Uređen prilaz spomeniku braći Radulović

Svi Radulovići su nosioci partizanske spomenice, a Veljko je 1953. proglašen za narodnog heroja. Pjesnik Mirko Banjević napisao je pjesmu „Majka na Bitovnji“, koju je posvetio njihovoj majci Mari, a nju je ovjekovječio i poznati slikar Anton Lukateli. O braći Radulović, po kojima jedna ulica u Nikšiću nosi ime, snimljena je guslarska pjesma, a Radoje Pajović im je posvetio knjigu

5220 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UBNOR
Foto: UBNOR

Zajedničkim snagama Unuk Veliše i Mare Radulović, Bogdan Miško Ristić, sa Udruženjem boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića, a u saradnji sa Mjesnim udruženjem UBNOR-a Pješivaca, uredili su prilaz spomeniku braći Radulović, u selu Milojevići, kod Nikšića. Napravili su stepenice i betonirali stazu, jer je zub vremena učinio svoje.

"Čitava porodica Veliše i Mare Radulović, četiri sina i dvije šćeri, opredijelila se za narodnooslobodilački pokret i od prvog dana su u prvim partizanskim redovima. U toku NOR-a sva četiri sina su im poginula: Veljko-Mujo, Milorad, Radoman i Ćetko, dok su im šćeri Miruna i Anđelija, kao nosioci 'Partizanske spomenice', zajedno sa njima dočekali slobodu. U njihovom rodnom mjestu Milojevićima podignut im je spomenik na kome je uklesano: 'Majka vas rodi, Partija uči, a vi otadžbini živote svoje - Veljko, Milorad, Radoman i Ćetko Radulović'. Rijetki su slučajevi da četiri brata nastradaju za vrijeme rata, dvojica od strane okupatora, a dvojica od strane domaćih izdajnika četnika i da od njih ne ostane potomaka", naveli su iz UBNOR-a.

Svi Radulovići su nosioci partizanske spomenice, a Veljko je 1953. proglašen za narodnog heroja. Pjesnik Mirko Banjević napisao je pjesmu „Majka na Bitovnji“, koju je posvetio njihovoj majci Mari, a nju je ovjekovječio i poznati slikar Anton Lukateli. O braći Radulović, po kojima jedna ulica u Nikšiću nosi ime, snimljena je guslarska pjesma, a Radoje Pajović im je posvetio knjigu.

“U ovoj ljudskoj i lijepoj akciji uređenja prilaza učestvovali su Bogdan, Miloš, Bato, Dragan, Nebojša, Vlado, Đoko, Nikola i Veso. Po završetku akcije, narodni guslar Milan Vujović uz strune gusala, umjesto prigodnih govora, evocirao je uspomenu na žrtvu braće Radulović u njihovoj borbi za slobodu“, zaključuje su u saopštenju.

Bonus video: