RTCG ne vidi kritike Savjeta Evrope

Ombudsmanka RTCG Danijela Popović usvojila prigovor Media centra da je prekršen standard “objektivnost” i “kredibilnost”

14325 pregleda 30 reakcija 10 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević

Radio Televizija Crne Gore izbjegla je da obavijesti javnost o tome da je komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović tokom zvanične posjete Crnoj Gori kritikovala postupanje tog nacionalnog javnog emitera.

Ombudsmanka RTCG Danijela Popović predložila je Savjetu javnog servisa da usvoji prigovor nevladine organizacije Media centar koja je ukazala da je u centralnoj informativnoj emisiji Televizije Crne Gore (TVCG) Dnevnik 2 prekršen profesionalni standard “objektivnost”.

“U centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 izostala je informacija o zvaničnom boravku komesarke za ljudska prava Savjeta Evrope Dunje Mijatović u Crnoj Gori, a time i njena kritička ocjena o ponašanju menadžmenta nacionalnog javnog emitera RTCG. Prema saopštenju o njenom službenom boravku u Crnoj Gori, gospođa Mijatović je kazala da ‘nesprovođenje odluka domaćih sudova o imenovanju direktora RTCG postavlja pitanja u pogledu poštovanja vladavine prava, što je pitanje koje, takođe, treba hitno rješavati’…”, naveli su iz Media centra u prigovoru.

Naveli su i da nije prvi put da TVCG izbjegava da svoje gledaoce obavijesti o argumentovanim kritikama na račun menadžmenta nacionalnog javnog medijskog servisa, čime krši osnovna načela novinarske profesije, koja su navedena u Kodeksu novinara/ki Crne Gore, kao i sopstveni Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima.

Media centar je tvrdila da je, kada je riječ o tom Pravilniku RTCG, prekršen profesionalni standard “objektivnost” - “…Kreatori radio i televizijskih programa krše profesionalne standarde ako kriju, zanemaruju, ili u neadekvatan kontekst stavljaju (plasiraju) informacije sa kojima se lično ne slažu.”), kao i profesionalni standard “kredibilnost” -”…Novinari i urednici su odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prećute a od interesa je za javnost…”.

Uredništvo je Ombudsmanki Popović dostavilo odgovor, u kojem su naveli da se u zvaničnim informacijama koje su im bile dostupne u medijima u Crnoj Gori i koje su takođe dobijali na zvanični mejl televizije, a koje su se odnosile na posjetu komesarke za ljudska prava Savjeta Evrope Dunje Mijatović našoj zemlji, RTCG nije spominjao u bilo kom kontekstu.

“U prilog tome vam dostavljamo i linkove u kojima se može vidjeti sadržaj razgovora koji su vođeni prilikom susreta gospođe Mijatović sa crnogorskim zvaničnicima, a koji su dostavljani medijima putem saopštenja… Ukoliko pažljivo pregledate sve linkove u ovom odgovoru vidjećete da se nigdje ne spominje RTCG”, navelo je uredništvo u odgovoru i dostavilo linkove tekstova više različitih medija koji se odnose na susrete komesarke sa zvaničnicima.

Istakli su da, kada je riječ o prigovoru NVO Media Centar da nisu dali informaciju u kojoj se Mijatovićeva kritički osvrće na ponašanje menadžmenta Javnog servisa, “takvo saopštenje nakon posjete nije dostavljeno na mail” i da “samim tim nismo ni imali bilo kakvu informaciju o tome”.

Popović je u mišljenju, u koje su “Vijesti” imale uvid, zaključila da se pregledom linkova na koje je uredništvo uputilo zaista ne pominje RTCG, ali da je jednostavnom pretragom online medija naišla na više tekstova u kojima se prenosi mišljenje Mijatović o funkcionisanju RTCG.

“No, ono na što bi se trebalo svi pozvati je zvanični izvještaj komesarke za ljudska prava Savjeta Evrope, Dunje Mijatović, koji je dostupan upravo na sajtu Savjeta Evrope, a objavljen 22. marta 2024. godine”, naglasila je Popović.

Upravo je Savjet Evrope, u saopštenju dostavljenom crnogorskim medijima 22. marta popodne, navelo da je Mijatović tokom sastanka sa zvaničnicima upozorila i na to da nesprovođenje odluka domaćih sudova o imenovanju direktora RTCG postavlja pitanja u pogledu poštovanja vladavine prava, što je pitanje koje, takođe, treba hitno rješavati.

Bonus video: