Obilježavanje Dana Evrope u Crnoj Gori: Festival svjetlosti, koncerti, Evropski đir, pošumljavanje Vrsute...

U subotu 11. maja sa početkom u 12 sati, kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom na Univerzitetskom trgu u Podgorici, održaće se centralna manifestacija

1828 pregleda 1 komentar(a)
Dan Evrope, Foto: EU Info Centar
Dan Evrope, Foto: EU Info Centar

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Evrope ove godine biće održana u Podgorici, saopšteno je iz EU info centra.

"Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u partnerstvu sa Glavnim gradom organizuje veliki broj dešavanja među kojima se izdvajaju tradicionalni EU sajam i Cvjetni tepih, ali i spektakularni Festival svjetlosti. Dan Evrope će se slaviti i u sedam gradova širom Crne Gore u organizaciji EU i Ministarstva evropskih poslova", kazali su iz EU Info Centra.

Proslava Dana Evrope u Podgorici

Iz EU info centra si rekli da će sva glavna dešavanja ove godine biti održana na Univerzitetskom trgu kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom u Podgorici, na kampusu Univerziteta Crne Gore.

"Time je Delegacija EU željela da oda počast mladima, znanju i nauci a povodom jubileja, 50 godina od osnivanja Univerziteta", navode iz EU Info Centra.

U saopštenju piše da Delegacija EU poklanja Podgoričanima koncert Marije Božović sa Bendom na Trgu nezavisnosti, 8. maja u 19 sati.

"Koncert popularne crnogorske pjevačice ujedno je i uvod u serijal događaja kojima će Podgorica obilježiti Dan Evrope", kažu oni.

Povodom desetogodišnjice studentskog radija Krš i Studentskog parlamenta, Delegacija EU je, kako piše, podržala organizaciju velike žurke na platou Elektrotehničkog fakulteta.

"U petak 10. maja čekaju vas DJ Rolando (Detroit), Kid Kimi (Beograd), DJ Stefan Bulatović Buli (Podgorica). Žurka počinje u 19 časova".

U saopštenju se navodi da će se dan kasnije, u subotu 11. maja sa početkom u 12 sati, kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom na Univerzitetskom trgu, održati centralna manifestacija proslave Dana Evrope.

"Uz tradicionalni EU sajam ambasada kojim se predstavljaju kultura i istorijat zemalja EU, predstavljanja programa i projekata EU u Crnoj Gori i partnera, svečano će biti otvoren i Cvjetni tepih", ističe se u saopštenju.

Ovogodišnji Cvjetni tepih površine 274 kvadratna metra i sa 18 hiljada sadnica, inspirisan je, kako kažu, tradicijom crnogorske radinosti.

"Očekuje vas i koncert hora Zvjezdice, pješčana predstava inspirisana našom junakinjom Super Zvjezdanom, modna revija modela napravljenih od recikliranih materijala ali i druženje sa kućnim ljubimcima, šah na otvorenom, slikanje na otvorenom, virtuelna realnost i još mnogo toga", poručili su iz EU info centra.

Poručili su i da će u nedjelju 12. maja sa početkom u 21 sat ispred zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore biti održan Festival svjetlosti.

"Kao poklon Delegacije EU gradu Podgorici i Univerzitetu Crne Gore svjetlosni spektakl 3D animacija i svjetlosne instalacije plesaće u ritmu elektronskog zvuka za koji će biti zaduženi DJ Funkella uz podršku Stefana Pavićevića (saksofon) i Tanje Bogdanović (električna violina)", ističe se.

Evropski đir u gradovima širom Crne Gore

Iz EU info centra su rekli da od 9. do 17. maja Crnom Gorom kruži i Evropski đir u organizaciji Ministarstva evropskih poslova i Delegacije EU.

"Pod okriljem EU4ME projeka a uz partnerstvo devet crnogorskih lokalnih samouprava, od Bara do Pljevalja čekaju Vas različite aktivnosti", kažu iz EU Info Centar.

Kazali su da će građani imati priliku da učestvuju u pošumljavanju Vrsute u Baru 9. maja, u biciklističkoj turi Nikšićem i cjelodnevnim aktivnostima na glavnom gradskom trgu 10. maja.

"Istog dana u Kolašinu vas čeka dan prepun dešavanja na glavnom trgu ali i veliki večernji koncert KUD Kolašin i Isaka Šabanovića, u organizaciji EU Kutka iz Bijelog Polja", poručuju iz EU info centra

U Mojkovcu 13. maja djeca iz vrtića, piše u saopštenju, organizuju karneval inspirisan Evropskom unijom dok na Žabljaku dan kasnije osnovci i srednjoškolci pjevaju hitove Eurosonga.

"Evropski đir ima svoje stanice i u Beranama i Petnjici, a zaustavlja se 17. maja u Pljevljima na glavnom gradskom trgu nastupima đaka muzičke škole i izložbom inspirisanom evropskim vrijednostima u galeriji 'Vitomir Srbljanović", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: