AEM: Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Medijska pismenost i njeno jačanje kod stručne, a naročito laičke javnosti će još snažnije biti u fokusu Agencije za elektronske medije, kazao je Damir Nikočević

5481 pregleda 3 komentar(a)
Foto: AEM
Foto: AEM

Slobodni i profesionalni mediji treba da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva, saopštila ja Agencija za elektronske medije (AEM).

Oni su čestitali svim novinarima/kama i medijskim kućama Svjetski dan slobode medije (3. maj) sa željom da se njihov status unaprijedi u susret usvajanju novih medijskih zakona.

"Ovaj datum je prilika da podsjetimo na važnost misije medijskih poslenika koji svoj posao obavljaju etički, uprkos njihovom lošem ekonomskog statusu i nerijetkim pokušajima ograničavanja njihove slobode", saopštio je Damir Nikočević, službenik za odnose sa javnošću i upravljanje projektima u AEM-u.

"Iako je danas pristup informacijama jednostavniji nego ikada, uloga medija koji drže do osnovnih profesionalnih standarda jeste da objavljuju samo provjerene i kredibilne informacije, te da javno mnjenje drže budnim, izvještavajući o temama od javnog interesa. Sloboda medija podrazumijeva snažno i profesionalno istraživačko, odsustvo cenzure i autocenzure, izabalansirano izvještavanje i pluralizam mišljenja", navodi Nikočević.

Samo na taj način, ističe, može se stvarati transparentno i otvoreno društvo i doprinijeti ukupnoj demokratizaciji Crne Gore.

"U vremenu kada su lažne vijesti, dezinformacije i medijske manipulacije ozbiljna prijetnja ukupnom demokratskom poretku, ne samo u Crnoj Gori i regionu, već i šire – mediji predstavljaju ključnu branu pojedincima i grupama, sa manjkom demokratskih kapaciteta, da osnove te slobode ugrožavaju. Stoga, još jednom naglašavamo važnost adekvatne zaštite radnog i ekonomskog statusa novinara i medijskih poslenika koji predstavljaju svakodnevne istinske zaštitnike javnog interesa, a koji su i dalje, nažalost, česta meta verbalnih i fizičkih napada i to samo zbog činjenice da rade svoj posao", rekao je Nikočević.

Kazao je da Agencija ostaje posvećena principu pune slobode medija i svojoj misiji dosljedne primjene zakonskih nadležnosti, kako iz aktuelnog Zakona o elektronskim medijima, tako i iz budućeg Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama čije se usvajanje očekuje.

"Medijska pismenost i njeno jačanje kod stručne, a naročito laičke javnosti će još snažnije biti u fokusu Agencije, imajući u vidu da sa novim Zakonom AEM postaje ključna institucija zadužena za polje medijske pismenosti. U toj misiji, snaženja slobodnog novinarstva i objektivnog informisanja javnosti, AEM ostaje otvoren za saradnju sa svim akterima kako bi svaki naredni Dan slobode medija dočekivali u pozitivnijem ambijentu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: