DPS: Vlada da ispuni obaveze iz ugovora, ne smije trenirati strogoću na nastavnicima

"Metode pokretanja postupaka pred sudovima i institucionalno zastrašivanje štrajkača samo će stvoriti još veći jaz između Vlade i nastavnika koji protestuju", saopštio je DPS

8243 pregleda 17 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) kazala je da podrška štrajku prosvjetnih radnika predstavlja podršku odbrani dostojanstva te profesije.

"Demokratska partija socijalista podržava zahtjeve sindikata Ministarstva prosvjete i poziva Vladu Crne Gore da ispuni obaveze iz Granskog kolektivnog ugovora. Podrška štrajku prosvjetnih radnika predstavlja podršku odbrani dostojanstva ove profesije što je naročito važno u vremenu kada se cenzuriše svaka kritička misao. Ignorisati zahtjeve prosvjetara za minimum koji će značiti samo uvažavanje i poštovanje onoga što je sindikat dogovorio sa Vladom, pokazatelj je i odnosa Vlade prema sektoru obrazovanja. Takođe, način na koji su pregovori vođeni doveo je do ovakvog stanja što za posljedicu ima i danas haotičnu sliku po školama, neobaviještene roditelje i učenike koji najviše trpe", saopštio je DPS.

Pozvali su Vladu da problem štrajka prosvjetnih radnika rješava dogovorima i pronalaženjem kompromisnog rješenja na korist nastavnika, đaka i njihovih roditelja.

"Metode pokretanja postupaka pred sudovima i institucionalno zastrašivanje štrajkača samo će stvoriti još veći jaz između Vlade i nastavnika koji protestuju. Štrajk je legitimni metod izražavanja nezadovoljstva i Vlada ne smije da trenira strogoću na nastavnicima i da traži način da ih tako disciplinuje. To nije metod koji će dobro donijeti ni prosvjeti ni reputaciji Vlade niti će voditi rješavanju komplikovane situacije koja ima posljedice po čitavo društvo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: