SMCG: Članovi Sindikata RTCG da nam se obrate ukoliko menadžemnt pokrene bilo kakav postupak protiv njih

“Nova pravila koja je usvojio Savjet RTCG, a koja su suprotna Ustavu, Zakonu o radu, Opštem kolektivnom ugovoru i Kolektivnom ugovoru RTCG, ne smiju biti primijenjena i pozivajući se na takav Etički kodeks niko ne smije disciplinski odgovarati ili dobiti otkaz", poručili su iz Sindikata medija

5280 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SMCG
Foto: SMCG

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pozvao je sve članove i članice Sindikata zaposlenih Radio Televizije Crne Gore (RTCG) da im se obrate ukoliko menadžment Javnog servisa pokrene bilo kakav postupak protiv njih pozivajući se na novousvojeni Etički kodeks.

“Nova pravila koja je usvojio Savjet RTCG, a koja su suprotna Ustavu, Zakonu o radu, Opštem kolektivnom ugovoru i Kolektivnom ugovoru RTCG, ne smiju biti primijenjena i pozivajući se na takav Etički kodeks niko ne smije disciplinski odgovarati ili dobiti otkaz. Zbog toga ohrabrujemo sve naše članove i članice da nam se jave za besplatno zastupanje pred poslodavcem i pred sudovima, ukoliko do tih postupaka ipak dođe. Svjesni činjenice da se prava teško, gotovo nemoguće, stiču, teško održavaju, a gube dizanjem ruke članova i članica Savjeta RTCG, odlučni smo u namjeri da se izborimo za sve koji budu žrtve progona (nezakonitog) poslodavca”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Glavni odbor SMCG.

Iz SMCG su istakli da odredbe Etičkog kodeksa, koje se tiču obavezne saglasnosti poslodavca za dopunski rad, prevazilaze nadležnosti dokumenta te vrste i predstavljaju direktan upliv u nešto što je tema radnog zakonodavstva. Dodatni problem je, tvrde, što je u okviru člana 14 kojim se i definiše sukob interesa, poslodavcu dozvoljeno da sam odlučuje kome će dati saglasnost za dodatni radni angažman.

“Isto se može reći za pozivanje na disciplinsku odgovornost u bilo kojem slučaju jer je neshvatljivo da se jednim dokumentom koji reguliše etiku, zaposleni može kazniti najdrastičnijom mjerom - otkazom ugovora o radu. Poznato je da se disciplinska odgovornost reguliše drugim dokumentima pa je neshvatljivo da je ovaj Kodeks uspio da prođe bilo koji filter pravnika”, kazali su iz SMCG.

U saopštenju piše i da je problematično i onemogućavanje javnog djelovanja zaposlenih i njihovo ugrožavanje slobode govora, kao i kritičnog odnosa prema dešavanjima u društvu čiji su kao građani sastavni dio.

“Suvišno je i komentarisati da je dokazivanje vrednosnog stava predmet postupka pred Etičkim odborom i poslodavcem, kojima je u ovom slučaju data nadležnost suda”, saopšteno je.

Iz SMCG su ocijenili da je Etički kodeks pun opštih formulacija, poput istupanja u javnost koje je neprimjereno poslu koji zaposleni obavlja, ugrožavanje društvenog ugleda i poslovanja RTCG…, a koje se mogu primijeniti na gotovo svaku situaciju. Smatraju problematičnim i ovlašćenje dato poslodavcu, da nadzire aktivnosti zaposlenih na društvenim mrežama i u skladu sa procjenom, kažnjava ih zbog toga.

“Imajući sve ovo u vidu sigurni smo da će ukoliko se poslodavac odluči da primjenjuje ovaj dokumet naići na sličan odgovor pravosudnih organa kao i u ranijim radnim sporovima te da će njegov jedni ishod biti nadoknade štete zaposlenima”, zaključuje se u saopštenju SMCG.

Bonus video: