Opština Kolašin da izdvoji više za adaptaciju

Predloženo da sufinansiranje za renoviranje stambenih zgrada u Kolašinu bude povećano na do 70 odsto

2426 pregleda 31 reakcija 2 komentar(a)
Jedna od stambenih zgrada u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Jedna od stambenih zgrada u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Ukoliko Skupština opštine Kolašin prihvati predlog odbornika Demokrata Vladana Rakočevića sufinansiranje iz lokalnog budžeta za adaptaciju pojedinih stambenih zgrada u Kolašinu biće povećano do 70 odsto.

Rakočević je predložio izmjene i dopune aktuelne Odluke o sufinansiranju adaptacije zajedničkih djelova stambenih zgrada, koja je donesena prije dvije godine i kojem je ta vrsta podrške bila ograničena na do 50 odsto.

Dio izmjena, kako je pojasnio, odnosi se na zgrade građene prije četiri i više decenija, “a koje su značajne za očuvanje ambijentalnog i arhitektonskog jezgra grada”. Sufinansiranje adaptacije će se vršiti isključivo za stambene zgrade koje prilože dokaz da je “razlog donošenja ove Odluke o dopunama prevazilaženje problema koje je Komisija imala prilikom sprovođenja javnog poziva iz 2022. godine”.

“Od sredstava predviđenih za sufinansiranje adaptacije zajedničkih djelova stambenih zgrada za 2022. godinu samo je jedna zgrada uspjela da iskoristi ta sredstva. Zbog uočenih problema u 2023. godini nije raspisivan javni poziv”, obrazložio je odbornik Demokrata.

On je podsjetio da stambene zgrade S-1, S-2, S-3, S-4, S-5, te stambene zgrade u ulicama Jagoša Simonovića i 13. jula, koje su učestvovale po javnom pozivu iz 2022 godine već imaju izrađene predračune za izvođenje radova. Rakočević objašnjava i da je i Komisija zaključila da neizvođenje radova adaptacije u tim objektima predstavlja i opasnost po život i zdravlje kako stanara tako i građana.

Budžetom za 2024. godinu opredijeljeno je 192.000 eura za sufinansiranje adaptacije zajedničkih djelova stambenih zgrada. Rakočević sugeriše da se predložene dopune aktuelne odluke usvoje što prije, kako bi se zakonska procedura završila prije početka građevinske sezone.

Bonus video: