Čogurić: Projekat vodovodnog sistema zahvatanjem Ljevaje, neće omogućiti osnježavanje za narednu zimsku sezonu

"Kolašin mora u decembru 2024. godine imati vještačko osnježavanje i to je jasno svakom Kolašincu. Žao mi je što Kolašinci nasjedaju na još jedno u nizu lažnih obećanja, jer nažalost tim projektom neće biti osnježavanja ni iduće, a ni ko zna koliko godina još"

3235 pregleda 6 komentar(a)
Ljevaja, Foto: NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice
Ljevaja, Foto: NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice

Projekat vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje ski staza planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450, zahvatanjem vode Ljevaje, neće omogućiti osnježavanje za narednu zimsku sezonu, saopštio je građanski i ekološki aktivista Ratko Čogurić.

Prema njegovim riječima, to je jasno iz dokumentacije koja prati taj projekat, za koji je nedavno potpisan i Anaks Ugovora sa izvođačem. Realizacijom projekta, tvrdi Čogurić, obezbijediće se samo dovođenje vode do ski centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450.

"Kolašin mora u decembru 2024. godine imati vještačko osnježavanje i to je jasno svakom Kolašincu. Žao mi je što Kolašinci nasjedaju na još jedno u nizu lažnih obećanja, jer nažalost tim projektom neće biti osnježavanja ni iduće, a ni ko zna koliko godina još. Tek posle dovođenja vode do ski centra planiraju izradu projekata i raspisivanje tendera za postavljanje cijevovoda do jezera, izgradnju jezera, izgradnju cijevovoda i prateće infrastrukture za rad topova, nabavku topova za osnježavanje. Poznajući sporost naše administracije trajaće proces će trajati minimum još četir-pet godina", kaže Čogurić.

On citira dio dokumentacije koji s eodnosi na dio projekta i u kojem piše „za osnježavanje planiranih cca 50 km staza koje gravitiraju Kolašinu 1450 i 1600 metara nadmorske visine predviđena je potrebna zapremina akumulacija od oko 400.000 m³, ali to nije dio ovog projekta".

Prema Čogurićevim riječima, tim projektom se, takođe, „samo ostavlja mogućnost“ za priključenje gradskog vodovoda, to jest, Kolašin ne dobija dodatne količine vode. To je kaže on, potvrđeno citatom iz opisa projekata koji glasi: "...na lokaciji na kojoj se trasa cjevovoda ukršta sa putem od Kolašin- Jezerine – Lubnice biće ostavljena mogućnost priključenja vodovoda Kolašin na koti od 1.110 mnm što je ujedno i najniža tačka cjevovoda na trasi".

"Kolašin i turistički poslenici posle dvije godine korone, loše prošle i katastofalne ove ne bi preživjeli, eventualno, još jednu godinu bez snijega", tvrdi Čogurić.

Prema njegovim riječima „jedino rešenje kojim bi Kolašin imao vještačko osnježavanje u decembru 2024. godine , ujedno, kako tvrdi, "i jedino racionalno i isplativo, je da se iskoristili vodni potencijali planine Bjelasice i hitno izradi projekt, uz maksimalno angažovanje svih raspoloživih potencijala administracije Vlade i Opštine".

Sadašnji projekat, objašnjava Čogurić, zaslužuje da se njime bave nadležne inspekcije i tužilaštvo, jer su neke od sprovedenih procedura "školski primjer Zakona o javnim nabavkama".

"Na osnovu prethodnog Projektnog zadatka, Programskog zadatka, Idejnog rešenja, raspisan je tender i izabrana najbolja ponuda i potpisan je Ugovora o izgradnji sa prvorangiranim ponudjačem. Posle potpisanog Ugovora promijenjen je Projektni zadatak, Programski zadatak, Idejno rješenje i potpisan je Aneks Ugovora koji je sadržao navedene izmjene. Takvim postupkom se u bitnom mijenja priroda tenderskih uslova i Ugovora i obavezno je bilo raspisivanje novog tendera. Nadam se da će se ovim pozabaviti nadležne inspekcije i tužilaštvo jer je svakome jasno da se radi o školskom primjeru kršenja Zakona o javnim nabavkama", objašnjava ekološki i građanski aktivista Čogurić.

Bonus video: