Krapović: Ako je inspektorka izlazila na teren i nije zapečatila gradnju kula, onda je pribavila imovinsku korist

Odović u petak prokomentarisao gradnju u centru Budve

23700 pregleda 62 reakcija 21 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Ministar odbrane, bivši predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović kazao je, pozivajući se na tvrdnju ministra prostornog planiranja Janka Odovića da, ako je zaista urbanistička inspektorka izvršila nadzor nad gradnjom kula ispred Jadranskog sajma te nije zapečatila gradilište, onda je zloupotrijebila službeni položaj i pribavila imovinsku korist.

Odović je u petak na konferenciji za novinare prokomentarisao i gradnju u centru Budve, gdje kompanija "Mia Investments" nastavlja da gradi kompleks na parceli od 8.500 kvadrata, uprkos odluci tog resora da im poništi saglasnost na idejno rješenje. Istakao je da je zatražio ispekcijski nadzor na toj lokaciji.

"Konatar je izlazila i sprovela ispitni postupak i rekla da nema uslova da se gradilište zapečati, odnosno zatvori. Onda sam sugerisao da se traži nova prijava gradnje, ona je kazala da imaju tu prijavu i da to može u kasnijom postupku", kazao je Odović i naveo da ne smije vršiti uticaj i pritisak na inspektore.

Dodao je da je u toku postupak i pred biroom glavnog državnog arhitekte u kome će se vidjeti naredni koraci te da će nakon ispitnog postupka za novu prijavu gradnje, utvrditi šta je tačno problem.

“Uprkos namjeri da se više ne oglašavam javno povodom slučaja 'Mia Investment' i planirane gradnje dva solitera po 16 spratova na lokaciji između Slovenske plaže i Jadranskog sajma, nastupom ministra Odovića ipak sam primoran da to učinim. Javnost je upoznata da sam podnosilac krivične prijave, kao i dopune krivične prijave za predmetni projekat, tako da svoje obraćanje ne usmjeravam samo javnosti već i nadležnim državnim institucijama, a u prvom redu Državnom tužilaštvu. Sve tvrdnje i argumente, precizno sam naveo u podnijetim prijavama za koje očekujem reakciju nadležne organa”, kazao je Krapović.

Nastupom u petak, kako je naglasio, Odović je potvrdio, sa čim je javnost i upoznata, da je saglasnost Glavnog državnog arhitekte, koja je firmi „Mia Investment“, izdata za vrijeme 42. Vlade Crne Gore, upravo rješenjem sadašnjeg ministarstva, a kojim rukovodi Odović, poništena 7. februara ove godine.

“Opština Budva (Sekretarijat za zaštitu imovine opštine Budva) je zvanično, u više navrata, od ministra Odovića i nadležnih u ministarstvu, tražila da se sprovede inspekcijski nadzor, da se konstatuje da nemaju saglasnost za izvođenje radova i gradnju, a samim tim zatvori gradilište i zabrani dalje radove. Saglasnost na idejno rješenje Glavnog državnog arhitekte je uslov za sve ostale akte, pa i prijavu gradnje, te ne treba biti niti pravnik niti posebno informisan da znate, ako nema validne saglasnosti Glavnog državnog arhitetkte, onda nema ni prijave gradnje ni elementarnih uslova za izvođenje radova i gradnje. To je svakome jasno i to je notorna činjenica. Ukoliko je inspektorka Dragana Konatar, kako ministar Odović kaže 'izlazila na lice mjesta, sprovela ispitni postupak i našla da nema uslova da se gradilište zapečati i radovi zabrane' onda odgovorno i javno tvrdim, da je, na taj način, zloupotrijebila službeni položaj i pribavila protivzakonitu korist investitoru”, naglasio je Krapović.

Izjava ministra Odovića, kako je kazao, da je nakon toga sugerisao da se traži nova prijava gradnje je još skandaloznija.

“Takođe je nevjerovatno to, što ministar, u toku ispitnog postupka, tvrdi i zna unaprijed da će na kraju istog spratnost objekata ostati ista, meni to govori da tu nisu 'čista posla'. Takođe, tvrdnja Državne sekretarke Adžović 'da se trenutno radi sanacija temelja te da bi u slučaju zatvaranja gradilišta bila ugrožena bezbjednost i zdravlje ljudi' je priča za malu djecu i to je izgovor koji smo smo hiljadu puta čuli dok je DPS upravljao tim ministarstvom.Borba koju vodimo je borba usmjerena isključivo u interesu Budve, tu borbu smo vodili i u mnogo izazovnijim vremenima i vodićemo je dokle god bude potrebe”, zaključio je Krapović.

Bonus video: