Jakšić Stojanović: Tražili smo i da Upravna inspekcija kontroliše Agenciju za kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović odgovarajući na poslaničko pitanje rekla da Vlada planira i povećanje plata nastavnicima, s obzirom na značaj profesije, ali i organizaciju stručnih obuka u skladu sa savremenim nastavnim tokovima, nagrađivanje mentora...

20889 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 16.04.2024. 13:51h

Svjesni smo činjenice da su nastavnici preopterećeni administrativnim poslovima, pa ćemo inicirati rad na izmjenama i dopunama zakonskih i podzakonskih rješenja koji će omogućiti smanjenje te vrste obaveza i kreiranje adekvatnih uslova za realizaciju onoga što je najznačajnije, a to je kvalitetna realizacija nastavnog procesa i posvećen rad sa učenicima.

To je kazala minstarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanja poslanica DPS-a Zoje Bojanić Lalović, koja je pitala o visokom nivou nezadovoljstva nastavnog kadra i to na više nivoa.

Jakšić Stojanović je poručila i da smatra da nije bila loša namjera onih koji su inicirali zakonsko rješenje kojim je dato više ingerencija školskim odborima. Naglasila je da takvo zakonsko rješenje je unazadilo obrazovni sistem i onemogućilo Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da ima mehanizme kontrole.

“Profesija nastavnika izgubila je na popularnosti, ali se gubi i povjerenje društva u ovaj kadar. Da li ste analizirali sve te aspekte i koje ste korake preduzeli kako bi se njihov položaj popravio”, pitala je Bojanić Lalović, naglašavajući da je poseban aspekt pitanja nasilje nad nastavnim kadrom.

Jakšić Stojanović je saopštila i da Vlada planira i povećanje plata nastavnicima, s obzirom na značaj profesije, ali i organizaciju stručnih obuka u skladu sa savremenim nastavnim tokovima, nagrađivanje mentora učenika koji su osvojili nagrade na državnom i međunarodnim takmičenjima.

Kazala je i da će uspješni mentori dobiti priliku da budu dio zvaničnih delegacija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija tokom studijskih posjeta partnerskim zemljama…

“Sve do sada realizovane, ali i druge aktivnosti koje smo planirali, mogu doprinijeti da se našm kolegama prosvjetnim radnicima, vrati ugled i status u društvu koji zaslužuju”, kazala je Jakšić Stojanović.

Bojanić Lalović se osvrnula i na prošlogodišnji slučaj prepisivanja na eksternim maturskim ispitima, ali i loših rezultata crnogorskih đaka na PISA testiranju. Kazala je da je upoznata sa izmjenama pravilnika za eksterne provjere znanja, ali da to pokazuje i o stanju u prosvjeti, da nastavnici ne vjeruju roditeljima i obratno. Zato je pitala ima li Vlada plan za oporavak obrazovanja. Naglasila je i da je inspekcija tražila razrješenja više direktora škola, ali da su školski odbori to izignorisali.

“Kada su u pitanju zakoni i školski odbori, mislim da ste tu potpuno u pravu. Vjerujem da je namjera onih koji su inicirali ovakva zakonska rješenja bila dobra, ali je činjenica da su ta rješenja unijela potpuni haos u obrazovni sistem. Dodatan problem je što ljude u školskim odborima Agencija za sprečavanje korupcije tretira kao javne funkcionere. U posljednje vrijeme nam se dešava da ne možemo da nađemo ljude koji su raspoloženi da uđu u školski odbor. Drugi problem je što o najvažnijim pitanjima u obrazovanju odlučuju ljudi koji nijesu kompetentni da se time bave”, upozorila je Jakšić Stojanović.

Poslanica PES-a Jelenka Andrić pitala je šta je Ministarstvo uradilo u vezi sa opremanjem škola računarskom opremom, ali i kako planira da riješi problem prevoza đaka sa sjevera.

Jakšić Stojanović je kazala da je, na osnovu ugovora potpisanog u novembru 2023. godine, obezbijeđena računarska oprema u vrijednosti od 6.337.214 eura i to 4.575 računara, 1.133 laptopa, 1.806 televizora, 516 projektora i 445 štampača, koji su instalirani u svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

“Na ovaj način je opremljeno 210 učionica i 2.020 kabineta u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori”, naglasila je Jakšić Stojanović.

Istakla je da je Ministarstvo posebnu pažnju u prethodnom periodu posvetilo pitanju prevoza učenika, s obzirom na brojne probleme i izazove na koje su naišli - starost vozila, prevoz djece iz ranjivih grupa, pitanje bezbjednosti…

“Ministarstvo je, na osnovu zahtjeva vaspitno-obrazovnih ustanova za zamjenu vozila za prevoz učenika koji žive u ruralnim predjelima Crne Gore, odnosno u mjestima gdje nema organizovanog javnog prevoza, preduzelo aktivnosti i prikupilo podatake o potrebama škola. Analizirani su podaci o stanju vozila u školama, potrebama za zamjenom postojećih i nabavkom novih vozila. Ministarstvo je u 2024, radi poboljsanja sigurnosti putovanja i smanjenja troškova, obezbijedilo nabavku 26 novih školskih vozila namijenjenih za prevoz učenika sa ruralnih područja, od kojih je 19 manjih autobusa i sedam malih kombija. Vrijednost nabavke je 1.276.331,54 eura. Takođe, Glavni grad je donirao 3 vozila, kao dio inicijative koja se odnosi na unapređenje kvaliteta prevoza naših najmlađih”, kazala je Jakšić Stojanović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Despotović da li je Ministarstvo prosvjete formiralo Komisiju koja treba da ispita incident u kome je navodno učestovovao profesor Gimnazije “Slobodan Škerović”, a koji je prema pisanjima medija učenicima predavao da je referendum o nezavisnosti 2006. “pokraden i neregularan”, a ako nije, da li su neke druge istrage iil postupci sprovedeni povodom tog slučaja.

“Uprava škole je dostavila Ministarstvu izjašnjenje nakon razgovora sa predmetnim profesorom. Isto je u skladu sa procedurama dostavijeno Zavodu za školstvo i Prosvjetnoj inspekciji. Prosvjetna inspekcija će djelovati u okviru svojih nadležnosti, dok nas je Zavod za skolstvo obavijestio da će, u skladu sa Planom eksternog utvrđivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnih ustanova, u periodu od 22. do 26. aprila izvršiti dodatnu kontrolu utvrđivanja kvaliteta rada profesora istorije, kao i anonimno anketiranje svih učenika odjeljenja u kojima predaje taj kolega. O utvrđenom činjenicnom stanju, javnost ce biti blagovremeno informisana”, kazala je Jakšić Stojanović.

Poslanicu Aleksandru Kuč interesovalo je, “imajući u vidu ozbiljne sumnje u objektivnost i profesionalnost direktora Agencije za kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju (AKKVO), Gorana Danilovića”, šta je do sada urađeno i slučaju reakreditacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK). Ona je rekla da je FCJK “prošao niz šikaniranja” od 2021. godine.

Jakšić Stojanović je kazala i da je Ministarstvo formiralo Komisiju za nadzor nad radom Agencije kako bi se utvrdilo postupanje i primjena propisa iz djelokruga oblasti za koje nadzor vrši Ministarstvo. Kazala je i da je Ministarstvo iniciralo inspekcijski nadzor prema Odjeljenju upravne inspekcije u Ministarstvu javne uprave.

“Navedeni postupak je u toku, a o ishodu rezultata nadzora će javnost biti upoznata”, poručila je.

Ona je pročitala odgovor Agencije, prema kojem se “trenutno se postupak akreditacije nalazi u fazi u kojoj Komisija za reakreditaciju vrši evaluaciju primijenog zahtjeva i dopunjenih dokaza zatraženih 12. marta 2024. godine”. “I za ovaj i za svaki drugi fakultet će se primjenjivati zakonske odredbe ove države”, poručila je Jakšić Stojanović.

Poslanik Abaz Dizdarević pitao je Koliko je do sada ukupno pravosnažnih presuda u kojima je Ministarstvo izgubilo spor, a koje se odnose na postupke pokrenute od strane nezakonito smijenjenih rukovodilaca vaspitno-obrazovnih ustanova u mandatu bivše ministarke prosvjete Vesne Bratić i kolika je novčana šteta po državni budžet.

Jakšić Stojanović je precizirala da se radi o 130 pravosnažnih sporova.

“Postupci za utvrđivanje nezakonitosti rješenja su u toku za još desetak predmeta. U pravosnažno okončanim postupcima, Ministarstvo je do sada obavezano da plati tužiocima na ime troškova postupka ukupan iznos od 102.924,35 eura. Nakon prvosnažnosti presuda kojima je utvrđena nezakonita smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, njih 97 je pokrenulo postupke pred nadležnim sudovima za naknadu štete protiv Ministarstva. Nevedeni sudski postupci su u toku i u ovom momentu nemamo podatke koliki će biti iznos nadoknade materijalne štete tuziocima”, kazala je Jakšić Stojanović.

Bonus video: