U Nikšiću otvoren prvi klub mladih sa smetnjama u razvoju

Klub je osnovan u februaru ove godine sa ciljem, kako je kazala Gordana Leković, da mlade sa smetnjama u razvoju podstakne na društveni aktivizam

4683 pregleda 208 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Srećan sam što ste nam omogućili da više vremena provodimo zajedno, da napredujemo, da imamo više prostora za aktivnosti koje su nam zanimljive. Uvijek ću dolaziti u klub sa riječima: ja želim, hoću i mogu“, kazao je Dejan Vučetić, korisnik nikšićkog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, prilikom otvaranja omladinskog kluba „Virtus“.

Klub „Virtus“, koji ima za cilj aktivizam mladih sa smetnjama u razvoju i koji je prvi takve vrste u Crnoj Gori, čine zaposleni kao i veći dio korisnika Dnevnog centra.

OmladinskI klub, prema riječima Radovana Pejovića, predstavlja veliki iskorak kada je u pitanju rad sa mladima sa poteškoćama u razvoju.

klub Virtus Nikšić
foto: Svetlana Mandić

„Otvaranjem našeg kluba pravimo jedan veliki korak naprijed da budemo aktivni članovi društvene zajenice. Siguran sam da svi zajedno imamo potencijala da budemo još bolji, i da utičemo i da društvo bude bolje i da odnos prema osobama sa smetnjama u razvoju bude što bolji“, poručio je Pejović, osnivač kluba.

Klub je osnovan u februaru ove godine sa ciljem, kako je kazala Gordana Leković, da mlade sa smetnjama u razvoju podstakne na društveni aktivizam.

„Mladi sa smetnjama u razvoju imaju jednake potrebe, životne borbe, svakodnevne emotivne teškoće, susreću se sa istim nedoumicama kao i mladi bez smetnji. Radićemo na njihovom osnaživanju i pružaćemo im podršku da uče nove vještine, druže se, edukuju, učestvuju u osmišljavanju i realizaciji različitih aktivnosti“, kazala je Leković.

centar nk
foto: Svetlana Mandić

Cilj Kluba, prema njenim riječima, je poboljšanje položaja mladih sa smetnjama u razvoju, njihovo osnaživanje i aktivizam, ali i podizanje društvene svijesti o njihovim sposobnostima.

„Trudićemo se da pomognemo u unapređenju prava mladih sa smetnjama u razvoju, da razvijemo različite programe uključivanja mladih u našu društvenu zajednicu, organizujemo različite edukacije i seminare za njih, ali isto tako da i oni budu edukatori i da prenose svoja znanja na ostale mlade. Da informišemo društvenu javnost o njihovim potrebama i mogućnostima, da pokažemo da mogu doprinijeti u socijalnom preduzetništvu, da ih uključimo u različite volonterske aktivnosti – društvene, sportske, umjetničke, kreativne, muzičke, rekreativne“, istakla je Leković.

Klub će raditi na volonterskoj osnovi, a otvoren je za sve mlade sa smetnjama u razvoju.

“Klub je prilika da proširimo znanja, učestvujemo u raznim temama. Hvala vam što ste došli da nas podržite u ovom važnom trenutku”, kazala je Ivana Ivanović, korisnica Dnevnog centra.

A došli su da ih podrže mnogi prijatelji koji godinama sarađuju sa njima i koji znaju da ih slogan novoosnovanog kluba “Ja želim, mogu i hoću” najbolje opisuje. Među onima koji sui m pružili podršku bio je i potpredsjednik Opštine, Mitar Goranović, dok su najveću podršku dobili od direktora Dnevnog centra, Radovana Dragnića. Svi prostorni kapaciteti Dnevnog centra biće na raspolaganju klubu “Virtus”, a Dragnić je poručio da će on i ustanova na čijem je čelu biti tu da pruže bezrezervnu podršku omladinskom klubu.

Bonus video: