"Alek i Ana" najmlađe uče o saobraćaju

Strip je, prema riječima Vladane Mitrović iz "Alfa centra", poslužio i da promovišu biciklizam kao najzdraviji i ekološki najprihvatljiviji vid prevoza, kao i zaštitu ranjivih kategorija društva u saobraćaju, a to su osobe sa invaliditetom

1646 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe stripa, Foto: Svetlana Mandić
Sa izložbe stripa, Foto: Svetlana Mandić

NVO „Alfa centar“ na nikšićkom Trgu slobode predstavila je prvi edukativni strip o saobraćaju „Alek i Ana“, a izložba stripa, a ujedno i prilika da mališani preko slike i stiha nauče osnovna saobraćajna pravila i propise, trajaće mjesec.

„Ovo je prvi edukativni strip koji se bavi analizom i obradom onih saobraćajnih oblasti koje su za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta najpotrebnije. Na Trgu slobode izložili smo pojedinačnu stranicu stripa, a osnovne oblasti koje smo promovisali su bezbjedno kretanje pješaka, prelazak ulice na pješačkom prelazu i semaforu, pravila koje se moraju poštovati prilikom noćnog kretanja, koje su to sigurne zone za igru i vožnju biciklom, a takođe smo uključili i obavezu korišćenja pojasa i auto-sjedišta“, kazala je Vladana Mitrović iz „Alfa centra“.

Strip je, prema njenim riječima, poslužio i da promovišu biciklizam kao najzdraviji i ekološki najprihvatljiviji vid prevoza, kao i zaštitu ranjivih kategorija društva u saobraćaju, a to su osobe sa invaliditetom.

U izradi stripa učestvovali su Luka Rakojević, teoretičar stripa, i ilustrator Marko Janjušević.

„Projektnim sredstvima imali smo mogućnost da odštampamo 250 primjeraka stripa i nismo bili u prilici da svakom djetetu predškolskog i ranog školskog uzrasta u Nikšiću poklonimo po jedan primjerak, tako da je ovo način da ih upoznamo sa sadržajem stripa i sa onim porukama koje smo željeli da pošaljemo“, kazala je Mitrović.

Kako je naglasila opredijelili su se za strip i rimovane poruke jer je dugogodišnje iskustvo u realizaciji edukativnih aktivnosti pokazalo da su za djecu preškolskog i ranog školskog uzrasta najprijemčiviji sadržaji koji se na takav način prezentuju.

„Ovo je dakle koji će se koristiti u edukaciji kako sadašnjih, tako i budućih generacija, tako da će naši 'Alek i Ana' nastaviti da žive i nakon realizacije ovog projekta“, poručila je Vladana i pozvala roditelje, ali i zaposlene u vrtićima i školama, da sa mališanima posjete izložbu, kao i da posvete dodatno vrijeme kada je u pitanju edukacija o saobraćaju.

Izložba je otvorena u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva Crne Gore, a u okviru projekta „Strip za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju Alek i Ana“.

Bonus video: