Demokrate predlažu povećanje jednokratne naknade za novorođenčad, iznosi od 1.000 do 2.500 eura

Bogdanović je rekao da to predstavlja konkretnu mjeru koja treba da doprinese poboljšanju materijalnih uslova za "pokrivanje osnovnih životnih troškova svakog novorođenog djeteta, kao novog člana našeg društva"

19493 pregleda 113 reakcija 50 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Demokratska Crna Gora predala je parlamentu Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se predlaže povećanje jednokratne naknade za novorođeno dijete.

"I to prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno, četvrtorođeno i svako sljedeće", kazao je šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, u izjavi dostavljenoj "Vijestima".

Prema predlogu Demokrata, naknada za novorođeno dijete iznosila bi: 1.000 eura za prvorođeno dijete, 1.500 za drugorođeno, 2.000 za trećerođeno, a 2.500 eura za četvrtorođeno i svako sljedeće.

Bogdanović je rekao da to predstavlja konkretnu mjeru koja treba da doprinese poboljšanju materijalnih uslova za "pokrivanje osnovnih životnih troškova svakog novorođenog djeteta, kao novog člana našeg društva".

Demokrate su predlog zakona ponudile i ostatku parlamentarne većine.

Demokrate predlog zakona
foto: Demokrate

"Prema saopštenju Uprave za statistiku Cme Gore - MONSTAT-a broj novorođene djece najniži je u posljednjih više od 70 godina i u 2023. godini iznosi 7002, što je kao što rekosmo najniži ikada zabilježeni natalitet. 'Bijela kuga' prisutna je u 16 opština gdje je zabilježen negativan prirodni priraštaj. Najviše ih je na sjeveru Crne Gore koji decenijama pati od depopulacije, ali negativni saldo bilježe i opštine u južnoj i u centralnoj regiji – Herceg Novi, Cetinje, Danilovgrad i Nikšić", ističe Bogdanović.

"Najgori saldo u apsolutnim brojkama bilježe Pljevlja i Nikšić -259 i -165, dok je najveći prirodni priraštaj zabilježen u Podgorici i Budvi – 978 i 188. Prema podacima u januaru 2024. godine bilo je 617 živorođenih, umrlih 655, što znači da je prirodni priraštaj na počeku ove godine iznosio -38", napominje on.

Bogdanović je rekao da navedeni razlozi potvrđuju opravdanost povećanja iznosa jednokratne naknade za novorođeno dijete.

"Nastavljamo sa unaprjeđenjem socijalnog položaja građana Crne Gore i podsjećamo da su Demokrate prethodno predložile podizanje naknade za novorođenčad sa 102 na 900 eura", zaključuje Bogdanović.

Bonus video: