Kolašin: Najavljeno otvaranje Inovativnog centra za razvoj sjevera, cilj podsticanje preduzetništva kod mladih

"Misija Centra je podsticanje održivog razvoja sjevera, kroz inovativne projekte, podršku preduzetnicima, turističkim inicijativama i poljoprivrednicima. Posvećeni smo stvaranju i prosperitetne zajednice koja cijeni svoje resursurse bogatstvo kulturnog naslijeđa", saopštio je Cvetković

1753 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Klasterska inicijativa
Sa konferencije, Foto: Klasterska inicijativa

Uvodnom konferencijom, danas je u Kolašinu najavljeno otvaranje Inovativnog centra za razvoj sjevera (ICDN), čiji je cilj kreiranje seta aktivnosti u cilju podsticanja preduzetništva mladih, ženskog preduzetništva, turističkih inicijativa sa fokusom na planinski i održivi eko turizam.

Među uslugama ICDN, kako je saopštio Balša Cvetković iz NVO Klasterska incijativa, koja je osmislila projekat, biće i edukaciju zainteresovanih klijenata o preduzetništvu, dobroj poljoprivrednoj praksi, digitalnim vještinama i turizmu. Ciljne grupe projekta su početnici u biznisu, mladi preduzetnici, turistički poslenici, poljoprivredni proizvođači, zanatlije, nezaposleni...

"ICDN osnovan je s cilje postane ključni akter u podsticanju ekonomskog rasta i održivog razvoja Kolašina i sjevera Crne Gore. Misija Centra je podsticanje održivog razvoja sjevera, kroz inovativne projekte, podršku preduzetnicima, turističkim inicijativama i poljoprivrednicima. Posvećeni smo stvaranju i prosperitetne zajednice koja cijeni svoje resursurse bogatstvo kulturnog naslijeđa", saopštio je Cvetković.

sjednica kolašin
foto: Klasterska inicijativa

Budućim korisnicima biće pružena podrška u pisanju projektnih predloga za EU fondove, pisanju biznis planova, brendiranju sadržaja... Među budućim aktivnostima su, kako je objasnio Cvetković, razavijanje atraktivnih turističkih programa i ponuda, koje će privući posjetioce i promovisati turističke destinacije sjevera Crne Gore. Prema njegovim riječima, korisnicima će ponuditi i podršku u procesu zaštite geografskog porijekla proizvoda, kako bi osigurali njihovu autentičnost i kvalitet.

„ Uz podršku Centra za kulturu obezbijeđen je kancelarisjki prostor za potrebe ICDN. Kroz projekat su angažovana dva konsultanta iz oblasti marketinga i poljoprivrede, koji će, najmanje, dva puta nedeljno biti u kancelarijama i pružati svoje usluge zainteresovanim građanima“, kazao je Cvetković.

Najavio je i publikacija ”Knjige poslovnih mogućnosti”, koja će sadržati informacije o dostupnim domaim i stranim, finansijskim i nefinansijskim oblicima podrške početnicima u biznisu, kojima su potrebna sredstva za razvoj biznis ideja.

ICDN finansijski je podržan od strane Evropske unije i Ministartva javne uprave, u okviru projekta šeme „Jačanj civilnog društva za podršku održivom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore” a implementiraju ga Help i Juventas.

Bonus video: