među svim kopilotima kojima raspolaže VVCG za letjenje na tom tipu helikoptera. Riječ je o istoj posadi koja je letjela jednim “bellom 412” koji je 11.oktobra prošle godine u Kolašinu izuzetno nisko nadlijetao jedno gradilište u tom gradu i pritom značajno ometao i ugrozio sigurnost oko 50 radnika tamo angažovanih.

300

hiljada eura minimalno je pričinjena šteta na helikopteru, a procjene su da je moguće da premaši i milion eura, tvrdi sagovornik Vijesti. Kazao je, međutim, da se šteta na helikopteru još procjenjuje

U sklopu obuke spasilaca iz vazduha koja se pritom izvodila, ovaj helikopter i njegova posada tada su oštetili i jedno privatno vozilo u rejonu Bjelasice.

Iz Ministarstva odbrane tada je rečeno da će oni vlasniku oštećenog vozila nadoknaditi pretrpljenu štetu i poručili da se “ovakve situacije događaju, jer iz helikoptera nekada nije moguće predvidjeti sve potencijalne posljedice na zemlji koje se mogu dogoditi”.

Dobro upućeni izvor “Vijesti” je objasnio da su prilikom havarije helikoptera, ta dvojica pilota i aviomehaničar koji su sprovodili provjeru na XHN 307, tom prilikom isprovocirali značajno prekoračenje dozvoljenog maksimalnog broja obrtaja motora i rotora helikoptera.

“Prekoračenje je išlo na 112 odsto (dozvoljeno 100 odsto), u trajanju između 7 - 12 sekundi. Ovo prekoračenje je značajno u zoni nedozvoljenog, gdje su moguća oštećenja sklopova. Tehničkim uputstvom je predviđeno više radnji nakon ovakvog incidenta u cilju provjere stanja komponenti motora, transmisije, glave nosećeg rotora, repnog rotora i drugog radi dovođenja helikoptera u ispravno stanje. To je izuzetno dug i kompleksan proces koji pored vremena, zahtijeva i druge aktivnosti i značajna finansijska sredstva koja se trenutno ne mogu tačno predvidjeti”, kazao je sagovornik lista.

Precizirao je da je na havarisanom helikopteru sada neophodno skinuti motore i uputiti ih u ovlašćeni servis gdje će se rasklopiti “u cilju defektažne inspekcije praktično svih komponenti”. Neophodno je i rasklapanje kompletnog sistema transmisije, rasklapanje glave nosećeg rotora i rasklapanje sistema repnog rotora.

“Sve komponente se rasklapaju kako bi se izvršila inspekcija stanja i defektaža oštećenja. Tek nakon toga je moguće dati tačniju procjenu oštećenja na komponentama, što sve mora da bude zamijenjeno kao i način opravke. Tada ce biti jasniji i finansijski aspekt dovođenja helikoptera u prethodno, ispravno stanje”, ističe.

Dodao je da se trenutno može sa sigurnošću tvrditi da “nastala šteta zasigurno neće biti manja od 300.000 eura, a procjene su da je moguće da premaši i milion eura”.

“Procjena se zasniva na činjenici da se motori moraju uputiti u ovlašćeni servis - vjerovatno kod proizvođača motora Pratt & Whitney u Kanadu, a za ostale sklopove ostaje eventualna mogućnost da se radovi obave u VVCG”, ističe sagovornik “Vijesti”.

Tokom vanrednog pregleda helikoptera, odnosno mjerenja određenih parametara motora na toj letjelici, pristupilo se proceduri provjere koja nije predviđena u redovnoj eksploataciji i održavanju ovog tipa vazduhoplova. Ova vrsta provjere se ne radi duže od dvije godine, po instrukciji iz kompanije Bell, odnosno ista je zabranjena”, tvrdi sagovornik Vijesti

Utvrđivanje ili prikrivanje činjenica

Izvor "Vijesti" tvrdi da incident, uprkos ogromnoj šteti, u VVCG nije zvanično klasifikovan kao “vanredni”, ali je komandant VVCG, potpukovnik Bojan Popadić formirao komisiju koja ispituje okolnosti i razloge havarije.

“Sastav komisije je u najmanju ruku problematičan iz više aspekata, a posebno zbog nivoa sa kog je ista formirana jer je i komandant VVCG u direktnoj liniji odgovornosti za ovo što se desilo. Ono što je jasno i prije nalaza komisije je da posada nije imala pravo da vrši ovu operaciju; sastav posade su činili najneiskusniji piloti koji obavljaju zadatke na ovom tipu helikoptera; piloti nisu bili obučeni za ovaj zadatak; nije urađena prethodna analiza i procjena, na osnovu koje bi ova operacija eventualno bila promijenjena i to do mnogo manjeg nivoa od onog koje je posada vršila; posada nije dobila pisano naređenje, niti bilo kakve detaljnije instrukcije od pretpostavljenih, na osnovu kojih bi se ovaj postupak provjere izvršio”, ističe dobro upućeni sagovornik “Vijesti”.

Rekao je da pored evidentnog propusta kompletnog sistema sigurnosti letenja i održavanja vazduhoplova u VVCG, postoje indicije da je bilo i drugih koje su prošli nezapaženo.

On tvrdi da se “trenutno radi na relativizaciji ozbiljnosti posljedica tog vanrednog događaja, kako bi se prikrili propusti u sistemu kao i vrijednost izazvane štete”.

“Tendencija je da se kao jedini odgovorni okrive članovi posade što ima za cilj da se zaštite njima nadređena lica u komandnom lancu kao i da se sakriju očigledni propusti u sistemu komandovanja, sistemu održavanja kao i sigurnosti letjenja. Takođe bi se i sama ozbiljnost grubih propusta pojedinaca relativizovala, a stvarna vrijednost nastale štete tek naknadno prikazivala uz korišćenje aspekta protoka vremena”, zaključio je.

"Vijesti" čekaju odgovore Ministarstva odbrane na pitanja u vezi sa incidentom.

Bonus video: