Krapović: Nedužne žrtve Murina trajna su opomena stravičnosti ratnih zbivanja

"Stradanje jednog ljudskog života, uzrokovano bilo kojim ljudskim činom, predstavlja poraz čovječanstva kroz vjekove, dok je stradanje i jednog jedinog djeteta razlog da planeta zanijemi zauvijek"

9370 pregleda 12 komentar(a)
Krapović, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Krapović, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Nedužne žrtve Murina, među kojima su i djeca, trajna su opomena stravičnosti ratnih zbivanja, ali i obaveza čuvanja kulture sjećanja i izgradnje dugoročnog mira, saopštio je ministar odbrane Dragan Krapović.

On je to kazao povodom 25 godina od bombardovanja Murina u kojem je poginulo šest civila, od kojih troje djece, a povrijeđeno je osam građana, i oštećen niz objekata.

"Nakon 25 godina stradanja civila u NATO bombardovanju, u malom Plavskom mjestu Murino, iz godine u godinu, odjekuje gorak trag nepravde. Stradanje jednog ljudskog života, uzrokovano bilo kojim ljudskim činom, predstavlja poraz čovječanstva kroz vjekove, dok je stradanje i jednog jedinog djeteta razlog da planeta zanijemi zauvijek", saopštio je Krapović.

"Danas, kad se prisjećamo bola u kojem je utihnula Crna Gora, kada se prisjećamo Olivere, Julije, Milke, Manojla, Miroslava i Vukića osjećamo odgovrnost da gradimo i čuvamo mir, kako bol, patnja i stradanje više nikada ne bi proželi naše porodice i našu državu", dodao je.

Poručio je da je to "naš najveći dug prema nedužno nastradalima iz Murina, ali i trajna obaveza prema našim potomcima".

"Crna Gora ne zaboravlja i odaje počast onima koji nisu ni znali da će, tog 30. aprila 1999. godine biti zapamćeni na ovaj tragičan način. Mir da zavlada među ljudima, ma gdje bili i ma kada živjeli na Zemlji", zaključio je Krapović.

Bonus video: