Posječena dva stabla lipe u centru Kolašina

Kako kažu iz Komunalne policije, stabla su posječena jer su bila trula. Kako su Vijestma kazali u toj službi, odluku o sječi stabala donijela je, minule sedmice, nadležna komisija

3341 pregleda 123 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Dva stabla lipe u Ulici Budo Tomovića, na rubu kolašinskog Trga boraca, u najužem centru grada, posječena su, jer su, kako kažu iz Komunalne policije, bila trula. Kako su Vijestma kazali u toj službi, odluku o sječi stabala donijela je, minule sedmice, nadležna komisija.

U lokalnoj upravi nezvanično tvrde da odluka komisije nije u vezi s činjenicom da su se stabla nalazila ispred ulaza u poslovni prostor, čije renoviranje je u toku i gdje će uskoro biti otvorena prodavnica poznatog trgovinskog lanca.

Za razliku od prije 10 godina, kada je zbog sječe 100 godina stare lipe u Ulici IV Proleterske, bio organizovan i protest građana, sječa stabala ovog puta prošla je, uglavnom, bez reakcija javnosti.

Drvored u IV Proleterske (arhiva)
Drvored u IV Proleterske (arhiva)foto: Dragana Šćepanović

Lipa u popularnoj Sibirskoj tada je posječena po nalogu Komunalne policije, uz obrazloženje da je riječ o oboljelom stablu, koje ugrožava prolaznike. Kasnije, na mjestu posječenog, posađeno je novo stablo.

I pored napora civlilnog sektora, uz sporadičnu podršku Opštine, da gradski dio obogati novim sadnicama, Kolašin je tokom minulih godina ostao bez značajnog broja stabala. Ambicijama investitora i skandaloznim odlukama ranijih lokalnih vlasti o prodaji opštinskog zemljišta izmakle su, za sada, samo manje površine oko Trga boraca i Spomen doma.

U park šumi Dulovine, 13. novembra prošle godine, na privatnoj parceli, bespravno je posječeno osam stabala crnog bora i tri stabla topole. Parcela je u neposrednoj blizini Botaničke bašte, zaostavštine pokojnog Danijela Vinceka.

Na Lugu, na par stotina metara od centra grada, pola godine prije toga, takođe su u okviru privatne parcele, na kojoj je planirana gradnja hotela, posječena 44 stabla.

Ukoliko investitori dobiju potrebne dozvole, zbog gradnje turističkih objekata, najvjerovtanije će nestati bar dio od nekoliko desetina samoniklih stabala jove na Lugu, u blizini rijeke Tare.

Iz Incijative Zeleni Kolašin vše puta su upozoravali da grad “iz dana u dan ostaje bez zelenih površina”. Manje zelene površine u gradu, koje nijesu privatne, tvrde iz te NVO, mogu biti degradirane svakog trenutka. Podsjećaju da Kolašin nema katastar zelenih površina. Komisija za unapređenje gradskih zelenih površina, kažu, postoji, međutim, ona se bavi isključivo javnim zelenim površinama, a takvih je u gradu vrlo malo.

Prema podacima koje ima lokalni hroničar Branislav Jeknić, prvo, namjenski zasađeno drvo u kolašinskoj varoši, bila je jela, zasađena 22. septembra 1879. godine, na gornjem gradskom trgu. Posađena je, “po blagoslovu Mitrofana Bana, na godišnjicu oslobođenja Kolašina od Turaka, u vrijeme kapetanstva Jevrema Simova Dragovića”.

“Prvi drvoredi u varoši zasađeni su, najvjerovatnije 1894. godine, nakon uređenja varoši po planu Sava Ivova Andrića sa Njeguša. Stabla su zasađena i oko glavne p’jace (Gornji trg), a u isto vrijeme su zasađena i stabla brijesta oko crkve Svetog Dimitrija“, kazao je ranije Jeknić Vijestima.

Opštinske vlasti, prema njegovim riječima, tada su vodile računa o održavanju i izgradnji novih drvoreda. U dokumentima, sačuvanim u Državnom arhivu na Cetinju, postoji podatak da je opštinska uprava izdvajala sredstva (kao posebna budžetska stavka) za sadnju drveća ‘po ulicama varoši i pjaci’. Na primjer, podsjeća Jeknić, u budžetu za 1901. godinu za tu namjenu izdvojen je iznos od 58,88 kruna, a u budžetu za 1903.godinu iznos od 60 kruna.

Bonus video: