Kvalitet uzoraka prečišćenih otpadnih voda iz Swissotel Resort Kolašin usaglašen sa propisima

Uprava za inspekcijske poslove utvrdila da su analizirani uzorci iz Hotela S na Bjelasici usaglašeni sa Pravilnikom o kvalitetu i sanitrano-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda...

24751 pregleda 10 komentar(a)
Hotel otvoren prije nekoliko mjeseci, Foto: Dragana Šćepanović
Hotel otvoren prije nekoliko mjeseci, Foto: Dragana Šćepanović

Kvalitet uzoraka prečišćenih otpadnih voda iz Swissotel Resort Kolašin (Hotel S) na Bjelasici, koje završavaju u obližnjem potoku, usaglašen je sa propisima.

Iz Uprave za inspekcijske poslove tvrde da je kvalitet uzoraka usaglašen sa zahtjevima Pravilnika o kvalitetu i sanitrano-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda.

“Vijestima” je odgovoreno i da je to zaključeno na osnovu uzorkovanja i analize koje je uradila akreditovana institucija - Institut za javno zdravlje Crne Gore.

“Uzorkovanje je izvršeno 26. februara, a analiza je završena dana 6. marta ove godine. Prema dostavljenim rezultatima i mišljenju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, svi ispitivani parametri su usaglašeni sa zahtjevima Pravilnika o kvalitetu i sanitrano-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda”, piše u odgovorima.

Navode i da je vlasnicima hotela naloženo pribavljanje vodne dozvole.

Inspekcijska kontrola Hotela S obavljena je nakon prijave građana, koji su sumnjali da otpadne vode iz tog objekta završavaju neprečišćene u potoku, koji se nalazi drugoj zoni zaštite izvorišta gradskog vodovoda, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Iz kompanije “Ski resort Kolašin 1450” Zorana Bećirovića “Vijestima” su tada kazali da “posluju u skladu sa važećim propisima...”, ali nijesu odgovorili na koji način se tretiraju otpadne vode iz hotela i kako će to biti rađeno u budućnosti iz ostalih objekata, da li je to u skladu sa ekološkim standardima i propisima, te kakve su obaveze investitora u toj oblasti...

Pored inspekcije za vode, nadzor je obavila i ekološka inspekcija. Iz Uprave kažu da je tim nadzorom utvđeno da sva tri hotela, koji pripadaju istom kompleksu, od kojih je jedan završen, imaju potrebne ekološke saglasnosti Opštine Kolašin.

Investitor Hotela S, kako je nedavno odlučio kolašinski Sekreterijat za životnu sredinu, treba da uradi Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za sistem odvođenja tretiranih otpadnih voda. Rješenje je, međutim, stiglo nekoliko mjeseci nakon što je sistem postavljen, a hotel sa pet zvjezdica na Bjelasici počeo da radi. Kompanija Ski-resorot Kolašin 1600, koja je investitor luksuznog hotela, zahtjev o odlučivanju o potrebi izrade Elaborata podnijela je 19. februara, mjesec i po nakon otvaranja.

Zakonom je predviđeno da “nosilac projekta za koji je obavezna izrada elaborata ili projekta za koji je donijeta odluka o potrebi izrade elaborata, ne može pristupiti izvođenju projekta, odnosno pribaviti odobrenje za obavljanje djelatnosti bez saglasnosti na elaborat ili odluke da nije potrebna izrada elaborata”.

Iz Sekretarijata navode kako je procjena uticaja na životnu sredinu neophodna između ostalog i zbog nedovoljno jasnog opisa lokaliteta i ocjene mogućeg rizika po komponente prisutnog ekosistema. Objašnjavaju i da nedostaje podatak o količini nastalih otpadnih voda kao i načinu njihovog prečišćavanja prije ispuštanja u recipijent.

Investitor luksuznog hotela u novembru prošle godine tražio je od državnog preduzeća Skijališta Crne Gore saglasnost “za izvođenje priključka upotrijebljenih voda i atmosferske kanalizacije prema revidovanom glavnom projektu ‘Odvodnja prečišćenih voda od objekata Q, Ri S (Swissotel Resort) do krajnjeg recipijenta’”.

Odluku o određivanju lokacije za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa - sistem odvođenja tretiranih otpadnih voda (atmosferskih i fekalnih) sa urbanističkih parcela (UP) 3, 4 i 5, kao i programski zadatak, donijela je bivša lokalna vlast pred sam kraj mandata, u novembru 2022. godine.

Šta sa kanalizacijom sa Bjelasice

Za sada nije izvjesno na koji način će se tretirati otpadne vode iz svih objekata na Bjelasici, čija je izgradnja u toku ili se planira. Međutim, ispostavilo se da Vlada i investitori imaju različite ideje o rješenju tog problema.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj smatra da će rekonstrukcijom 10 kilometara puta od planine do grada biti riješen i problem otpadnih voda iz objekata na Bjelasici. Prema njegovim riječima, rekonstrukcija saobraćajnice podrazumijevaće i ugradnju atmosferska i fekalna kanalizacija, kako bi se planinski centri povezali na fekalnu i atmosfersku kanalizaciju.

Međutim, u Informacija o tretmanu otpadnih voda koje su dostavile kompanije Ski-resort Kolašin 1600 i Ski-resort Kolašin 1450, vidi se da investitori zagovaraju izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) na Bjelasici. U tom dokumentu investitori su obavijestili odbornike da je gradnja kanalizacione mreže do grada “neizvodiva i skupa”. To su, kako tvrde, zaključile ekspertske kompanije.

“Procjena uticaja na životnu sredinu rađena za potrebe Opštine, aprila 2022. godine, konstatovala da je ‘kanalizaciona mreža opštine u izuzetno lošem stanju i isti trenutno ne zadovoljava bilo koji kriterijum zaštite životne sredine, a posebno zaštite voda na teritoriji opštine’. Procjenjuje se da je u upotrebi i 1.300 individualnih septičkih jama. Trenutno se najveći dio otpadnih voda, bez prethodnog tretmana, ispušta u potoke i rijeke Taru i Plašnicu. Opština Kolašin nema funkcionalan sistem za prečišćavanje otpadnih voda”, piše u informaciji.

Investitori podsjećaju da je Prostornim planom posebne namjene (PPPN) Bjelasica Komovi definisana lokacija i date smjernice budućeg PPOV za dva planinska centra. Kompanije koje investiraju na tim lokacijama, kako tvrde u informaciji, ponudile su da u cilju pomoći bržoj realizaciji PPOV kao donaciju izrade idejna rješenja kojima bi se trajno riješio problem sistema prerade otpadnih voda. Prema predloženom idejnom rješenju, u zoni resorta planira se prikupljanje otpadnih voda od svih objekata i tretman u PPOV. Postrojenje je, tvrde investitori, planirano na mjestu koje omogućava gravitaciono slivanje od čitave mreže fekalne kanalizacije za zahvat ne samo ski-rezorta, već i svih drugih sadržaja.

Bonus video: