CGO: Muzejskim obrazovanjem do tolerantnijeg društva

Objavljena publikacija “Mostovi multikulturalizma kroz muzejsko obrazovanje - priručnik za nastavu“, autora Filipa Kuzmana

2336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je publikaciju “Mostovi multikulturalizma kroz muzejsko obrazovanje - priručnik za nastavu“, autora Filipa Kuzmana, koja, kako je saopšteno, afirmiše korišćenje muzejskih resursa kao dio pomoćnog nastavnog materijala za osnovne i srednje škole, a radi unaprjeđenja interkulturalnih kompetencija kod mladih, a posljedično i razvoja tolerantnijeg okruženja.

"Publikacija je vodič za nastavni kadar osnovnih i srednjih škola, koji kroz primjer Narodnog muzeja Crne Gore ukazuje kako se može približiti učenje o drugim kulturama i kulturnoj baštini u Crnoj Gori. Integrisanjem muzejskih posjeta u nastavne planove i programe učenici/e se podstiču da razumiju i cijene različite kulture, identitete i perspektive kroz 10 muzejskih cjelina: nošnje Crne Gore, slikarstvo, sakralna umjetnost, običaji sahranjivanja, pisani tragovi na tlu Crne Gore, muzički instrumenti, trgovina, multikulturalizam u antici, multikulturalizam Knjaževine Crne Gore, i Narodnooslobodilačka borba. Dodatno, vodič daje i primjer strukture nastavnog časa. Posebna pažnja je posvećena detaljnom opisu vizuelnih segmenata publikacije i njihovom prilagođavanju za što lakše korišćenje u nastavi", saopštila je Marlena Ivanović, asistentkinja na programima u CGO-u.

CGO priručnik
foto: CGO

“Narodni muzej Crne Gore posjeduje veliki broj predmeta koji svjedoče o multikulturalnom karakteru Crne Gore. Zahvaljujući ovom priručniku, profesori će imati priliku da se upoznaju sa eksponatima i načinima njihove upotrebe na svojim časovima. Takođe, učenici će se upoznati sa Narodnim muzejom i njegovim fondovima, što može stvoriti kod njih želju da posjete Muzej i lično vide neki od predmeta”, pojašnjava autor Filip Kuzman, istoričar i kustos, i naglašava da priručnik nije namijenjen samo profesorima/kama istorije, već ga mogu koristiti i profesori/ke sociologije, muzičkog, likovnog, građanskog obrazovanja…

“Mostovi multikulturalizma kroz muzejsko obrazovanje - priručnik za nastavu“, kako je saopšteno, ima za cilj da pruži nove ideje za formalni obrazovni sistema kako bi se radilo na suzbijanju stereotipa i predrasuda među učenicima/cama i razvoju njihovog osjećaja tolerancije i razumijevanja prema “drugima”.

"Kroz ovakav pristup, CGO želi da podstakne i institucije na veće zalaganje kada su teme multikulturalizma i interkulturalizma u pitanju, pogotovo kod mladih kao budućih zagovarača ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije", kaže Ivanović.

Publikacija je dio aktivnosti projekta “Mostovi multikulturalizma kroz muzejsko obrazovanje” koji CGO sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: