Budva: Ako osnuju preduzeće, preuzeće linije?

Raspisan konkurs o dodjeli linija za gradski i prigradski prevoz u Budvi u naredne četiri godine. Iz Opštine kažu da se ne zanemaruje i inicijativa opozicije da to radi lokalna samouprava umjesto privatnika

15121 pregleda 10 komentar(a)
Gradski prevoz u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Gradski prevoz u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva raspisala je konkurs o dodjeli linija za obavljanje djelatnosti javnog linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji Budve. Onaj ko bude dostavio najpovoljniju ponudu, gazdovaće gradskim prevozom naredne četiri godine.

U obzir će biti uzeta i incijativa koju je pokrenula opozicija, prije svega Demokrate, da Opština osnuje posebno preduzeće za upravljanje gradskim prevozom, koja je dobila zeleno svjetlo parlamenta.

Kako je “Vijestima” zvanično odgovoreno iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove, koji je raspisao konkurs, rok od četiri godine za ustupanje linija može biti i kraći ako se stvore uslovi za formiranje posebnog privrednog društva.

“Imajući u vidu da je Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju članom 35 stav 6 propisao da način i organizaciju obavljanja linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika propisuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave, kao i da je izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima članom 3 stav 1 tačka 7 prepoznat javni gradski i prigradski prevoz kao komunalna djelatnost, samim tim Sekretarijat za komunalno stambene poslove je pristupio izradi nove Odluke o javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika koja je usaglašena sa navedenim propisima i Odluku kandidovao na razmatranje i usvajanje Skupštini opštine. Kako predlog Odluke nije usvojen u Skupštini, a uzimajući u obzir da je članom 3 stav 7 Zakona o komunalnim djelatnostima propisano da su usluge javnog gradskog i prigradskog prevoza djelatnosti od opšteg interesa, Sekretarijat je, štiteći prije svega interese građana opštine Budva, a i same lokalne samouprave, dužan obezbijediti kontinuitet pružanja usluga javnog prevoza putnika i iz tog razloga preduzima aktivnosti u cilju iznalaženja adekvtnog rješenja u skladu sa zakonom”, navodi se u odgovoru resornog sekretarijata na čijem je čelu Srđan Gregović.

Kako se pojašnjava, radi adekvatnog rješenja u određenom roku za funkcionisanje linijskog gadskog i prigradskog prevoza na teritoriji Opštine Budva zbog ograničenog trajanja skupštinske odluke o saglasnosti za obavljanje prevoza koja traje do 30. juna ove godine, kao i zbog potrebe da se kroz konkurs omogući adekvatna konkurentnost i dovođenje organizacije prevoza u regularan tok, uz konsultaciju sa Službom predsjednika Opštine, kao i sa članovima radne grupe i stručnim saradnikom za pripremu Odluke o gradskom i prigradskom linijskom prevozu putnika, Sekretarijat je preuzeo aktivnosti na iznalaženju adekvatnog rješenja u skladu sa zakonom.

“Smatramo da je bilo neophodno pokrenuti proceduru javnog poziva za dodjelu ugovora za pružanje usluga javnog prevoza. U tekstu konkursa zainteresovani subjekti se upoznaju da rok za koji se ugovara prvoz iznosi najduže četiri godine, a može biti i kraći ukoliko se stvore uslovi da se raspiše i sprovede novi konkurs u skladu sa Odlukom koja će biti usaglašena sa izmjenama Zakona, odnosno, rok od četiri godine može biti skraćen i u slučaju stvaranja uslova za početak rada privrednog društva za obavljanje gradskog i prigradskog prevoza, čiji je osnivač Opština, što će biti precizirano kroz ugovor zaključen sa izabranim prevoznikom na konkursu. Takođe, sprovođenje postupka objavljivanja javnog poziva nije u suprotnosti sa inicijativom za formiranje javnog preduzeća za gradski prevoz. Za to je potreban jasan programski smjer donosioca odluka, opredijeljena značajna sredstva budžetom opštine, period nabavke potrebniih sredstava za rad i adekvatnih kadrovskih kapaciteta, kao i implementacija sistema, za šta je potreban značajan period, od kada se uđe u realizaciju projekta do same finalne realizacije. U međuvremenu je potrebno obezbijediti kontunuiran prevoz svih građana Budve i turista u narednom periodu”, zaključuju u opštinskom Sekretarijatu za komunalno stambene poslove.

Radović: Biće interesantno sa kim će Dokić potpisati ugovor

Lider demokrata Krsto Radović kazao je da od aktuelne potpredsjednice Opštine Jasne Dokić nije dobio odgovor na pitanje koje je postavio na sjednici lokalnog parlamenta na kojoj se glasalo o njenom imenovanju.

“Pitao sam Dokić šta će uraditi po pitanju osnivanja preduzeća za gradski prevoz i da li će njeno imenovanje uticati da se eventualno ospori projekat osnivanja predzeća. Znate zašto vas pitam i neko sam ko godinam je kritikovao gradski prevoz u Budvi”, kazao je Radović, aludirajući na činjenicu da proteklih godina gradskim prevozom gazduje firma “Mediteran express”, porodična firma potpredsjednice Opštine.

“Nažalost, gospodin Srđan Gregović i gospođa Jasna Dokić uradili su suprotno od odluke SO Budva kojom se predviđa osnivanje opštinskog preduzeća i nastavili su da pokazuju da su monopolistički interesi pojedinaca ispred interesa građana Budve. Biće veoma interesantno vidjeti ko će ispred Opštine Budva potpisati ugovor sa “pobjednikom” konkursa o javnom prevozu. Ali, ne brinite, 26. maj sve je bliže i Opština Budva će dobiti funkcionalnu lokalnu upravu koja će, između ostalog, problem gradskog prevoza riješiti u narednom periodU”, napisao je Radović na svome Fejsbuk profilu.

Bonus video: