Gradiće puteve ka hotelima u Brezi

Počinje projekat izgradnje glavne saobraćajnice u kolašinskom naselju, tender vrijedan 3,82 miliona eura

4587 pregleda 5 komentar(a)
Hoteli dobijaju infrastrukturu, Foto: Dragana Šćepanović
Hoteli dobijaju infrastrukturu, Foto: Dragana Šćepanović

Raspisivanjem tendera vrijednog 3,82 miliona eura, uključujući PDV, Uprava za kapitalne projekte i Opština Kolašin napravile su prvi korak ka realizaciji projekta izgradnje glavne saobraćajnice sa infrastrukturom u naselju Breza.

U tehničkoj dokumentaciji je objašnjeno da je predmet projekta “rekonstrukcija postojeće i izgradnja novih pristupnih saobraćajnica (ulica i djelova ulica u naselju Breza) u saobraćajno-infrastrukturnom koridoru”. Kako piše, projekat se realizuje “uglavnom prema aktuelnom Detaljno-urbanističkom planu (DUP)” za taj dio grada. Saobraćajnice, piše u dokumentaciji, treba da obezbijede prilaz urbanističkim parcelama na kojima je hotel sa pet zvjezdica, a čiji je investitor “Montenegro Luxury Hotels and Resorts” iz Kotora.

U odnosu na Generalnu urbanističku razradu Kolašina iz 2014. godine i tri godine ranije donesen DUP “Breza”, aktuelno idejno rješenje ne planira priključak sa magistrale preko Tare.

“Urađeno je idejno rješenje kojim je predloženo pomjeranje raskrsnice pristupnog puta i Ulice junaka Mojkovačke bitke, na način da se izbjegne rijeka Tara. S obzirom na to da će se cijelo planirano naselje praktično oslanjati, pored još jedne, eventualno dvije, na ovu raskrsnicu, predložena je raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja. Raskrsnica omogućava prohodnost autobusa. Na osnovu Idejnog rješenja donesena je Odluka o određivanju lokacije lokalnog objekta od opšteg interesa, koja je pored UTU osnov za izradu Glavnog projekta”, piše u tehničkoj dokumentaciji.

Iz dokumentacije se može vidjeti i da je projektom ukupno planirana izgradnja, odnosno rekonstruisanje nekoliko saobraćajnica ili njihovih djelova, u ukupnoj dužini od skoro dva kilometra i kružne raskrsnice. Uz ulice je planirana i izgradnja pješačkih staza s obje strane. Rok za završetak radova iznosi 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Kako je “Vijestima” kazao potpredsjednik Opštine Vasilije Ivanović, zadužen za infrastrukturne projekte, radovi za koje je raspisan tender značiće mnogo za unapređenje saobraćaja u tom dijelu grada i prilaz ka više hotela i apartmana, koji se grade ili su izgrađeni.

“Vrijednost tih investicija je oko 8,5 miliona eura. To, kao i obećanja koja imamo za buduće projekte od Vlade, garantuju da će Kolašin narednih godina biti grad sa riješenim infrastrukturnim problemima”, tvrdi Ivanović.

Gradnja luksuznog hotela “Breza” počela je prije četiri godine, a gotovo od tada traju i planovi da se ispuni obaveze prema investitorima, to jest, da se obezbijedi pristupni put. U tom dijelu grada u toku je izgradnja još nekoliko turističkih i stambenih objekata, a minulih godina mehanizacija i teretna vozila dodatno su devastirali postojeće puteve na Brezi.

Bonus video: