Zbog nelegalne gradnje ostaće bez podrške

Poljoprivrednici protiv kojih se vodi krivični postupak zbog bespravno sagrađenih objekata na katunima, neće moći da konkurišu za sredstava iz IPARD programa

16789 pregleda 6 komentar(a)
Ovce na jednom od kolašinskih katuna, Foto: Privatna arhiva
Ovce na jednom od kolašinskih katuna, Foto: Privatna arhiva

Poljoprivrednici protiv kojih se vodi krivični postupak zbog navodno nelegalno sagrađenih objekata na katunima, neće moći da konkurišu za podršku iz IPARD programa. Na području kolašinske opštine je njih desetak protiv kojih je građevinska inspekcija podnijela krivične prijave, a za neke od njih je nadležno tužilaštvo već podnijelo optužne predloge.

To, kako je “Vijestima” kazao odbornik Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti)b Balša Cvetković, poljoprivredne proizvođače dovodi u nezavidnu situaciju.

On podsjeća da se uz zahtjev za konkurisanje za sredstva iz IPARD programa mora priložiti i potvrde da se protiv onog koji konkuriše za sredstva iz tog programa na vodi krivični postupak.

“Građevinska inspekcija je protiv desetak poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Kolasin, koji izdižu na katunima, podnijela krivične prijave. Za neke od njih je nadležno tužilaštvo već podnijelo optužne predloge i postupak se vodi pred sudom. Oni neće moći da konkurišu za IPARD program, čiji se javni pozivi upravo raspisuju. Napominjem da je građevinska inspekcija u nekim slučajevima pečatila i podnosila krivične prijave upravo za objekte koje su poljoprivrednici izgradili uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i Vlade”, kaže Cvetković.

On poručuje da je neophodno naći rješenje za tu situaciju, kako poljoprivrednicima ne bi bila pričinjena dodatna šteta. U Opštini su, tvrdi potpredsjednik Miodrag Bulatović (SNP), preduzeli “neophodne korake u cilju rješavanja aktuelnog problema nelegalnih objekata na katunima”. Bulatović kaže da su u tom smislu obavljeni razgovori sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Miodrag Bulatović (prvi slijeva)
Miodrag Bulatović (prvi slijeva)foto: Dragana Šćepanović

“U komunikaciji sa Ministarstvom pokušavamo da u zakonskom okviru riješimo situaciju, na zadovoljstvo ne samo poljoprivrednika, već i Opštine. Dostavili smo Ministarstvu spisak poljoprivrednika koji su se našli u tom problemu. Usljed značaja pomenutih objekata za kvalitet života poljoprivrednika, koji se prvenstveno bave uzgojem stoke i poljoprivrednom proizvodnjom, posebnu pažnju će posvetiti sve relevantne institucije. Svjesni smo činjenice da je podsticanje razvoja jedan od preduslova za razvoj ekonomskog rasta u ruralnom području i poboljšanje socio ekonomskih uslova života naših sugrađana u tom području”, najavljuje potpredsjednik Opštine.

Inspektori su obavljali pojačani nadzor naročito na području oko Kapetanovog jezera, a kasnije je nekoliko nelegalnih objekata uklonjeno. Zbog toga, ali i najave rušenja ostalih, mještani su protestovali.

Bonus video: