I praktičari će biti pomoćni mentori

Iz UCG najavljuju administrativnu, ali i suštinsku pomoć za master studente

7075 pregleda 0 komentar(a)
Mićanović i Perović, Foto: Ucg.ac.me
Mićanović i Perović, Foto: Ucg.ac.me

Procedura odbrane i prijave master radova biće prilagođena studentima Univerziteta Crne Gore (UCG), tako da će oni lakše i smislenije pristupiti izradi svojih master radova, kažu sa te visokoobrazovne ustanove.

Iz UCG najavljuju administrativnu pomoć i olakšice, a uvode i institut pomoćnog mentora (ko-mentor) koji bi trebalo da suštinski pomaže postdiplomcima sa temom. Radi se o istaknutim stručnjacima iz prakse, koji imaju akademsko zvanje doktora nauka.

Prorektor za nastavu UCG Veselin Mićanović kazao je da se izmjene pravila master studija uglavnom odnose na detaljnija pojašnjenja procedura, kako bi ih studenti bolje razumjeli i prije primijenili.

“... Cilj je i smanjenje mogućnosti za eventualne nesporazume u administrativnim procesima. Dodatno, obuhvatiće i izmjene formulara za prijavu teme master rada, ali i unošenje novina koje će doprinijeti kvalitetu master studija na nivou Univerziteta”, kazao je Mićanović.

Osim izmjena formulara za prijavu teme master rada, novina je, kaže “Vijestima”, i angažman “istaknutih stručnjaka iz prakse sa zvanjem doktora nauka, kao i alumnista sa istim zvanjem koji mogu obavljati ulogu ko-mentora”.

Mićanović naglašava da je uloga ko-mentora da pomogne studentima da bolje razumiju temu koju razrađuju u svom istraživačkom master radu.

Prema njegovim riječima, radi se o stručnjacima koji se imenuju u slučaju interdiscplinarne i multidisciplinarne teme master rada. Oni, kao i mentori, pružaju studentu pomoć prilikom izrade istraživačkog rada u domenu svoje uže oblasti.

“Ovo će značajno ojačati vezu između akademske zajednice i tržišta rada, obogaćujući studentsko iskustvo i pripremajući studente za buduće profesionalne izazove. Takođe, integralni dio pravila činiće i obrazac za master rad, tj. dokument koji postavlja tehničke standarde za pisanje master rada, što će studentima olakšati proces pisanja master rada i doprinijeti standardizaciji tehničkog kvaliteta master radova unutar svih organizacionih jedinica Univerziteta. Pripremljene izmjene odražavaju nastojanje Univerziteta da se adaptira na savremene izazove i potrebe studenata, promovišući pritom etičke vrijednosti, kao i interdisciplinarni i multidisciplinarni pristup u visokom obrazovanju”, rekao je Mićanović.

Navodi i da će studenti, prilikom prijave teme master rada, morati da dostave i dokaz o završenom kursu o akademskom integritetu.

“Uvođenjem obaveznog kursa o akademskom integritetu ističe se važnost etičkog ponašanja u akademskom kontekstu. Ovaj kurs će omogućiti studentima da bolje shvate šta to predstavlja akademski prekršaj, kako izbjeći podudaranje teksta sa drugim izvorima i na koji način pravilno citirati literaturne izvore, što je od suštinskog značaja za očuvanje integriteta njihovog naučnoistraživačkog rada”, rekao je on “Vijestima”.

Direktorica Centra za unapređenje kvaliteta UCG Svetlana Perović kazala je da je kurs “Akademski integritet 2” namijenjen studentima koji “počinju da pišu svoje prve pisane radove”.

“Tokom kursa studenti se mogu upoznati sa osnovnim karakteristikama akademskog pisanja, pravilnog pozivanja na literaturu kroz citat, parafrazu i rezime, kako bi se izbjegao plagijarizam i drugi oblici kršenja akademskog integriteta”, rekla je Perović.

Naglasila je da nije riječ o klasičnom kursu, već da je on dostupan svakom studentu na univerzitetskom sajtu.

“...Važno je da ga student prođe i na taj način pomogne u pisanju master rada. Kurs je besplatan. Napominjemo da su izmjene i dopune Pravila studiranja na master studijama u toku, a studenti i šira javnost će o njihovom donošenju i primjeni biti obaviješteni putem zvaničnog veb sajta Univerziteta Crne Gore”, zaključuje Perović.

Novi master smjerovi

Mićanović je “Vijestima” kazao da će budući master studenti od septembra imati mogućnost da odaberu dva nova studijska programa na Univerzitetu: Informaciona bezbjednost na engleskom jeziku i Zaštita i upravljanje morskom sredinom.

Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO), krajem prošle godine odobrila je akreditaciju za ta dva studijska programa.

Mićanović je kazao da oba programa traju po dvije godine, kao i da iznose 120 kredita.

“Kako Informaciona bezbjednost nudi multidisciplinarni pristup u ovoj oblasti, odvijaće se na četiri fakultetske jedinice Univerziteta Crne Gore, na Elektrotehničkom, Prirodno-matematičkom, Ekonomskom i Pravnom fakultetu, u koordinaciji Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije. Zaštita i upravljanje morskom sredinom odvijaće se u okviru Pomorskog fakulteta Kotor”, rekao je Mićanović.

Bonus video: